×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 33: Chantal is hooggevoelig

Vriendin 33: Chantal is hooggevoelig
17.08.2016 - Redactie Vriendin

Prikkels van buitenaf die keihard binnenkomen, een sterke intuïtie en de sfeer feilloos aanvoelen, dat is waar hoogsensitieve mensen mee te maken krijgen. Chantal (36) kan hierover meepraten. “Ik voel meteen of iets klopt of niet.”


‘Licht, geluid, alles komt bij mij harder binnen’

Chantal: “‘Mam, waarom ben ik niet gewoon normaal?’ heb ik weleens huilend door de telefoon geroepen. Hooggevoelig zijn heeft mooie kanten, maar het kan ook heftig zijn. Prikkels van buitenaf komen veel sterker binnen. Ik voel, hoor, zie en beleef dingen intenser. Mijn zicht is bijvoorbeeld heel scherp, zo’n 150 procent van wat ‘normaal’ is. Licht zie ik anders dan de meeste mensen. Ik zie de densiteit van het licht, de verschillende kleuren. Ik voel veel aan, weet direct of iets klopt, of mensen eerlijk zijn. Als ik ergens binnenkom, weet ik meteen of iemand vrolijk of verdrietig is. Het is zelfs zo dat als ik een ruimte binnenstap waar heel nare dingen zijn gebeurd, me dat vreselijk benauwt. Het is dan alsof ik op slot ga, alsof mijn lijf van mijn navel tot mijn keel totaal verkrampt. Zo maakte ik eens een reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Wat een energie heeft me dat gekost, ik kwam totaal uitgeput thuis. Niet gek natuurlijk, zo’n plek waar constant oorlog is. Ik kan me niet afsluiten voor al die prikkels en dan kan het af en toe best veel worden om te verwerken.

Hooggevoeligheid definieert je als mens, het is meer dan alleen een eigenschap. Sensitief zijn heeft veel invloed op hoe je in het leven staat. Veel hooggevoeligen zijn heel maatschappelijk betrokken. Je voelt namelijk goed aan als het niet lekker gaat met iemand en dan wil je helpen.”

Helemaal dichtgeklapt
“Ik weet niet precies wanneer ik ontdekte dat ik dingen anders beleef dan anderen. Dat ging in stapjes, denk ik. Wel weet ik dat ik als kind al heel intuïtief was en dat anderen ook altijd naar mij toe kwamen als ze ergens over wilden praten. Ik bleek namelijk makkelijk te kunnen ‘intunen’ op een ander, me goed in iemand te kunnen verplaatsen. Maar ik dacht dat iedereen was zoals ik. Ik kwam er pas later achter dat dat niet zo is."

Lees het hele verhaal in Vriendin 33.

Reageren op dit verhaal? Dat kan op ons forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |