×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom doet mijn tiener domme dingen? 3 verhelderende inzichten

Waarom doet mijn tiener domme dingen? 3 verhelderende inzichten
02.03.2017 -

Vraag jij je dagelijks vertwijfeld af hoe jouw tiener nu weer zo’n stommiteit kon uithalen? Lees deze drie verhelderende inzichten en je begrijpt je puber veel beter.


Pubers zijn niet verslaafd aan sociale media
Ze zijn verslaafd aan elkaar. Volgens de Amerikaanse wetenschapper dr. Dana Boyd is het zo helder als wat: pubers zijn niet verslaafd aan sociale media, maar aan elkaar. Ze willen voortdurend met elkaar verbonden zijn. Dit geldt overigens sterker voor meisjes dan jongens. Omdat pubers een overvolle agenda hebben, is er nauwelijks vrije tijd om onbekommerd met hun vriendinnen af te spreken. Dankzij hun smartphones en tablets hebben ze toch een mogelijkheid om vriendschappen te onderhouden zonder fysiek samen te zijn. Het slechte nieuws is dat digitale technologie pubers beperkt in hun mogelijkheden om betekenisvolle persoonlijke relaties aan te gaan en negatieve aspecten van hun relatie vergroot. Wat er online gebeurt, weerspiegelt het echte sociale leven van de pubers. Meiden met al goede vriendschappen in de echte wereld gebruiken digitale communicatie om die vriendschappen te versterken. Meiden die in het echt moeite hebben om vriendschappen te sluiten of te onderhouden, krijgen ook online problemen. En voor alle gebruikers van de digitale communicatie geldt dat ze hun sociale vaardigheden minder goed ontwikkelen. Een advies: verbied smartphones en tablets op plekken waar je je sociale vaardigheden kunt oefenen: aan tafel tijdens het eten, op feestjes en al je met z’n allen als gezin in de auto zit.

Praat mét je puber in plaats van tegen je puber
Een normaal gesprek voeren met pubers, vinden veel ouders lastig. Of je moet de woorden eruittrekken bij zoon of dochter, of ze zetten direct de stekels op. Tea Adema hoort het vaak terug van ouders in haar praktijk voor kindercoaching. Jammer, want pubers willen volgens Adema best met hun ouders praten. Vaak ligt het aan de manier waarop we een gesprek aangaan met onze pubers. Als opvoedcoach gebruikt Adema zelf onder meer de communicatieregels van een methode die ontwikkeld is door de Amerikaanse psycholoog Marshall B. Rosenberg, ook wel de geweldloze communicatiemethode genoemd. “We communiceren vaak gewelddadiger met onze kinderen dan we beseffen. We gebruiken bijvoorbeeld zinnen als: ‘Je doet wat ik zeg’ of ‘Je denkt alleen maar aan jezelf’. Dat is praten tegen je puber, niet mét je puber. Praten is contact maken en dat is iets anders dan je zin proberen te krijgen.” Als ouder – zeker als het gaat om pubers – is het belangrijk om je eigen mening, je eigen zin voor je te houden. Geef je kind de tijd om zijn verhaal te doen, zonder in te breken, te oordelen of vooroordelen. Een puber vindt het fijn als hij of zij gehoord wordt. En merkt direct of je echt geïnteresseerd bent in zijn of haar verhaal. Alleen maar vragen stellen, voelt voor een puber al snel als een verhoor. Beter is bevestigend hummen en hoe-vragen stellen. Zoals: hoe was dat voor jou? Het levert vaak verrassende antwoorden op.

Pubers móéten puberen
Voor de ontwikkeling van pubers is het heel belangrijk dat ze kunnen experimenteren en leren zich zelfstandig te bewegen. Pubers moeten puberen. Ouders zullen in dat opzicht af en toe de teugels een beetje moeten laten vieren. In de praktijk vinden de meeste ouders dat hun kind vertrouwen moet verdienen. Terwijl pubers liever eerst vertrouwen krijgen, zodat ze vervolgens kunnen bewijzen dat ze het waard zijn. Een eeuwige bron van spanning. Opvoedcoach Tea Adema: als ouder mag je best laten weten dat je het lastig vindt, je puber los te laten. Benoem het gewoon: ‘Ik moet leren om ouder van een puber te zijn en je niet steeds maar te beschermen.’ Je puber waardeert het enorm als jij je kwetsbaar opstelt. Als hij dat vertrouwen beschaamt, door te liegen of te bedriegen, moet je hem daar natuurlijk op aanspreken: ‘Ga jij maar vertellen hoe je mijn vertrouwen weer gaat terugwinnen.’

Nog 7 verhelderende inzichten over het puberbrein vind je in Vriendin 9

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |