×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Lilian Marijnissen: 'Ik zat bij de jongerenraad om de kroegen een uur langer open te krijgen'

Lilian Marijnissen: 'Ik zat bij de jongerenraad om de kroegen een uur langer open te krijgen'
28.02.2017 -

De politiek zit in haar genen, ze zat op haar achttiende al in de gemeenteraad van Oss. Nu zet Lillian Marijnissen (31), als nummer 3 op de SP-kandidatenlijst, de stap naar ‘Den Haag’. “En dat terwijl de politiek mij niet eens leuk leek, met al die lange debatten en stukken lezen...”


Het zijn spannende tijden voor Lilian. Jarenlang zat ze in de gemeenteraad van Oss en werkte ze vervolgens acht jaar lang voor de FNV, maar nu zet Lilian de stap naar de landelijke politiek. Ze belandde op plek 3 van de SP-lijst. Aardje naar haar vaartje, voormalig SP-leider Jan Marijnissen? Dat niet alleen: ook haar moeder zat jarenlang voor de SP in de gemeenteraad en was zelfs een periode wethouder, vertelt Lilian. “Ik kom dus inderdaad uit een politiek nest!”

Sterker nog: op je vierde deed je al mee met een campagne...
Lilian lacht: “Dat klopt! Destijds besloot de SP om niet alleen in de gemeente actief te zijn, maar de stap te zetten naar de landelijke verkiezingen. Dus moesten er affiches komen en het leek de partij leuk als ik daarop voor op de fiets bij mijn vader zat. Die poster hing vervolgens aan elke lantaarnpaal. In dat jaar is het de SP niet gelukt om landelijk door te breken, dat gebeurde pas daarna. ‘Toen jij op de affiches stond, is het niet gelukt’, grapt weleens iemand. Ach ja, laten we het er maar op houden dat ik er zelf niets meer van weet.”

En je was al vroeg politiek actief, toch?
“Op school zat ik in een medezeggenschapsraad. En toen ik ging studeren, trad ik toe tot iets soortgelijks, dat was de opleidingscommissie. Vanaf mijn veertiende zat ik bij de jongerenraad in Oss, waar ik later voorzitter werd. Dat had nog niets met partijpolitiek te maken, maar had als enige doel de gemeente zo leuk mogelijk te maken voor jongeren. We organiseerden bijvoorbeeld een popconcert omdat er weinig te doen was in Oss, voerden actie omdat we vonden dat de kroegen een uur langer open moesten kunnen blijven, we protesteerden tegen de sluiting van een jongerenpodium, dat soort dingen.” 

Waarom is de politiek voor jou belangrijk? Voor wie doe je dit?
“De politiek is slechts een middel om iets te bereiken. In mijn geval wil ik graag de wereld veranderen, want ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt, ongeacht waar je woont, of je man of vrouw bent, wat je geaardheid is of hoe dik je portemonnee is. Op zich leek de politiek me helemaal niet zo leuk: al die lange debatten, veel stukken lezen en af en toe gaat het hard tegen hard. Maar wat me wel aanspreekt, is dit: als je wilt dat er dingen veranderen, kun je twee dingen doen. Langs de kant blijven staan en mopperen, of er iets aan doen. Niet alleen in de gemeenteraad of de Tweede Kamer, ook op straat door heel Nederland, de wijken ingaan om te horen wat er speelt.” 

Lees meer over Lilian in Vriendin 9

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |