×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Lilian Marijnissen: 'Ik zat bij de jongerenraad om de kroegen een uur langer open te krijgen'

Lilian Marijnissen: 'Ik zat bij de jongerenraad om de kroegen een uur langer open te krijgen'
28.02.2017 -

De politiek zit in haar genen, ze zat op haar achttiende al in de gemeenteraad van Oss. Nu zet Lillian Marijnissen (31), als nummer 3 op de SP-kandidatenlijst, de stap naar ‘Den Haag’. “En dat terwijl de politiek mij niet eens leuk leek, met al die lange debatten en stukken lezen...”


Het zijn spannende tijden voor Lilian. Jarenlang zat ze in de gemeenteraad van Oss en werkte ze vervolgens acht jaar lang voor de FNV, maar nu zet Lilian de stap naar de landelijke politiek. Ze belandde op plek 3 van de SP-lijst. Aardje naar haar vaartje, voormalig SP-leider Jan Marijnissen? Dat niet alleen: ook haar moeder zat jarenlang voor de SP in de gemeenteraad en was zelfs een periode wethouder, vertelt Lilian. “Ik kom dus inderdaad uit een politiek nest!”

Sterker nog: op je vierde deed je al mee met een campagne...
Lilian lacht: “Dat klopt! Destijds besloot de SP om niet alleen in de gemeente actief te zijn, maar de stap te zetten naar de landelijke verkiezingen. Dus moesten er affiches komen en het leek de partij leuk als ik daarop voor op de fiets bij mijn vader zat. Die poster hing vervolgens aan elke lantaarnpaal. In dat jaar is het de SP niet gelukt om landelijk door te breken, dat gebeurde pas daarna. ‘Toen jij op de affiches stond, is het niet gelukt’, grapt weleens iemand. Ach ja, laten we het er maar op houden dat ik er zelf niets meer van weet.”

En je was al vroeg politiek actief, toch?
“Op school zat ik in een medezeggenschapsraad. En toen ik ging studeren, trad ik toe tot iets soortgelijks, dat was de opleidingscommissie. Vanaf mijn veertiende zat ik bij de jongerenraad in Oss, waar ik later voorzitter werd. Dat had nog niets met partijpolitiek te maken, maar had als enige doel de gemeente zo leuk mogelijk te maken voor jongeren. We organiseerden bijvoorbeeld een popconcert omdat er weinig te doen was in Oss, voerden actie omdat we vonden dat de kroegen een uur langer open moesten kunnen blijven, we protesteerden tegen de sluiting van een jongerenpodium, dat soort dingen.” 

Waarom is de politiek voor jou belangrijk? Voor wie doe je dit?
“De politiek is slechts een middel om iets te bereiken. In mijn geval wil ik graag de wereld veranderen, want ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt, ongeacht waar je woont, of je man of vrouw bent, wat je geaardheid is of hoe dik je portemonnee is. Op zich leek de politiek me helemaal niet zo leuk: al die lange debatten, veel stukken lezen en af en toe gaat het hard tegen hard. Maar wat me wel aanspreekt, is dit: als je wilt dat er dingen veranderen, kun je twee dingen doen. Langs de kant blijven staan en mopperen, of er iets aan doen. Niet alleen in de gemeenteraad of de Tweede Kamer, ook op straat door heel Nederland, de wijken ingaan om te horen wat er speelt.” 

Lees meer over Lilian in Vriendin 9

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |