×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Iris verloor haar eeneiige tweelingzus: 'Samen oud worden, het leek zo vanzelfsprekend'

Iris verloor haar eeneiige tweelingzus: 'Samen oud worden, het leek zo vanzelfsprekend'
22.02.2017 -

Twee handen op één buik waren ze, Iris (44) en haar eeneiige tweelingzus Linda. Maar drieënhalf jaar geleden overleed Linda. “Ik vind het nog steeds moeilijk om haar dood te accepteren. Waarom zij en niet ik?”


Iris: “‘Later zitten we als stokoude dametjes in het bejaardentehuis’, zeiden mijn tweelingzus Linda en ik altijd tegen elkaar. Samen oud worden, het leek zo vanzelfsprekend. We waren immers ook samen begonnen in de buik van onze moeder, zij aan zij. Helaas is het einde voor Linda veel eerder gekomen dan verwacht. Domme pech, noemde ze het. En dat was het ook. Haar ziekte had mij net zo goed kunnen overkomen. Daarom vind ik het nog steeds moeilijk haar dood te accepteren. Waarom toch zij en niet ik? Op moeilijke momenten pak ik het kaartje dat ze mij vlak voor haar overlijden heeft gegeven. De woorden die ze daarop schreef, geven me kracht: ‘Veertig jaar samen een eenheid. Wat een fijne zus ben je. Ik hou van je voor altijd en zal altijd bij je zijn.’”

"Een paar dagen na de diagnose zei ze vastberaden: 'Ik ga beginnen aan die chemo en hoop op een wonder.’"

 

Hopen op een wonder
“In juni 2012 ging Linda met maagklachten naar het ziekenhuis. 
Ze had snel een vol gevoel, al na een boterham kreeg ze bijna geen hap meer naar binnen. Na een aantal onderzoeken kreeg ze de uitslag: maagkanker, met uitzaaiingen in het buikvlies. De arts zei met tranen in zijn ogen: ‘We kunnen niets meer voor u doen.’  Ik zat naast Linda en bood instinctief aan een deel van mijn maag af te staan. En wel meteen, als het moest. Maar volgens de arts had dat al geen nut meer. Linda was niet meer te genezen, de enige optie was levensverlengende chemotherapie. Linda was totaal verslagen en ook ik kon het amper bevatten. Mijn tweelingzus ernstig ziek? Levensverlengende chemo? Dat mijn zus zou overlijden, was ondenkbaar. Wat moest ik zonder haar? Van jongs af aan deden Linda en ik alles samen. We speelden vaak buiten, zaten op badminton en zwemmen en toen we ouder werden, gingen we winkelen en samen op vakantie. Ik was de mondige van ons tweeën. Linda liet weleens over zich heen lopen en dan nam ik het voor haar op. Ze was het gewend om een beetje in mijn schaduw te staan, dus toen ik op mijn achttiende voor een paar maanden als au pair naar Italië ging, vond ze dat best moeilijk. Toch liet ze dat bijna niet merken. Klagen kwam niet in haar woordenboek voor, ze was altijd positief. Zelfs toen ze hoorde dat ze ongeneeslijk ziek was. Een paar dagen na de diagnose zei ze vastberaden: ‘Ik ga beginnen aan die chemo en hoop op een wonder.’”

Lees het hele verhaal van Iris in Vriendin 8.

Meepraten over dit verhaal? Dat kan op ons forum.

 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!