×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 17: Heb jij lastige collega's?

Vriendin 17: Heb jij lastige collega's?
26.04.2016 - Redactie Vriendin

Iedereen heeft ze: collega’s die je het liefst mijdt. Hoe herken je deze lastpakken? En vooral: hoe ga je met ze om? Vriendin zet zeven types op een rij.


Moeilijke mensen kom je overal tegen. Vaak kun je ze het beste negeren, maar dat valt nog niet mee als zo’n ‘lastig mens’ je collega is. Zeker als je dagelijks met hem of haar te maken hebt om moet samenwerken aan een project. Hoe ga je om met zo’n collega? Volgens trainer Richard van Houten, die gespecialiseerd is in persoonlijke effectiviteit en onder andere de training ‘Samen- werken met moeilijke mensen’ geeft, hangt het er maar net vanaf om wat voor type collega het gaat. Let op: het kunnen mannen én vrouwen zijn, voor het gemak zijn alle types nu even een vrouw.

1. De kleine dictator
Je kent haar wel: de autoritaire collega. Soms kleineert ze anderen, het liefst waar iedereen bij is. Trainer Richard van Houten: “Je kunt het best direct zijn tegen zo’n kleine dictator, daarmee dwing je respect af. Gebruik daarbij het respect-slaan- respectmodel: je zegt iets positiefs, dan uit je kritiek en je sluit af met iets positiefs.

Voorbeeldje: stel dat deze collega jou onterecht verwijt dat je de vergadertafel niet hebt schoongemaakt. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Ik werk al heel lang met veel plezier met jou samen. Alleen vind ik het onterecht wat je nu zegt, want ik heb de tafel schoongemaakt, maar daarna is hij weer gebruikt. Maar nogmaals: ik hoop dat we nog lang met elkaar blijven werken, want daar krijg ik energie van.’ Op die manier laat je haar in haar waarde, terwijl je toch laat zien dat je niet over je heen laat lopen.Voer dit soort gesprekken trouwens wel altijd onder vier ogen – nooit in een groep.

In Vriendin 17 hebben wij nóg zes lastige collega’s voor je op een rijtje gezet.

Herken jij (of ben jij!) die ene lastige collega? Vertel jouw verhaal (anoniem) door het te mailen naar post@vriendin.audax.nl of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |