×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 15: Frida en Ronald runnen een huis voor tienermoeders

Vriendin 15: Frida en Ronald runnen een huis voor tienermoeders
12.04.2016 -

Frida (45) en Ronald (47) openden drie jaar geleden een gezinshuis voor tienermoeders met problemen. “Wij bieden een veilige plek waar ze in de luwte van ons gezin voor hun kind kunnen leren zorgen.”


'Ieder kind verdient een goede start'

 

Op de gevel van de grote witte villa van Frida en Ronald staat ‘Damaris’. Deze bijbelse naam komt uit het Grieks en betekent zo veel als ‘ongehuwde vrouw’. Achter de voordeur gaat een bijzonder huis schuil. In de ene helft van het huis wonen Frida en Ronald met hun kinderen van veertien en zestien. In de andere helft wonen zes jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar, twee zonder kind, vier mét kind.

De jongste baby is negen maanden, het oudste kind anderhalf. De moeders hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar als overeenkomst dat ze laagbegaafd zijn en uit thuissituaties komen die niet stabiel zijn. De meesten hebben gedragsproblemen. Ze hebben nauwelijks of geen familie of vrienden om op terug te vallen en staan er alleen voor tijdens de zwangerschap en daarna. Voordat huize Damaris in maart 2013 zijn deuren opende, speelde het idee van een gezinshuis al heel wat jaren door het hoofd van Ronald en Frida. “Ronald en ik werkten allebei in de zorg. Ik had in het observatie- crisisteam waar ik werkte te maken met licht verstandelijk beperkte meisjes die hun zwangerschap lieten afbreken. Overdag waren ze heel stoer, maar ’s avonds als ze in bed lagen en ik nog even bij ze ging zitten, kwamen vaak de tranen.

Voordat ik kinderen kreeg, accepteerde ik het protocol van de instelling. Maar na de geboorte van mijn eigen kinderen veranderde dat. Een kind dat je laat weghalen, ís niet weg. Het laat een gat in je hart achter en een groot verdriet. Nieuw leven is zó mooi. 

Vanuit mijn christelijke achtergrond vind ik dat kinderen recht hebben op leven. Op een gegeven moment was er een meisje dat haar zwangerschap verzweeg tot abortus niet meer mogelijk was, terwijl ze niet zelf- standig voor haar kind kon zorgen. Met een collega heb ik haar tijdens de zwangerschap begeleid. De baby werd na de bevalling direct aan pleegzorg overgedragen. Heel schrijnend voor de moeder, maar ook voor het kind.

Een kind hoort, als dat haalbaar is, bij zijn moeder en moet de kans krijgen om zich veilig te hechten. Die basis is zo belangrijk voor een goed leven later. Ik voelde steeds sterker: voor deze kwetsbare vrouwen die er eigenlijk alleen voor staan, moeten we alles uit de kast trekken. Na veel praten kwamen Ronald en ik uit op het plan een gezinshuis te starten: een plek waar jonge vrouwen en moeders met problemen in de luwte van ons gezin voor hun kind kunnen leren zorgen. Zelfstandig, maar niet alleen.”

Lees het hele verhaal over Frida en Ronald in de gloednieuwe Vriendin 15. Voor abonnees vandaag op de mat en morgen in de winkels. 

Plaats een reactie

1Reacties

  • Dit is niet ok!

    Janneke67 wo 13 apr '16 08:39

    Wel mooi maar de titel klopt niet omdat het niet om tienermoeders gaat.
    Reageer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |