×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Anna-Alicia doorbreekt het eenzaamheidstaboe onder jongeren

Anna-Alicia doorbreekt het eenzaamheidstaboe onder jongeren
08.06.2016 -

Anna-Alicia (29), bekend van het tv-programma So you think you can dance, helpt jongeren die zich geregeld eenzaam voelen. Een gevoel dat ze zelf goed kent. “Ik vind het belangrijk dat dit onderwerp bespreekbaar wordt. Het is namelijk niets om je voor te schamen.”


Anna-Alicia is knap, bekend van televisie en ze danst de sterren van de hemel. Alle ingrediënten voor een glansrijk leven. Toch voelt ze zich weleens eenzaam. Hè, jij eenzaam? zullen mensen waarschijnlijk denken. “Ten onrechte”, zegt Anna-Alicia. “Dat ik bekend ben, wil niet zeggen dat ik me nooit alleen voel.” Al snapt ze wel dat ze dat op het eerste gezicht misschien niet uitstraalt. “Eenzaamheid wordt vaak geassocieerd met niet populair of niet leuk genoeg zijn, of geen vrienden hebben. Juist daarom ligt er een taboe op. Jongeren geven niet graag toe dat ze zich alleen voelen.” Zelf kent Anna-Alicia al sinds haar jeugd gevoelens van eenzaamheid. “Het loopt als een rode draad door mijn leven."

De top bereiken
Later, toen Anna-Alicia naar de middelbare school en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging, kreeg ze op een andere manier met eenzaamheid te maken.
“Ik combineerde het vwo met een dans- vakopleiding. Ik had er alles voor over om ver te komen in ballet en professioneel danser 
e worden, maar ik moest ook offers brengen. Als je de top wilt bereiken, is het ieder voor zich. Mijn vriendinnetjes waren tegelijkertijd mijn concurrenten. We hadden allemaal hetzelfde doel voor ogen en waren daar heel gedreven in. Je kon geen rekening houden met elkaar. Dat bracht wel met zich mee dat ik me tijdens audities erg alleen kon voelen. Ik moest het daar zélf doen, niemand die me kon helpen. Afwijzing en kritiek verwerkte ik alleen."

Dappere meiden
Dat Anna-Alicia een bekende Nederlander werd, meedeed aan televisieprogramma’s als So you think you can dance en Expeditie Robinson en presentatrice bij MTV werd, zorgde er niet voor dat ze zich minder eenzaam ging voelen. “Veel contacten in de televisiewereld zijn oppervlakkig en vluchtig. Iedereen leeft snel, waardoor je niet gauw de diepte in gaat. Met José, mijn manager en coach, was dat anders. Zij werd een goede vriendin van me. We merkten dat we veel gemeen hadden en openlijk met elkaar konden praten over eenzaamheid. Ik vertelde haar over de berichtjes die ik van jongeren kreeg via social media.

Meisjes mailden me over hun problemen, over dat ze niet lekker in hun vel zaten of zich onzeker voelden over hun uiterlijk. Ze vroegen mij om advies en beschouwden mij als voorbeeld. Blijkbaar konden ze daar thuis of met vrienden niet over praten. Ik antwoordde dan dat ik ook niet altijd maar die vrolijke, spontane, stoere meid ben en me net als zij soms een- zaam en somber voel. José deed veel vrijwilligerswerk met jongeren en zo ontstond het idee om het Our life project! te starten. Het is een vlog-project waarin we jongeren van 18 tot 25 jaar in filmpjes laten vertellen over eenzaamheid.

Lees het hele interview met Anna-Alicia in Vriendin 23. 

Benieuwd naar het vlog project? Neem een kijkje op www.ourlifeproject.nl 

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |