×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hugo Borst: 'Hoe mooi is het dat je anderen kunt helpen?'

Hugo Borst: 'Hoe mooi is het dat je anderen kunt helpen?'
23.05.2017 -

We kennen Hugo Borst (55) als voetbaldeskundige die geen blad voor de mond neemt. Hoe goed kwam die eigenschap van pas toen zijn moeder in een verpleeghuis terechtkwam en Hugo merkte hoe slecht de zorg geregeld was. “Andere mensen krijgen het nu beter: er gaat twee miljard extra naar de ouderenzorg.”


Ik heb met Hugo Borst afgesproken in zijn ‘schrijfhok’, een etage in hartje Rotterdam. Hier schreef hij het manifest Scherp op ouderenzorg en het boek Ma, over zijn dementerende moeder én Ach, moedertje, het vervolg erop dat onlangs verscheen. Terwijl Hugo zich op zijn bank neervlijt, vertelt hij dat hij net terug is van een bezoek aan zijn moeder in het verpleeghuis.

 

'Ik vind het leven van mijn moeder niet menswaardig meer'


Hoe gaat het met je moeder?
“Ze zat net pannekoeken te eten, en het duurde even voordat het vorkje van haar bord naar haar mond ging. In eten zit nu ook al de klad, en soms gooit ze een stukje pannekoek in haar melk. Ze slaapt zo’n zeventien uur per etmaal. Als ik ’s middags wegga, breng ik haar naar bed. Dat is nu haar leven. Ik vind dat niet menswaardig. Mijn moeder was een vrouw die er altijd op-en-top gekleed uitzag. Nu is ze 88 en heeft ze vlekken op haar kleding, omdat ze knoeit.”

Wat voor moeder was ze voor jou?
“Mijn moeder was huisvrouw, ze was altijd thuis voor een kopje thee als ik uit school kwam. Met een kaakje erbij. Meestal mocht ik een tweede. Maar een derde, dat was uitgesloten. Alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed, vond mijn moeder. Ik vertelde dan wat over school en na een kwartiertje ging ik voetballen. Rond etenstijd was ik terug. Dan was mijn vader er ook en gingen we gezellig eten. Mijn broer was acht jaar ouder en toen al het huis uit, dus ik groeide min of meer als enig kind op in een lief, warm en gezellig gezin.”

Hoe was jij als kind?
“Ik was een jongen die niet veel gekkedingen deed. Al ben ik eens opgepakt voor diefstal toen ik een jaar of tien was. Ik kon me wel laten meeslepen. Met een groep jongens van school jatten we pennen. Heel dure bleken het te zijn, volgens mij was de buit driehonderd gulden waard. Dat wist
ik niet van tevoren. Eigenlijk was dat het ergste wat ik heb gedaan. Toen mijn ouders zeiden dat ze ongelofelijk teleurgesteld in me waren, kwam dat wel aan. Ik heb nooit meer wat gejat.”

Lees het hele verhaal van Hugo Borst in Vriendin 21.  

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Cathy: 'Ik ben gewoon een moeder die een andere kwetsbare moeder helpt'

27.07.2017 - Het gezin van Cathy (42) zorgt elke week een dag voor Yven (1), zodat zijn ouders wat tijd hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. “Ik stel me voor dat hij als twaalfjarige even langsfietst om te kletsen.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit was de mooiste dag van mijn leven'

26.07.2017 - Lezeressen vertellen deze week in Vriendin over de dag die zij nooit meer zullen vergeten: 'De dag dat ik ons adoptiekindje ontmoette'.

Lees meer

2

Ingrids man overleed toen ze 35 weken zwanger was

26.07.2017 - Ingrid (32) was 35 weken zwanger van haar tweede kind toen haar man Bruno (49) plotseling overleed. Hoewel ze hem intens mist, zorgt ze krachtig en positief voor Juliette (4) en Florian (10 maanden). “Ik wil er voor ze zijn, als vader en moeder in één.”

Lees meer
Linda: 'Mijn man chat erotisch met andere vrouwen, zelfs op vakantie'

25.07.2017 - Linda (42) ontdekte dat haar man Johan (43) erotische chatgesprekken voerde met andere vrouwen. Hij beloofde ermee te stoppen, maar doet het nog steeds. Ook op vakantie. Terwijl Linda naast hem zit.

Lees meer
Elske DeWall: 'Zelfs vlak bij huis ontdek ik nog steeds de mooiste plekken'

25.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. Deze week zangeres Elske DeWall (31): “Het eten in Rome is zo bizar goed! Pasta ’s middags, pasta ’s avonds...”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!