×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom doet mijn tiener domme dingen? 3 verhelderende inzichten

Waarom doet mijn tiener domme dingen? 3 verhelderende inzichten
02.03.2017 -

Vraag jij je dagelijks vertwijfeld af hoe jouw tiener nu weer zo’n stommiteit kon uithalen? Lees deze drie verhelderende inzichten en je begrijpt je puber veel beter.


Pubers zijn niet verslaafd aan sociale media
Ze zijn verslaafd aan elkaar. Volgens de Amerikaanse wetenschapper dr. Dana Boyd is het zo helder als wat: pubers zijn niet verslaafd aan sociale media, maar aan elkaar. Ze willen voortdurend met elkaar verbonden zijn. Dit geldt overigens sterker voor meisjes dan jongens. Omdat pubers een overvolle agenda hebben, is er nauwelijks vrije tijd om onbekommerd met hun vriendinnen af te spreken. Dankzij hun smartphones en tablets hebben ze toch een mogelijkheid om vriendschappen te onderhouden zonder fysiek samen te zijn. Het slechte nieuws is dat digitale technologie pubers beperkt in hun mogelijkheden om betekenisvolle persoonlijke relaties aan te gaan en negatieve aspecten van hun relatie vergroot. Wat er online gebeurt, weerspiegelt het echte sociale leven van de pubers. Meiden met al goede vriendschappen in de echte wereld gebruiken digitale communicatie om die vriendschappen te versterken. Meiden die in het echt moeite hebben om vriendschappen te sluiten of te onderhouden, krijgen ook online problemen. En voor alle gebruikers van de digitale communicatie geldt dat ze hun sociale vaardigheden minder goed ontwikkelen. Een advies: verbied smartphones en tablets op plekken waar je je sociale vaardigheden kunt oefenen: aan tafel tijdens het eten, op feestjes en al je met z’n allen als gezin in de auto zit.

Praat mét je puber in plaats van tegen je puber
Een normaal gesprek voeren met pubers, vinden veel ouders lastig. Of je moet de woorden eruittrekken bij zoon of dochter, of ze zetten direct de stekels op. Tea Adema hoort het vaak terug van ouders in haar praktijk voor kindercoaching. Jammer, want pubers willen volgens Adema best met hun ouders praten. Vaak ligt het aan de manier waarop we een gesprek aangaan met onze pubers. Als opvoedcoach gebruikt Adema zelf onder meer de communicatieregels van een methode die ontwikkeld is door de Amerikaanse psycholoog Marshall B. Rosenberg, ook wel de geweldloze communicatiemethode genoemd. “We communiceren vaak gewelddadiger met onze kinderen dan we beseffen. We gebruiken bijvoorbeeld zinnen als: ‘Je doet wat ik zeg’ of ‘Je denkt alleen maar aan jezelf’. Dat is praten tegen je puber, niet mét je puber. Praten is contact maken en dat is iets anders dan je zin proberen te krijgen.” Als ouder – zeker als het gaat om pubers – is het belangrijk om je eigen mening, je eigen zin voor je te houden. Geef je kind de tijd om zijn verhaal te doen, zonder in te breken, te oordelen of vooroordelen. Een puber vindt het fijn als hij of zij gehoord wordt. En merkt direct of je echt geïnteresseerd bent in zijn of haar verhaal. Alleen maar vragen stellen, voelt voor een puber al snel als een verhoor. Beter is bevestigend hummen en hoe-vragen stellen. Zoals: hoe was dat voor jou? Het levert vaak verrassende antwoorden op.

Pubers móéten puberen
Voor de ontwikkeling van pubers is het heel belangrijk dat ze kunnen experimenteren en leren zich zelfstandig te bewegen. Pubers moeten puberen. Ouders zullen in dat opzicht af en toe de teugels een beetje moeten laten vieren. In de praktijk vinden de meeste ouders dat hun kind vertrouwen moet verdienen. Terwijl pubers liever eerst vertrouwen krijgen, zodat ze vervolgens kunnen bewijzen dat ze het waard zijn. Een eeuwige bron van spanning. Opvoedcoach Tea Adema: als ouder mag je best laten weten dat je het lastig vindt, je puber los te laten. Benoem het gewoon: ‘Ik moet leren om ouder van een puber te zijn en je niet steeds maar te beschermen.’ Je puber waardeert het enorm als jij je kwetsbaar opstelt. Als hij dat vertrouwen beschaamt, door te liegen of te bedriegen, moet je hem daar natuurlijk op aanspreken: ‘Ga jij maar vertellen hoe je mijn vertrouwen weer gaat terugwinnen.’

Nog 7 verhelderende inzichten over het puberbrein vind je in Vriendin 9

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

5

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |