×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 5: Er is gesjoemeld met het donorzaad waaruit Sophie voortkwam

Vriendin 5: Er is gesjoemeld met het donorzaad waaruit Sophie voortkwam
01.02.2017 -

Sophie (38) en haar drielingzus Steph en -broer Bernhard ontdekten op hun 25e dat hun vader niet hun biologische vader is. Afgelopen zomer kwam daar nog een schokkend detail bij: ze hebben ook nog verschillende vaders! “Hoeveel kinderen zullen niet in hetzelfde schuitje zitten?”


'Ik heb een andere vader dan mijn drielingbroer en -zus' 

Na acht jaar tevergeefs proberen natuurlijk zwanger te worden, stapten de ouders van Sophie na overleg met de huisarts naar een vruchtbaarheidskliniek. Uit tests bleek dat het zaad van Sophies vader weinig bewegelijk was, waardoor de kans op een spontane zwangerschap heel klein was. Een flinke tegenvaller, maar ze konden wel kiezen voor spermadonatie. 38 jaar geleden werd er nog niet met ivf gewerkt. Met ivf kun je het aantal teruggeplaatste eitjes goed controleren. Sophies moeder kreeg destijds een hoge dosis hormonen toegediend, waardoor er meerdere eitjes vrijkwamen. En die eitjes werden met behulp van inseminatie bevrucht door het donorzaad.

Sophie: “In eerste instantie leek het om vier embryo’s te gaan, later waren het toch ‘maar’ drie kinderen. Ook dat was lastig te bepalen, omdat er nog geen echo’s bestonden. Een enorme schok voor mijn ouders. Mijn moeder wilde dolgraag kinderen, maar drie kinderen tegelijk is natuurlijk ontzettend ingrijpend.”

De drieling kwam gezond ter wereld, maar de drie gingen zoals Sophie het omschrijft ‘een donkere jeugd tegemoet’.
“Ik vind dat het spermadonorschap een schaduw over ons leven heeft geworpen. Onze vader, van wie wij dachten dat hij onze biologische vader was, heeft ons nooit als zijn eigen kinderen beschouwd. Hij toonde geen interesse in ons en leefde zijn eigen leven. Naarmate we ouder werden, werd dat gedrag erger. Hij was er totaal niet voor ons.” 

Steun aan elkaar  
“Drie jaar na onze geboorte raakte mijn moeder plotseling spontaan zwanger. Die kans was door de artsen nooit helemaal uitgesloten en het was een verrassing dat het toch gebeurde. We kregen een broertje, Diether. In die tijd werd mijn moeder depressief. Op ons elfde werd ze opgenomen en kwamen wij doordeweeks in een internaat terecht. Gelukkig hadden we als kinderen steun aan elkaar.” 

Twijfel
Sophie kreeg vanaf haar veertiende het gevoel dat er iets niet klopte. “Ik begon te twijfelen aan de samenstelling van onze familie. De afstandelijkheid die mijn vader naar ons had, had hij bijvoorbeeld minder naar Diether. Daarbij zijn hij en Diether allebei heel sportief, wij totaal niet. Eigenlijk pasten wij niet binnen de rest van de familie. Zo is de familie van mijn vaders kant, vrij materialistisch. Ze houden graag de schone schijn op. Wij voelden ons daar niet in thuis.” 

Lees verder in Vriendin 5

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |