×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 17: Alice kreeg op haar 23ste een hartaanval

Vriendin 17: Alice kreeg op haar 23ste een hartaanva
26.04.2016 - Redactie Vriendin

Op een vrijdagavond ging Alice (nu 24) met haar vriend Wiebe-Steven (31) de weekendboodschappen doen. Midden in de supermarkt ging het mis. “Het rommelde in mijn borst, mijn arm tintelde en het zweet brak me uit...”


‘Dat die erfelijke hartklachten zo snel zouden toeslaan, had ik niet verwacht’

 

In een rustige straat in het Friese dorpje Harkema zwaait thuiskapster Alice net iemand uit als Vriendin arriveert. “Dat was een klant, ik heb haar haar geknipt en gekleurd in mijn kapsalon aan huis”, vertelt Alice vrolijk. Ze ziet er gezond en energiek uit. Aan niets is te zien dat ze hartpatiënt is. Maar dat is ze wel degelijk.

De dag voor het interview zat ze zelfs nog bij de cardioloog in het ziekenhuis. “Ik voelde het weer rommelen in mijn borst”, zegt Alice terwijl ze een kopje thee zet. Als de thee klaar is, vertelt ze over de dag waarop het vorig jaar zo gruwelijk misging. De dag waarop ze een hartaanval kreeg. Alice was toen pas 23 jaar.

Altijd zo moe
“Al jaren voelde ik me niet helemaal fit, ik was vaak moe. Al een aantal keer was ik naar de huisarts geweest. Die dacht de ene keer aan griep en de andere keer weer dat het psychisch was, of dat het met mijn spieren te maken had. Ik heb heel wat fysiotherapeuten bezocht in die tijd. De vrijdag voordat het gebeurde, at ik bij mijn ouders. Zij maakten zich wél zorgen om mijn klachten en vonden dat ik na het weekend toch weer naar de huisarts moest gaan.”

Dat deed Alice die maandag inderdaad, want ze voelde zich nog steeds moe. Maar opnieuw stuurde de huisarts haar naar huis met de mededeling dat het waarschijnlijk een griepje was. Die avond ging Alice boodschappen doen met haar vriend Wiebe-Steven.

Alice: “Midden in de supermarkt voelde ik dat het niet goed met me ging. Ik had een vreemd gevoel, het was alsof er iets rommelde in mijn borst. In eerste instantie ben ik gewoon doorgegaan met de boodschappen; ik ben niet iemand die snel zeurt. Maar toen mijn linkerarm begon te tintelen, ben ik teruggelopen naar de auto. Wiebe-Steven rekende intussen af bij de kassa.

Eenmaal buiten dacht ik dat het sneeuwde, wat niet zo was, en voelde ik mijn hele lichaam nat worden, zo erg transpireerde ik. Ik werd heel bang; dit ging helemaal mis.”

Toen Wiebe-Steven bij de auto kwam, schrok hij enorm. Hij vond Alice half liggend op de achterbank. Alice: “Op het moment dat ik daar in de auto lag, dacht ik al aan een hartaanval. Ik kende namelijk de symptomen. Mijn ouders hadden allebei hartproblemen, dus ik ben dubbel erfelijk belast. Ik was veertien toen ik mijn moeder naast het toilet op de grond vond.

Ze was op dat moment wel bij bewustzijn, maar ze transpireerde heel erg en voelde warm aan. Mijn vader had vier jaar daarvoor ook al een hartaanval gehad, dus die wist wat ons te doen stond. Ik ben iemand die niet snel in paniek raakt en toen mijn vader mij vroeg het telefoonnummer van de dokters- post te zoeken, ben ik dat gewoon gaan doen. Maar het is natuurlijk heftig om dat als veertienjarige mee te maken.

Gelukkig is mijn moeder er goed vanaf gekomen. Ze was de eerste in haar familie die een hartaanval kreeg, mijn vader heeft meerdere broers met hartproblemen. Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat ik rond mijn veertigste ook weleens dezelfde soort problemen zou kunnen krijgen. Maar niet al op mijn 23ste.”

Heb je, net als Alice, op jonge leeftijd te maken gehad met een ziekte die je eerder bij oudere mensen verwacht en wil je daarover vertellen? Mail je verhaal dan naar post@vriendin. audax.nl of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |