×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 17: Heb jij lastige collega's?

Vriendin 17: Heb jij lastige collega's?
26.04.2016 - Redactie Vriendin

Iedereen heeft ze: collega’s die je het liefst mijdt. Hoe herken je deze lastpakken? En vooral: hoe ga je met ze om? Vriendin zet zeven types op een rij.


Moeilijke mensen kom je overal tegen. Vaak kun je ze het beste negeren, maar dat valt nog niet mee als zo’n ‘lastig mens’ je collega is. Zeker als je dagelijks met hem of haar te maken hebt om moet samenwerken aan een project. Hoe ga je om met zo’n collega? Volgens trainer Richard van Houten, die gespecialiseerd is in persoonlijke effectiviteit en onder andere de training ‘Samen- werken met moeilijke mensen’ geeft, hangt het er maar net vanaf om wat voor type collega het gaat. Let op: het kunnen mannen én vrouwen zijn, voor het gemak zijn alle types nu even een vrouw.

1. De kleine dictator
Je kent haar wel: de autoritaire collega. Soms kleineert ze anderen, het liefst waar iedereen bij is. Trainer Richard van Houten: “Je kunt het best direct zijn tegen zo’n kleine dictator, daarmee dwing je respect af. Gebruik daarbij het respect-slaan- respectmodel: je zegt iets positiefs, dan uit je kritiek en je sluit af met iets positiefs.

Voorbeeldje: stel dat deze collega jou onterecht verwijt dat je de vergadertafel niet hebt schoongemaakt. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Ik werk al heel lang met veel plezier met jou samen. Alleen vind ik het onterecht wat je nu zegt, want ik heb de tafel schoongemaakt, maar daarna is hij weer gebruikt. Maar nogmaals: ik hoop dat we nog lang met elkaar blijven werken, want daar krijg ik energie van.’ Op die manier laat je haar in haar waarde, terwijl je toch laat zien dat je niet over je heen laat lopen.Voer dit soort gesprekken trouwens wel altijd onder vier ogen – nooit in een groep.

In Vriendin 17 hebben wij nóg zes lastige collega’s voor je op een rijtje gezet.

Herken jij (of ben jij!) die ene lastige collega? Vertel jouw verhaal (anoniem) door het te mailen naar post@vriendin.audax.nl of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |