×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom doet mijn tiener domme dingen? 3 verhelderende inzichten

Waarom doet mijn tiener domme dingen? 3 verhelderende inzichten
02.03.2017 -

Vraag jij je dagelijks vertwijfeld af hoe jouw tiener nu weer zo’n stommiteit kon uithalen? Lees deze drie verhelderende inzichten en je begrijpt je puber veel beter.


Pubers zijn niet verslaafd aan sociale media
Ze zijn verslaafd aan elkaar. Volgens de Amerikaanse wetenschapper dr. Dana Boyd is het zo helder als wat: pubers zijn niet verslaafd aan sociale media, maar aan elkaar. Ze willen voortdurend met elkaar verbonden zijn. Dit geldt overigens sterker voor meisjes dan jongens. Omdat pubers een overvolle agenda hebben, is er nauwelijks vrije tijd om onbekommerd met hun vriendinnen af te spreken. Dankzij hun smartphones en tablets hebben ze toch een mogelijkheid om vriendschappen te onderhouden zonder fysiek samen te zijn. Het slechte nieuws is dat digitale technologie pubers beperkt in hun mogelijkheden om betekenisvolle persoonlijke relaties aan te gaan en negatieve aspecten van hun relatie vergroot. Wat er online gebeurt, weerspiegelt het echte sociale leven van de pubers. Meiden met al goede vriendschappen in de echte wereld gebruiken digitale communicatie om die vriendschappen te versterken. Meiden die in het echt moeite hebben om vriendschappen te sluiten of te onderhouden, krijgen ook online problemen. En voor alle gebruikers van de digitale communicatie geldt dat ze hun sociale vaardigheden minder goed ontwikkelen. Een advies: verbied smartphones en tablets op plekken waar je je sociale vaardigheden kunt oefenen: aan tafel tijdens het eten, op feestjes en al je met z’n allen als gezin in de auto zit.

Praat mét je puber in plaats van tegen je puber
Een normaal gesprek voeren met pubers, vinden veel ouders lastig. Of je moet de woorden eruittrekken bij zoon of dochter, of ze zetten direct de stekels op. Tea Adema hoort het vaak terug van ouders in haar praktijk voor kindercoaching. Jammer, want pubers willen volgens Adema best met hun ouders praten. Vaak ligt het aan de manier waarop we een gesprek aangaan met onze pubers. Als opvoedcoach gebruikt Adema zelf onder meer de communicatieregels van een methode die ontwikkeld is door de Amerikaanse psycholoog Marshall B. Rosenberg, ook wel de geweldloze communicatiemethode genoemd. “We communiceren vaak gewelddadiger met onze kinderen dan we beseffen. We gebruiken bijvoorbeeld zinnen als: ‘Je doet wat ik zeg’ of ‘Je denkt alleen maar aan jezelf’. Dat is praten tegen je puber, niet mét je puber. Praten is contact maken en dat is iets anders dan je zin proberen te krijgen.” Als ouder – zeker als het gaat om pubers – is het belangrijk om je eigen mening, je eigen zin voor je te houden. Geef je kind de tijd om zijn verhaal te doen, zonder in te breken, te oordelen of vooroordelen. Een puber vindt het fijn als hij of zij gehoord wordt. En merkt direct of je echt geïnteresseerd bent in zijn of haar verhaal. Alleen maar vragen stellen, voelt voor een puber al snel als een verhoor. Beter is bevestigend hummen en hoe-vragen stellen. Zoals: hoe was dat voor jou? Het levert vaak verrassende antwoorden op.

Pubers móéten puberen
Voor de ontwikkeling van pubers is het heel belangrijk dat ze kunnen experimenteren en leren zich zelfstandig te bewegen. Pubers moeten puberen. Ouders zullen in dat opzicht af en toe de teugels een beetje moeten laten vieren. In de praktijk vinden de meeste ouders dat hun kind vertrouwen moet verdienen. Terwijl pubers liever eerst vertrouwen krijgen, zodat ze vervolgens kunnen bewijzen dat ze het waard zijn. Een eeuwige bron van spanning. Opvoedcoach Tea Adema: als ouder mag je best laten weten dat je het lastig vindt, je puber los te laten. Benoem het gewoon: ‘Ik moet leren om ouder van een puber te zijn en je niet steeds maar te beschermen.’ Je puber waardeert het enorm als jij je kwetsbaar opstelt. Als hij dat vertrouwen beschaamt, door te liegen of te bedriegen, moet je hem daar natuurlijk op aanspreken: ‘Ga jij maar vertellen hoe je mijn vertrouwen weer gaat terugwinnen.’

Nog 7 verhelderende inzichten over het puberbrein vind je in Vriendin 9

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!