×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Lilian Marijnissen: 'Ik zat bij de jongerenraad om de kroegen een uur langer open te krijgen'

Lilian Marijnissen: 'Ik zat bij de jongerenraad om de kroegen een uur langer open te krijgen'
28.02.2017 -

De politiek zit in haar genen, ze zat op haar achttiende al in de gemeenteraad van Oss. Nu zet Lillian Marijnissen (31), als nummer 3 op de SP-kandidatenlijst, de stap naar ‘Den Haag’. “En dat terwijl de politiek mij niet eens leuk leek, met al die lange debatten en stukken lezen...”


Het zijn spannende tijden voor Lilian. Jarenlang zat ze in de gemeenteraad van Oss en werkte ze vervolgens acht jaar lang voor de FNV, maar nu zet Lilian de stap naar de landelijke politiek. Ze belandde op plek 3 van de SP-lijst. Aardje naar haar vaartje, voormalig SP-leider Jan Marijnissen? Dat niet alleen: ook haar moeder zat jarenlang voor de SP in de gemeenteraad en was zelfs een periode wethouder, vertelt Lilian. “Ik kom dus inderdaad uit een politiek nest!”

Sterker nog: op je vierde deed je al mee met een campagne...
Lilian lacht: “Dat klopt! Destijds besloot de SP om niet alleen in de gemeente actief te zijn, maar de stap te zetten naar de landelijke verkiezingen. Dus moesten er affiches komen en het leek de partij leuk als ik daarop voor op de fiets bij mijn vader zat. Die poster hing vervolgens aan elke lantaarnpaal. In dat jaar is het de SP niet gelukt om landelijk door te breken, dat gebeurde pas daarna. ‘Toen jij op de affiches stond, is het niet gelukt’, grapt weleens iemand. Ach ja, laten we het er maar op houden dat ik er zelf niets meer van weet.”

En je was al vroeg politiek actief, toch?
“Op school zat ik in een medezeggenschapsraad. En toen ik ging studeren, trad ik toe tot iets soortgelijks, dat was de opleidingscommissie. Vanaf mijn veertiende zat ik bij de jongerenraad in Oss, waar ik later voorzitter werd. Dat had nog niets met partijpolitiek te maken, maar had als enige doel de gemeente zo leuk mogelijk te maken voor jongeren. We organiseerden bijvoorbeeld een popconcert omdat er weinig te doen was in Oss, voerden actie omdat we vonden dat de kroegen een uur langer open moesten kunnen blijven, we protesteerden tegen de sluiting van een jongerenpodium, dat soort dingen.” 

Waarom is de politiek voor jou belangrijk? Voor wie doe je dit?
“De politiek is slechts een middel om iets te bereiken. In mijn geval wil ik graag de wereld veranderen, want ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt, ongeacht waar je woont, of je man of vrouw bent, wat je geaardheid is of hoe dik je portemonnee is. Op zich leek de politiek me helemaal niet zo leuk: al die lange debatten, veel stukken lezen en af en toe gaat het hard tegen hard. Maar wat me wel aanspreekt, is dit: als je wilt dat er dingen veranderen, kun je twee dingen doen. Langs de kant blijven staan en mopperen, of er iets aan doen. Niet alleen in de gemeenteraad of de Tweede Kamer, ook op straat door heel Nederland, de wijken ingaan om te horen wat er speelt.” 

Lees meer over Lilian in Vriendin 9

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!