×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 14: Joyce heeft een man én vier kinderen met autisme

Vriendin 14: Joyce heeft een man én vier kinderen met autisme
05.04.2016 - Redactie Vriendin

'Ik heb geleerd de mooie kanten van autisme te zien.'


Hoe run je een gezin als je niet één of twee, maar wel vier kinderen met autisme hebt? En je man óók nog eens dezelfde diagnose krijgt... Volgens Joyce (48) is het vooral een kwestie van accepteren, aanpassen en anders leren kijken: “Ik geniet enorm van hun leuke kanten, zoals hun creativiteit en eerlijkheid.”

Joyce: “Al sinds Bernd een baby was, had ik het gevoel: er klópt iets niet. Als hij huilde, kon ik hem niet troosten. Ik knuffelde hem, maar had net zo goed met een blok hout in mijn armen kunnen staan. Hij kon ook absoluut niet tegen verandering. Als er onverwacht visite kwam of ik hem op een ander tijdstip dan normaal in bad deed, spuugde hij zijn al zijn voeding uit. Na Bernd werd Jonathan geboren, daarna kwam Louise en vervolgens Jesse.

Met vier kleine kinderen in huis was ik enorm druk met zorgen, maar op de achtergrond was er altijd het gevoel dat er iets niet in orde was. Toen Bernd eenmaal naar school ging, gaf zijn juf aan dat hij zich wel erg traag ontwikkelde. Het leek alsof hij in zijn eigen wereldje leefde, ook thuis. Als ik hem riep of wat vroeg, reageerde hij amper. Hij werd ook maar niet zindelijk. Op zevenjarige leeftijd plaste hij nog elke dag in zijn broek.

Ik deelde mijn zorgen met het consultatie- bureau, de KNO-arts, op school en met de kinderfysiotherapeut, maar niemand kon me verder helpen. De uroloog in het ziekenhuis was de eerste die mijn zorgen serieus nam. Hij adviseerde me met Bernd naar een kinderpsychiater te gaan. In eerste instantie was ik opgelucht: eindelijk zou ik antwoorden op mijn vragen krijgen. Maar toen we na een paar weken de uitslag van de onderzoeken kregen, voelde dat als een mokerslag: ‘Uw zoon is zwakbegaafd, heeft PDD-NOS en ADD.’

De arts legde uit dat het een vorm van autisme was, en ook wat ADD inhield, maar zijn uitleg ging grotendeels langs me heen. Ik kon alleen maar denken: ‘Bernd is autistisch’. In de auto op weg naar huis heb ik gehuild. Ik had zo gehoopt dat de arts had gezegd: ‘Mevrouw, er is niks aan de hand, het gaat wel weer over.’ Nu hadden mijn man David en ik opeens een kind dat ‘anders’ was, een kind met autisme. Mijn wereld stortte in.”

Wanhopig gevoel
“Om grip te krijgen en te kunnen plaatsen wat er aan de hand was, heb ik veel boeken over autisme gelezen. Ik wilde Bernd beter begrijpen en hem kunnen helpen. Op een avond, nadat David en ik weer eens een lang gesprek over Bernd hadden, zei hij opeens: ‘Ik herken veel van mezelf als kind in het gedrag van Bernd. Ik wil het liever niet weten, maar misschien ben ik ook wel autistisch.’"

Lees het hele verhaal in Vriendin 14.

Heb jij ook kinderen met een psychische of lichamelijke stoornis en wil je daarover vertellen? Dat kan op ons forum. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

4Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 6 apr '16 21:45

  Bewondering,
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 8 apr '16 13:50

  Ik her zelf even 6 jarig zoontje met pdd-NOS . Ik maak mij dagelijks zorgen. Diep respect voor haar met 4 kinderen
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 8 apr '16 20:05

  ik heb er bewondering voor hoe je er mee omgaat het is niet makkelijk , zelf heb ik ook een dochter die zwak begaafd is en een zoon met pdd -noss we waren al jaren bezig met hulp verlening en uit eindelijk zijn de kinderen goed terecht gekomen momenteel wonen ze begeleid wonen en het gaat heel goed met ze.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  marjo.dane zo 10 apr '16 08:51

  Veel bewondering voor haar. Ik heb 1 zoon met pdd-nos en vind het soms heftig. In de vriendin staat dat je haar boek kunt winnen maar zie op d site de actie niet staan. Graag zou ik hieraan meedoen. Allereerst om zelf het boek te lezen en het daarna te gebruiken voor mijn vrijwillgerswerk bij het autisme informatie centrum.
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!