×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 15: Frida en Ronald runnen een huis voor tienermoeders

Vriendin 15: Frida en Ronald runnen een huis voor tienermoeders
12.04.2016 -

Frida (45) en Ronald (47) openden drie jaar geleden een gezinshuis voor tienermoeders met problemen. “Wij bieden een veilige plek waar ze in de luwte van ons gezin voor hun kind kunnen leren zorgen.”


'Ieder kind verdient een goede start'

 

Op de gevel van de grote witte villa van Frida en Ronald staat ‘Damaris’. Deze bijbelse naam komt uit het Grieks en betekent zo veel als ‘ongehuwde vrouw’. Achter de voordeur gaat een bijzonder huis schuil. In de ene helft van het huis wonen Frida en Ronald met hun kinderen van veertien en zestien. In de andere helft wonen zes jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar, twee zonder kind, vier mét kind.

De jongste baby is negen maanden, het oudste kind anderhalf. De moeders hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar als overeenkomst dat ze laagbegaafd zijn en uit thuissituaties komen die niet stabiel zijn. De meesten hebben gedragsproblemen. Ze hebben nauwelijks of geen familie of vrienden om op terug te vallen en staan er alleen voor tijdens de zwangerschap en daarna. Voordat huize Damaris in maart 2013 zijn deuren opende, speelde het idee van een gezinshuis al heel wat jaren door het hoofd van Ronald en Frida. “Ronald en ik werkten allebei in de zorg. Ik had in het observatie- crisisteam waar ik werkte te maken met licht verstandelijk beperkte meisjes die hun zwangerschap lieten afbreken. Overdag waren ze heel stoer, maar ’s avonds als ze in bed lagen en ik nog even bij ze ging zitten, kwamen vaak de tranen.

Voordat ik kinderen kreeg, accepteerde ik het protocol van de instelling. Maar na de geboorte van mijn eigen kinderen veranderde dat. Een kind dat je laat weghalen, ís niet weg. Het laat een gat in je hart achter en een groot verdriet. Nieuw leven is zó mooi. 

Vanuit mijn christelijke achtergrond vind ik dat kinderen recht hebben op leven. Op een gegeven moment was er een meisje dat haar zwangerschap verzweeg tot abortus niet meer mogelijk was, terwijl ze niet zelf- standig voor haar kind kon zorgen. Met een collega heb ik haar tijdens de zwangerschap begeleid. De baby werd na de bevalling direct aan pleegzorg overgedragen. Heel schrijnend voor de moeder, maar ook voor het kind.

Een kind hoort, als dat haalbaar is, bij zijn moeder en moet de kans krijgen om zich veilig te hechten. Die basis is zo belangrijk voor een goed leven later. Ik voelde steeds sterker: voor deze kwetsbare vrouwen die er eigenlijk alleen voor staan, moeten we alles uit de kast trekken. Na veel praten kwamen Ronald en ik uit op het plan een gezinshuis te starten: een plek waar jonge vrouwen en moeders met problemen in de luwte van ons gezin voor hun kind kunnen leren zorgen. Zelfstandig, maar niet alleen.”

Lees het hele verhaal over Frida en Ronald in de gloednieuwe Vriendin 15. Voor abonnees vandaag op de mat en morgen in de winkels. 

Plaats een reactie

1Reacties

  • Dit is niet ok!

    Janneke67 wo 13 apr '16 08:39

    Wel mooi maar de titel klopt niet omdat het niet om tienermoeders gaat.
    Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!