×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 15: Frida en Ronald runnen een huis voor tienermoeders

Vriendin 15: Frida en Ronald runnen een huis voor tienermoeders
12.04.2016 -

Frida (45) en Ronald (47) openden drie jaar geleden een gezinshuis voor tienermoeders met problemen. “Wij bieden een veilige plek waar ze in de luwte van ons gezin voor hun kind kunnen leren zorgen.”


'Ieder kind verdient een goede start'

 

Op de gevel van de grote witte villa van Frida en Ronald staat ‘Damaris’. Deze bijbelse naam komt uit het Grieks en betekent zo veel als ‘ongehuwde vrouw’. Achter de voordeur gaat een bijzonder huis schuil. In de ene helft van het huis wonen Frida en Ronald met hun kinderen van veertien en zestien. In de andere helft wonen zes jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar, twee zonder kind, vier mét kind.

De jongste baby is negen maanden, het oudste kind anderhalf. De moeders hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar als overeenkomst dat ze laagbegaafd zijn en uit thuissituaties komen die niet stabiel zijn. De meesten hebben gedragsproblemen. Ze hebben nauwelijks of geen familie of vrienden om op terug te vallen en staan er alleen voor tijdens de zwangerschap en daarna. Voordat huize Damaris in maart 2013 zijn deuren opende, speelde het idee van een gezinshuis al heel wat jaren door het hoofd van Ronald en Frida. “Ronald en ik werkten allebei in de zorg. Ik had in het observatie- crisisteam waar ik werkte te maken met licht verstandelijk beperkte meisjes die hun zwangerschap lieten afbreken. Overdag waren ze heel stoer, maar ’s avonds als ze in bed lagen en ik nog even bij ze ging zitten, kwamen vaak de tranen.

Voordat ik kinderen kreeg, accepteerde ik het protocol van de instelling. Maar na de geboorte van mijn eigen kinderen veranderde dat. Een kind dat je laat weghalen, ís niet weg. Het laat een gat in je hart achter en een groot verdriet. Nieuw leven is zó mooi. 

Vanuit mijn christelijke achtergrond vind ik dat kinderen recht hebben op leven. Op een gegeven moment was er een meisje dat haar zwangerschap verzweeg tot abortus niet meer mogelijk was, terwijl ze niet zelf- standig voor haar kind kon zorgen. Met een collega heb ik haar tijdens de zwangerschap begeleid. De baby werd na de bevalling direct aan pleegzorg overgedragen. Heel schrijnend voor de moeder, maar ook voor het kind.

Een kind hoort, als dat haalbaar is, bij zijn moeder en moet de kans krijgen om zich veilig te hechten. Die basis is zo belangrijk voor een goed leven later. Ik voelde steeds sterker: voor deze kwetsbare vrouwen die er eigenlijk alleen voor staan, moeten we alles uit de kast trekken. Na veel praten kwamen Ronald en ik uit op het plan een gezinshuis te starten: een plek waar jonge vrouwen en moeders met problemen in de luwte van ons gezin voor hun kind kunnen leren zorgen. Zelfstandig, maar niet alleen.”

Lees het hele verhaal over Frida en Ronald in de gloednieuwe Vriendin 15. Voor abonnees vandaag op de mat en morgen in de winkels. 

Plaats een reactie

1Reacties

  • Dit is niet ok!

    Janneke67 wo 13 apr '16 08:39

    Wel mooi maar de titel klopt niet omdat het niet om tienermoeders gaat.
    Reageer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |