×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hugo Borst: 'Hoe mooi is het dat je anderen kunt helpen?'

Hugo Borst: 'Hoe mooi is het dat je anderen kunt helpen?'
23.05.2017 -

We kennen Hugo Borst (55) als voetbaldeskundige die geen blad voor de mond neemt. Hoe goed kwam die eigenschap van pas toen zijn moeder in een verpleeghuis terechtkwam en Hugo merkte hoe slecht de zorg geregeld was. “Andere mensen krijgen het nu beter: er gaat twee miljard extra naar de ouderenzorg.”


Ik heb met Hugo Borst afgesproken in zijn ‘schrijfhok’, een etage in hartje Rotterdam. Hier schreef hij het manifest Scherp op ouderenzorg en het boek Ma, over zijn dementerende moeder én Ach, moedertje, het vervolg erop dat onlangs verscheen. Terwijl Hugo zich op zijn bank neervlijt, vertelt hij dat hij net terug is van een bezoek aan zijn moeder in het verpleeghuis.

 

'Ik vind het leven van mijn moeder niet menswaardig meer'


Hoe gaat het met je moeder?
“Ze zat net pannekoeken te eten, en het duurde even voordat het vorkje van haar bord naar haar mond ging. In eten zit nu ook al de klad, en soms gooit ze een stukje pannekoek in haar melk. Ze slaapt zo’n zeventien uur per etmaal. Als ik ’s middags wegga, breng ik haar naar bed. Dat is nu haar leven. Ik vind dat niet menswaardig. Mijn moeder was een vrouw die er altijd op-en-top gekleed uitzag. Nu is ze 88 en heeft ze vlekken op haar kleding, omdat ze knoeit.”

Wat voor moeder was ze voor jou?
“Mijn moeder was huisvrouw, ze was altijd thuis voor een kopje thee als ik uit school kwam. Met een kaakje erbij. Meestal mocht ik een tweede. Maar een derde, dat was uitgesloten. Alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed, vond mijn moeder. Ik vertelde dan wat over school en na een kwartiertje ging ik voetballen. Rond etenstijd was ik terug. Dan was mijn vader er ook en gingen we gezellig eten. Mijn broer was acht jaar ouder en toen al het huis uit, dus ik groeide min of meer als enig kind op in een lief, warm en gezellig gezin.”

Hoe was jij als kind?
“Ik was een jongen die niet veel gekkedingen deed. Al ben ik eens opgepakt voor diefstal toen ik een jaar of tien was. Ik kon me wel laten meeslepen. Met een groep jongens van school jatten we pennen. Heel dure bleken het te zijn, volgens mij was de buit driehonderd gulden waard. Dat wist
ik niet van tevoren. Eigenlijk was dat het ergste wat ik heb gedaan. Toen mijn ouders zeiden dat ze ongelofelijk teleurgesteld in me waren, kwam dat wel aan. Ik heb nooit meer wat gejat.”

Lees het hele verhaal van Hugo Borst in Vriendin 21.  

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |