×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hugo Borst: 'Hoe mooi is het dat je anderen kunt helpen?'

Hugo Borst: 'Hoe mooi is het dat je anderen kunt helpen?'
23.05.2017 -

We kennen Hugo Borst (55) als voetbaldeskundige die geen blad voor de mond neemt. Hoe goed kwam die eigenschap van pas toen zijn moeder in een verpleeghuis terechtkwam en Hugo merkte hoe slecht de zorg geregeld was. “Andere mensen krijgen het nu beter: er gaat twee miljard extra naar de ouderenzorg.”


Ik heb met Hugo Borst afgesproken in zijn ‘schrijfhok’, een etage in hartje Rotterdam. Hier schreef hij het manifest Scherp op ouderenzorg en het boek Ma, over zijn dementerende moeder én Ach, moedertje, het vervolg erop dat onlangs verscheen. Terwijl Hugo zich op zijn bank neervlijt, vertelt hij dat hij net terug is van een bezoek aan zijn moeder in het verpleeghuis.

 

'Ik vind het leven van mijn moeder niet menswaardig meer'


Hoe gaat het met je moeder?
“Ze zat net pannekoeken te eten, en het duurde even voordat het vorkje van haar bord naar haar mond ging. In eten zit nu ook al de klad, en soms gooit ze een stukje pannekoek in haar melk. Ze slaapt zo’n zeventien uur per etmaal. Als ik ’s middags wegga, breng ik haar naar bed. Dat is nu haar leven. Ik vind dat niet menswaardig. Mijn moeder was een vrouw die er altijd op-en-top gekleed uitzag. Nu is ze 88 en heeft ze vlekken op haar kleding, omdat ze knoeit.”

Wat voor moeder was ze voor jou?
“Mijn moeder was huisvrouw, ze was altijd thuis voor een kopje thee als ik uit school kwam. Met een kaakje erbij. Meestal mocht ik een tweede. Maar een derde, dat was uitgesloten. Alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed, vond mijn moeder. Ik vertelde dan wat over school en na een kwartiertje ging ik voetballen. Rond etenstijd was ik terug. Dan was mijn vader er ook en gingen we gezellig eten. Mijn broer was acht jaar ouder en toen al het huis uit, dus ik groeide min of meer als enig kind op in een lief, warm en gezellig gezin.”

Hoe was jij als kind?
“Ik was een jongen die niet veel gekkedingen deed. Al ben ik eens opgepakt voor diefstal toen ik een jaar of tien was. Ik kon me wel laten meeslepen. Met een groep jongens van school jatten we pennen. Heel dure bleken het te zijn, volgens mij was de buit driehonderd gulden waard. Dat wist
ik niet van tevoren. Eigenlijk was dat het ergste wat ik heb gedaan. Toen mijn ouders zeiden dat ze ongelofelijk teleurgesteld in me waren, kwam dat wel aan. Ik heb nooit meer wat gejat.”

Lees het hele verhaal van Hugo Borst in Vriendin 21.  

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |