×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Marleen: 'Tijdens manische buien dans ik met mijn kinderen door de kamer'

Marleen: 'Tijdens manische buien dans ik met mijn kinderen door de kamer'
26.04.2017 -

Marleen (36) is het ene moment supervrolijk en ontzettend energiek en het andere moment kan ze zich ontzettend down voelen. Drie jaar geleden hoorde ze dat ze manisch-depressief is. “Mijn kinderen vinden die hypomane periodes ook leuk. Dan zitten we opeens om vier uur bij de film en eten we daarna bij McDonald’s.”


'De energieke periodes werden afgewisseld door sombere' 


Marleen: “In mijn puberteit en in de jaren daarna was ik altijd bezig. Ik ging vier keer per week uit, zat op toneel, de scouting én sport, had een bijbaantje en uiteraard studeerde ik nog. Ik was expressief, had veel vrienden, een heel druk sociaal leven. Die energieke periodes werden afgewisseld door sombere. Dan wilde ik het liefst mijn bed niet uitkomen. Ik trok me terug, stopte acuut met alle clubjes. Als het dan weer beter ging, pakte ik de draad weer op en stortte ik me overal weer in. Ik putte mezelf constant uit. Mijn moeder heeft in die periode weleens gesuggereerd dat er wat met me aan de hand was, maar daar wilde ik niets van horen. Ik was ervan overtuigd dat ik een energiek persoon was, die inderdaad af en toe een sombere bui had. Mijn man kende ik toen al, hij weet dus niet beter. We zijn inmiddels zestien jaar samen en 12,5 jaar getrouwd. In die jaren wisselden goede periodes zich af met hypomane, die twee tot drie maanden duurden – tijden waarin ik energiek, maar prikkelbaar was – en sombere periodes die een maand duurden. Het was wie ik was. Tot we kinderen kregen, kwam ik er ook mee weg. In een sombere periode dook ik na mijn werk gewoon mijn bed in en sliep ik tot de volgende dag.”

'Dat was eigenlijk het enige wat ik wilde: slapen, slapen en nog eens slapen'


Alleen maar slapen
“Dat veranderde toen Sophie (nu 7) geboren werd. Toen belandde ik in mijn eerste heftige depressie. Die eerste negen maanden waren een worsteling. Als Sophie begon te huilen, kon ik alleen maar denken: wat moet je nou weer van me? Als Sophie overdag sliep, ging ik ook slapen. Dat was eigenlijk het enige wat ik wilde: slapen, slapen en nog eens slapen. Als Sophie dan een keer niet naar bed wilde of maar heel kort, vond ik dat vreselijk. Ik was blij met haar, maar kon dat moeilijk voelen. Somberheid had altijd de overhand. Gelukkig had ik wel het besef dat hechting
belangrijk is. Dus pakte ik haar op, maakte ik oogcontact en probeerde ik haar te troosten en te knuffelen. Maar ik vond het zwaar om écht vanuit mezelf contact met haar te maken. Ik onderkende niet dat ik een probleem had, al vroeg ik me wel af hoe andere moeders het deden. Toen ik een keer aan mijn zus vroeg of zij ook altijd zo moe was en het zo zwaar vond, zei ze ja. Ik dacht dus dat het normaal was wat ik voelde. Pas toen ik wat opknapte en verschil begon te merken, zei ik tegen mijn man: ‘Volgens mij ben ik depressief.’ Ik ging naar de huisarts en omdat het al wat beter ging, wilde ik geen medicatie. Wel heb ik afgesproken dat ik bij een tweede kind direct aan de bel zou trekken. Na de geboorte van Stan (nu 4) kreeg ik weer een depressie. Deze keer nog heftiger, ik ging bijna richting psychose. Toch heb ik nog zes weken borstvoeding gegeven voordat ik aan de medicatie ging. Toen ik eenmaal paroxetine slikte, was dat een openbaring. Zó was het dus om je stabiel te voelen en te weten wat je aankunt. Mijn hele leven moest ik al per dag bekijken hoe ik me voelde en wat ik die dag aan zou kunnen. Dat viel opeens van me af; nu wist ik waar ik aan toe was. Toen het nam een half jaar beter ging, ben ik de medicatie gaan afbouwen. Maar eenmaal zonder ondersteuning van de medicijnen voelden het leven en de combinatie zorg en werk weer continu als overleven.”

Lees het hele verhaal van Marleen in Vriendin 17

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |