×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Iris verloor haar eeneiige tweelingzus: 'Samen oud worden, het leek zo vanzelfsprekend'

Iris verloor haar eeneiige tweelingzus: 'Samen oud worden, het leek zo vanzelfsprekend'
22.02.2017 -

Twee handen op één buik waren ze, Iris (44) en haar eeneiige tweelingzus Linda. Maar drieënhalf jaar geleden overleed Linda. “Ik vind het nog steeds moeilijk om haar dood te accepteren. Waarom zij en niet ik?”


Iris: “‘Later zitten we als stokoude dametjes in het bejaardentehuis’, zeiden mijn tweelingzus Linda en ik altijd tegen elkaar. Samen oud worden, het leek zo vanzelfsprekend. We waren immers ook samen begonnen in de buik van onze moeder, zij aan zij. Helaas is het einde voor Linda veel eerder gekomen dan verwacht. Domme pech, noemde ze het. En dat was het ook. Haar ziekte had mij net zo goed kunnen overkomen. Daarom vind ik het nog steeds moeilijk haar dood te accepteren. Waarom toch zij en niet ik? Op moeilijke momenten pak ik het kaartje dat ze mij vlak voor haar overlijden heeft gegeven. De woorden die ze daarop schreef, geven me kracht: ‘Veertig jaar samen een eenheid. Wat een fijne zus ben je. Ik hou van je voor altijd en zal altijd bij je zijn.’”

"Een paar dagen na de diagnose zei ze vastberaden: 'Ik ga beginnen aan die chemo en hoop op een wonder.’"

 

Hopen op een wonder
“In juni 2012 ging Linda met maagklachten naar het ziekenhuis. 
Ze had snel een vol gevoel, al na een boterham kreeg ze bijna geen hap meer naar binnen. Na een aantal onderzoeken kreeg ze de uitslag: maagkanker, met uitzaaiingen in het buikvlies. De arts zei met tranen in zijn ogen: ‘We kunnen niets meer voor u doen.’  Ik zat naast Linda en bood instinctief aan een deel van mijn maag af te staan. En wel meteen, als het moest. Maar volgens de arts had dat al geen nut meer. Linda was niet meer te genezen, de enige optie was levensverlengende chemotherapie. Linda was totaal verslagen en ook ik kon het amper bevatten. Mijn tweelingzus ernstig ziek? Levensverlengende chemo? Dat mijn zus zou overlijden, was ondenkbaar. Wat moest ik zonder haar? Van jongs af aan deden Linda en ik alles samen. We speelden vaak buiten, zaten op badminton en zwemmen en toen we ouder werden, gingen we winkelen en samen op vakantie. Ik was de mondige van ons tweeën. Linda liet weleens over zich heen lopen en dan nam ik het voor haar op. Ze was het gewend om een beetje in mijn schaduw te staan, dus toen ik op mijn achttiende voor een paar maanden als au pair naar Italië ging, vond ze dat best moeilijk. Toch liet ze dat bijna niet merken. Klagen kwam niet in haar woordenboek voor, ze was altijd positief. Zelfs toen ze hoorde dat ze ongeneeslijk ziek was. Een paar dagen na de diagnose zei ze vastberaden: ‘Ik ga beginnen aan die chemo en hoop op een wonder.’”

Lees het hele verhaal van Iris in Vriendin 8.

Meepraten over dit verhaal? Dat kan op ons forum.

 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

2

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |