×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 17: Alice kreeg op haar 23ste een hartaanval

Vriendin 17: Alice kreeg op haar 23ste een hartaanva
26.04.2016 - Redactie Vriendin

Op een vrijdagavond ging Alice (nu 24) met haar vriend Wiebe-Steven (31) de weekendboodschappen doen. Midden in de supermarkt ging het mis. “Het rommelde in mijn borst, mijn arm tintelde en het zweet brak me uit...”


‘Dat die erfelijke hartklachten zo snel zouden toeslaan, had ik niet verwacht’

 

In een rustige straat in het Friese dorpje Harkema zwaait thuiskapster Alice net iemand uit als Vriendin arriveert. “Dat was een klant, ik heb haar haar geknipt en gekleurd in mijn kapsalon aan huis”, vertelt Alice vrolijk. Ze ziet er gezond en energiek uit. Aan niets is te zien dat ze hartpatiënt is. Maar dat is ze wel degelijk.

De dag voor het interview zat ze zelfs nog bij de cardioloog in het ziekenhuis. “Ik voelde het weer rommelen in mijn borst”, zegt Alice terwijl ze een kopje thee zet. Als de thee klaar is, vertelt ze over de dag waarop het vorig jaar zo gruwelijk misging. De dag waarop ze een hartaanval kreeg. Alice was toen pas 23 jaar.

Altijd zo moe
“Al jaren voelde ik me niet helemaal fit, ik was vaak moe. Al een aantal keer was ik naar de huisarts geweest. Die dacht de ene keer aan griep en de andere keer weer dat het psychisch was, of dat het met mijn spieren te maken had. Ik heb heel wat fysiotherapeuten bezocht in die tijd. De vrijdag voordat het gebeurde, at ik bij mijn ouders. Zij maakten zich wél zorgen om mijn klachten en vonden dat ik na het weekend toch weer naar de huisarts moest gaan.”

Dat deed Alice die maandag inderdaad, want ze voelde zich nog steeds moe. Maar opnieuw stuurde de huisarts haar naar huis met de mededeling dat het waarschijnlijk een griepje was. Die avond ging Alice boodschappen doen met haar vriend Wiebe-Steven.

Alice: “Midden in de supermarkt voelde ik dat het niet goed met me ging. Ik had een vreemd gevoel, het was alsof er iets rommelde in mijn borst. In eerste instantie ben ik gewoon doorgegaan met de boodschappen; ik ben niet iemand die snel zeurt. Maar toen mijn linkerarm begon te tintelen, ben ik teruggelopen naar de auto. Wiebe-Steven rekende intussen af bij de kassa.

Eenmaal buiten dacht ik dat het sneeuwde, wat niet zo was, en voelde ik mijn hele lichaam nat worden, zo erg transpireerde ik. Ik werd heel bang; dit ging helemaal mis.”

Toen Wiebe-Steven bij de auto kwam, schrok hij enorm. Hij vond Alice half liggend op de achterbank. Alice: “Op het moment dat ik daar in de auto lag, dacht ik al aan een hartaanval. Ik kende namelijk de symptomen. Mijn ouders hadden allebei hartproblemen, dus ik ben dubbel erfelijk belast. Ik was veertien toen ik mijn moeder naast het toilet op de grond vond.

Ze was op dat moment wel bij bewustzijn, maar ze transpireerde heel erg en voelde warm aan. Mijn vader had vier jaar daarvoor ook al een hartaanval gehad, dus die wist wat ons te doen stond. Ik ben iemand die niet snel in paniek raakt en toen mijn vader mij vroeg het telefoonnummer van de dokters- post te zoeken, ben ik dat gewoon gaan doen. Maar het is natuurlijk heftig om dat als veertienjarige mee te maken.

Gelukkig is mijn moeder er goed vanaf gekomen. Ze was de eerste in haar familie die een hartaanval kreeg, mijn vader heeft meerdere broers met hartproblemen. Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat ik rond mijn veertigste ook weleens dezelfde soort problemen zou kunnen krijgen. Maar niet al op mijn 23ste.”

Heb je, net als Alice, op jonge leeftijd te maken gehad met een ziekte die je eerder bij oudere mensen verwacht en wil je daarover vertellen? Mail je verhaal dan naar post@vriendin. audax.nl of praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Cathy: 'Ik ben gewoon een moeder die een andere kwetsbare moeder helpt'

27.07.2017 - Het gezin van Cathy (42) zorgt elke week een dag voor Yven (1), zodat zijn ouders wat tijd hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. “Ik stel me voor dat hij als twaalfjarige even langsfietst om te kletsen.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit was de mooiste dag van mijn leven'

26.07.2017 - Lezeressen vertellen deze week in Vriendin over de dag die zij nooit meer zullen vergeten: 'De dag dat ik ons adoptiekindje ontmoette'.

Lees meer

2

Ingrids man overleed toen ze 35 weken zwanger was

26.07.2017 - Ingrid (32) was 35 weken zwanger van haar tweede kind toen haar man Bruno (49) plotseling overleed. Hoewel ze hem intens mist, zorgt ze krachtig en positief voor Juliette (4) en Florian (10 maanden). “Ik wil er voor ze zijn, als vader en moeder in één.”

Lees meer
Linda: 'Mijn man chat erotisch met andere vrouwen, zelfs op vakantie'

25.07.2017 - Linda (42) ontdekte dat haar man Johan (43) erotische chatgesprekken voerde met andere vrouwen. Hij beloofde ermee te stoppen, maar doet het nog steeds. Ook op vakantie. Terwijl Linda naast hem zit.

Lees meer
Elske DeWall: 'Zelfs vlak bij huis ontdek ik nog steeds de mooiste plekken'

25.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. Deze week zangeres Elske DeWall (31): “Het eten in Rome is zo bizar goed! Pasta ’s middags, pasta ’s avonds...”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!