×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Mona Keijzer: 'Ik wil kwetsbare mensen helpen vooruit te komen'

Mona Keijzer: 'Ik wil kwetsbare mensen helpen vooruit te komen'
21.02.2017 -

Als rasechte Volendamse kreeg CDA-kamerlid Mona Keijzer (48) hard werken van huis uit mee. Gelukkig maar, want veel vrije tijd blijft er niet over naast haar werk in Den Haag en haar gezin met vijf zoons. “Het is passen en meten, maar ik ben een gezegend mens. Gewoon doorademen en niet overal een probleem van maken.”


In wat voor gezin groeide je op?
“Ik heb een jongere zus en een jongere broer. We woonden met mijn ouders in een rijtjeshuis in Volendam, zo’n doorzonwoning op een pleintje. We hadden het niet echt breed, maar het was wel gezellig. Mijn vader werkte eerst als visser op een botter, de Volendam 119. Later ging hij in de bouw werken en hij heeft ook nog een tijdje bij mijn oom Jaap (Buijs, de artiestenmanager van onder meer Jan Smit en Nick & Simon, die in 2015 overleed, red.) gezeten. Mijn moeder werkte niet, maar pelde elke maandag garnalen voor mijn oom, die een viskar had. Als ik thuiskwam uit school en ze nog niet klaar was, moest ik meehelpen. Want hard werken werd ons met de paplepel ingegoten. Als Volendamse heb ik uiteraard ook in een viswinkel gewerkt, dus ik kan nog steeds heel snel garnalen pellen en fantastisch haring schoonmaken.” 

Wanneer ontstak dat politieke vlammetje zodanig dat je er iets mee ging doen?
“Tijdens mijn studie. Vanaf mijn achttiende mocht ik stemmen en de gemeenteraadsverkiezingen waren kort daarna. Bij ons in het dorp was er een politieke debatavond met alle vrouwelijke politici uit de gemeente. Daar ben ik met mijn moeder naartoe gegaan en toen dacht ik: dat kan ik ook. Op mijn twintigste ben ik lid geworden van het CDA en daarna overal eigenlijk in gerold: ik werd al snel gebeld of ik iets voor de partij wilde doen. En tja, dat moet je een Volendammer natuurlijk niet vragen! Ik zeg altijd: als je politiek leuk vindt, heb je een hobby, of passie, voor de rest van je leven. Want er is altijd genoeg te doen.” 

Voor wie doe jij het?
“Wat ik mooi vind aan de politiek, net als in de advocatuur waar ik na mijn studie in werkte, is dat je met jouw kennis van hoe dingen in elkaar zitten, mensen kunt helpen die dat zelf niet kunnen. Dat is wat mij drijft: mensen die vermalen dreigen te worden in ambtelijke molens. Kwetsbare mensen die niet de zorg krijgen die ze verdienen, wil ik helpen vooruit te komen. Enkele jaren geleden heb ik een meldpunt ingesteld, Meld het Mona. Ik kreeg veel mails van mensen die in de zorg niet meer wisten waar ze het moesten zoeken. Dat persoonlijke vind ik fijn. Politiek gaat vaak over de wereld, Europa en complexe wetten, maar uiteindelijk gaat het over mensen.” 

Lees het hele interview in Vriendin 8

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |