×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Lion: 'Hoe kan één xtc-pil mijn dochter fataal zijn geworden?'

Lion: 'Hoe kan één xtc-pil mijn dochter fataal zijn geworden?'
17.05.2017 -

Lions (49) dochter Renate (21) was altijd een van de verstandigsten in haar vriendengroep. De schok was dan ook enorm toen Lion hoorde dat Renate was overleden na het slikken van xtc. “Ik had Renate kunnen waarschuwen, maar ze deed nooit ondoordachte dingen.”


‘Verbijsterd keek ik de agenten aan. Renate overleden? Dit kon toch niet waar zijn?’Lion: “Op zaterdagochtend 18 april 2015 schrok ik wakker van de deurbel. Het was pas halfzes, wie kon dat nou zijn? Mijn man Bernard (55) en ik deden de deur open, er stonden twee politieagenten. Zij vroegen of er nog meer mensen thuis waren en of die dan ook naar beneden konden komen. We riepen onze zoon Joeri (21), die ik eerder die nacht had horen thuiskomen van het uitgaan. Ik vermoedde dat hij iets had uitgespookt. Onze dochter Renate kon het niet zijn, want die logeerde bij een collega. Maar toen we eenmaal in de woonkamer zaten, zeiden de agenten: ‘Uw dochter is overleden.’ Verbijsterd keek ik ze aan. Renate overleden? Dit kon toch niet waar zijn?”

Geen zorgen
“Renate was een lieve meid. Het was haar droom om leerlingen in het speciaal onderwijs te begeleiden. Ze studeerde pedagogiek en was perfectionistisch: een zeven was niet goed genoeg. Ze had een grote vriendengroep, jongens en meiden die ze al sinds de brugklas kende.
Ze kwamen vaak bij ons over de vloer en veel van hun ouders kende ik goed. Nooit heb ik me zorgen gemaakt om Renate. Ze deed alles weloverwogen. Ze dronk alcohol, maar wist precies waar haar grens lag. Ik heb haar nooit dronken thuis zien komen. En roken, daar was ze fel op tegen. Ze vond het vies en ongezond. Over drugs heb ik nooit met haar gesproken. Ik weet nog dat ze rond haar negentiende een keer thuiskwam van stage. Ze werkte op een school met leerlingen tussen de twaalf en zestien jaar. Ze zei dat een aantal van hen drugs gebruikte. ‘Welke kick zouden ze dan voelen?’ vroeg ze zich hardop af. Ik ging er niet op in. Ik had het idee dat ze dat uit nieuwsgierigheid zei, dat ze benieuwd was wat haar leerlingen ervoeren. Niet dat ze zelf de intentie had om drugs te proberen.”

'Ik was in shock en ook mijn man en zoon konden het niet bevatten'
 

Ongeloof
“Toen de politie vertelde dat xtc vermoedelijk een rol speelde bij haar overlijden, wist ik niet wat ik hoorde. Xtc, mijn dochter? Ik had haar ’s middags en ’s avonds nog telefonisch gesproken. Ze had gezegd dat ze na haar werk, een bijbaantje in een callcenter, wat ging eten met een vriend. Daarna zou ze bij een collega in Eindhoven blijven slapen. Zoals altijd hield ze me op de hoogte van wat ze deed. En nu was ze overleden? Door drugs? Ik was in shock en ook mijn man en zoon konden het niet bevatten. Als verdoofd zaten we op de bank, terwijl de politie het verhaal vertelde. Renate was aangetroffen in een appartement in Valkenswaard. Daar had ze de avond doorgebracht met vier jongens die ze kende, onder wie een klasgenoot en twee oud-collega’s.

Xtc: signalen waar je op moet letten volgens de deskundigen

Om de vier jaar wordt onderzoek gedaan naar gebruik van alcohol en drugs onder scholieren. Uit het laatste onderzoek uit 2014, blijkt dat 0,6% van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar de laatste maand xtc had gebruikt*. Vorig jaar is het gebruik van drugs specifiek onderzocht onder bezoekers van feesten, festivals en clubs. Daaruit blijkt dat xtc een typische partydrug is. Maar liefst 21,6% van de bezoekers had de laatste maand xtc gebruikt. Marion Kooij is preventiewerker bij Brijder Jeugd en volgens haar is het voor ouders lastig om signalen van xtc-gebruik bij hun kind te herkennen. Marion: “Alleen als je kind onder invloed is, zie je dat zijn pupillen verwijd zijn en dat hij veel met zijn kaken maalt. Maar de meeste jongeren gaan pas naar huis als die symptomen zijn afgenomen. Iemand kan daarna, zoals wij het noemen, last hebben van een Terrible Tuesday. Een dinsdagmiddag-dip. Als je kind op zaterdag uit is geweest en xtc heeft gebruikt, is dinsdag alle serotonine in de hersenen opgebruikt. Je kind kan dan moe zijn, rillerig en wat chagrijnig. Dat kan duiden op een griepje. Maar als je dit gedrag steeds opnieuw herkent nadat je kind is uitgegaan, zou er een lampje moeten gaan branden.” Volgens Kooij helpt het niet zo veel om je kind voor drugs te waarschuwen. Het belangrijkste is om interesse te tonen en het gesprek met hem of haar aan te gaan. “Vraag je kind: je gaat binnenkort naar een feest, denk je dat daar drugs zijn? Wat vind je daarvan? Wat denk je dat de gevolgen kunnen zijn en zou dat jou ook kunnen overkomen? Op die manier laat je merken dat het onderwerp bespreekbaar is en verleid je je kind om er meer over na te denken. Als je twijfelt over gebruik van je kind, kan je voor meer informatie terecht op onze website www.brijderjeugd.nl

Lees het hele verhaal van Lion in Vriendin 20 en praat mee op het forum

Bron: Trimbos Instituut & Jellinek
Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!