×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 5: Er is gesjoemeld met het donorzaad waaruit Sophie voortkwam

Vriendin 5: Er is gesjoemeld met het donorzaad waaruit Sophie voortkwam
01.02.2017 -

Sophie (38) en haar drielingzus Steph en -broer Bernhard ontdekten op hun 25e dat hun vader niet hun biologische vader is. Afgelopen zomer kwam daar nog een schokkend detail bij: ze hebben ook nog verschillende vaders! “Hoeveel kinderen zullen niet in hetzelfde schuitje zitten?”


'Ik heb een andere vader dan mijn drielingbroer en -zus' 

Na acht jaar tevergeefs proberen natuurlijk zwanger te worden, stapten de ouders van Sophie na overleg met de huisarts naar een vruchtbaarheidskliniek. Uit tests bleek dat het zaad van Sophies vader weinig bewegelijk was, waardoor de kans op een spontane zwangerschap heel klein was. Een flinke tegenvaller, maar ze konden wel kiezen voor spermadonatie. 38 jaar geleden werd er nog niet met ivf gewerkt. Met ivf kun je het aantal teruggeplaatste eitjes goed controleren. Sophies moeder kreeg destijds een hoge dosis hormonen toegediend, waardoor er meerdere eitjes vrijkwamen. En die eitjes werden met behulp van inseminatie bevrucht door het donorzaad.

Sophie: “In eerste instantie leek het om vier embryo’s te gaan, later waren het toch ‘maar’ drie kinderen. Ook dat was lastig te bepalen, omdat er nog geen echo’s bestonden. Een enorme schok voor mijn ouders. Mijn moeder wilde dolgraag kinderen, maar drie kinderen tegelijk is natuurlijk ontzettend ingrijpend.”

De drieling kwam gezond ter wereld, maar de drie gingen zoals Sophie het omschrijft ‘een donkere jeugd tegemoet’.
“Ik vind dat het spermadonorschap een schaduw over ons leven heeft geworpen. Onze vader, van wie wij dachten dat hij onze biologische vader was, heeft ons nooit als zijn eigen kinderen beschouwd. Hij toonde geen interesse in ons en leefde zijn eigen leven. Naarmate we ouder werden, werd dat gedrag erger. Hij was er totaal niet voor ons.” 

Steun aan elkaar  
“Drie jaar na onze geboorte raakte mijn moeder plotseling spontaan zwanger. Die kans was door de artsen nooit helemaal uitgesloten en het was een verrassing dat het toch gebeurde. We kregen een broertje, Diether. In die tijd werd mijn moeder depressief. Op ons elfde werd ze opgenomen en kwamen wij doordeweeks in een internaat terecht. Gelukkig hadden we als kinderen steun aan elkaar.” 

Twijfel
Sophie kreeg vanaf haar veertiende het gevoel dat er iets niet klopte. “Ik begon te twijfelen aan de samenstelling van onze familie. De afstandelijkheid die mijn vader naar ons had, had hij bijvoorbeeld minder naar Diether. Daarbij zijn hij en Diether allebei heel sportief, wij totaal niet. Eigenlijk pasten wij niet binnen de rest van de familie. Zo is de familie van mijn vaders kant, vrij materialistisch. Ze houden graag de schone schijn op. Wij voelden ons daar niet in thuis.” 

Lees verder in Vriendin 5

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |