×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Mona Keijzer: 'Ik wil kwetsbare mensen helpen vooruit te komen'

Mona Keijzer: 'Ik wil kwetsbare mensen helpen vooruit te komen'
21.02.2017 -

Als rasechte Volendamse kreeg CDA-kamerlid Mona Keijzer (48) hard werken van huis uit mee. Gelukkig maar, want veel vrije tijd blijft er niet over naast haar werk in Den Haag en haar gezin met vijf zoons. “Het is passen en meten, maar ik ben een gezegend mens. Gewoon doorademen en niet overal een probleem van maken.”


In wat voor gezin groeide je op?
“Ik heb een jongere zus en een jongere broer. We woonden met mijn ouders in een rijtjeshuis in Volendam, zo’n doorzonwoning op een pleintje. We hadden het niet echt breed, maar het was wel gezellig. Mijn vader werkte eerst als visser op een botter, de Volendam 119. Later ging hij in de bouw werken en hij heeft ook nog een tijdje bij mijn oom Jaap (Buijs, de artiestenmanager van onder meer Jan Smit en Nick & Simon, die in 2015 overleed, red.) gezeten. Mijn moeder werkte niet, maar pelde elke maandag garnalen voor mijn oom, die een viskar had. Als ik thuiskwam uit school en ze nog niet klaar was, moest ik meehelpen. Want hard werken werd ons met de paplepel ingegoten. Als Volendamse heb ik uiteraard ook in een viswinkel gewerkt, dus ik kan nog steeds heel snel garnalen pellen en fantastisch haring schoonmaken.” 

Wanneer ontstak dat politieke vlammetje zodanig dat je er iets mee ging doen?
“Tijdens mijn studie. Vanaf mijn achttiende mocht ik stemmen en de gemeenteraadsverkiezingen waren kort daarna. Bij ons in het dorp was er een politieke debatavond met alle vrouwelijke politici uit de gemeente. Daar ben ik met mijn moeder naartoe gegaan en toen dacht ik: dat kan ik ook. Op mijn twintigste ben ik lid geworden van het CDA en daarna overal eigenlijk in gerold: ik werd al snel gebeld of ik iets voor de partij wilde doen. En tja, dat moet je een Volendammer natuurlijk niet vragen! Ik zeg altijd: als je politiek leuk vindt, heb je een hobby, of passie, voor de rest van je leven. Want er is altijd genoeg te doen.” 

Voor wie doe jij het?
“Wat ik mooi vind aan de politiek, net als in de advocatuur waar ik na mijn studie in werkte, is dat je met jouw kennis van hoe dingen in elkaar zitten, mensen kunt helpen die dat zelf niet kunnen. Dat is wat mij drijft: mensen die vermalen dreigen te worden in ambtelijke molens. Kwetsbare mensen die niet de zorg krijgen die ze verdienen, wil ik helpen vooruit te komen. Enkele jaren geleden heb ik een meldpunt ingesteld, Meld het Mona. Ik kreeg veel mails van mensen die in de zorg niet meer wisten waar ze het moesten zoeken. Dat persoonlijke vind ik fijn. Politiek gaat vaak over de wereld, Europa en complexe wetten, maar uiteindelijk gaat het over mensen.” 

Lees het hele interview in Vriendin 8

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |