×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 14: Joyce heeft een man én vier kinderen met autisme

Vriendin 14: Joyce heeft een man én vier kinderen met autisme
05.04.2016 - Redactie Vriendin

'Ik heb geleerd de mooie kanten van autisme te zien.'


Hoe run je een gezin als je niet één of twee, maar wel vier kinderen met autisme hebt? En je man óók nog eens dezelfde diagnose krijgt... Volgens Joyce (48) is het vooral een kwestie van accepteren, aanpassen en anders leren kijken: “Ik geniet enorm van hun leuke kanten, zoals hun creativiteit en eerlijkheid.”

Joyce: “Al sinds Bernd een baby was, had ik het gevoel: er klópt iets niet. Als hij huilde, kon ik hem niet troosten. Ik knuffelde hem, maar had net zo goed met een blok hout in mijn armen kunnen staan. Hij kon ook absoluut niet tegen verandering. Als er onverwacht visite kwam of ik hem op een ander tijdstip dan normaal in bad deed, spuugde hij zijn al zijn voeding uit. Na Bernd werd Jonathan geboren, daarna kwam Louise en vervolgens Jesse.

Met vier kleine kinderen in huis was ik enorm druk met zorgen, maar op de achtergrond was er altijd het gevoel dat er iets niet in orde was. Toen Bernd eenmaal naar school ging, gaf zijn juf aan dat hij zich wel erg traag ontwikkelde. Het leek alsof hij in zijn eigen wereldje leefde, ook thuis. Als ik hem riep of wat vroeg, reageerde hij amper. Hij werd ook maar niet zindelijk. Op zevenjarige leeftijd plaste hij nog elke dag in zijn broek.

Ik deelde mijn zorgen met het consultatie- bureau, de KNO-arts, op school en met de kinderfysiotherapeut, maar niemand kon me verder helpen. De uroloog in het ziekenhuis was de eerste die mijn zorgen serieus nam. Hij adviseerde me met Bernd naar een kinderpsychiater te gaan. In eerste instantie was ik opgelucht: eindelijk zou ik antwoorden op mijn vragen krijgen. Maar toen we na een paar weken de uitslag van de onderzoeken kregen, voelde dat als een mokerslag: ‘Uw zoon is zwakbegaafd, heeft PDD-NOS en ADD.’

De arts legde uit dat het een vorm van autisme was, en ook wat ADD inhield, maar zijn uitleg ging grotendeels langs me heen. Ik kon alleen maar denken: ‘Bernd is autistisch’. In de auto op weg naar huis heb ik gehuild. Ik had zo gehoopt dat de arts had gezegd: ‘Mevrouw, er is niks aan de hand, het gaat wel weer over.’ Nu hadden mijn man David en ik opeens een kind dat ‘anders’ was, een kind met autisme. Mijn wereld stortte in.”

Wanhopig gevoel
“Om grip te krijgen en te kunnen plaatsen wat er aan de hand was, heb ik veel boeken over autisme gelezen. Ik wilde Bernd beter begrijpen en hem kunnen helpen. Op een avond, nadat David en ik weer eens een lang gesprek over Bernd hadden, zei hij opeens: ‘Ik herken veel van mezelf als kind in het gedrag van Bernd. Ik wil het liever niet weten, maar misschien ben ik ook wel autistisch.’"

Lees het hele verhaal in Vriendin 14.

Heb jij ook kinderen met een psychische of lichamelijke stoornis en wil je daarover vertellen? Dat kan op ons forum. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

4Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 6 apr '16 21:45

  Bewondering,
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 8 apr '16 13:50

  Ik her zelf even 6 jarig zoontje met pdd-NOS . Ik maak mij dagelijks zorgen. Diep respect voor haar met 4 kinderen
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 8 apr '16 20:05

  ik heb er bewondering voor hoe je er mee omgaat het is niet makkelijk , zelf heb ik ook een dochter die zwak begaafd is en een zoon met pdd -noss we waren al jaren bezig met hulp verlening en uit eindelijk zijn de kinderen goed terecht gekomen momenteel wonen ze begeleid wonen en het gaat heel goed met ze.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  marjo.dane zo 10 apr '16 08:51

  Veel bewondering voor haar. Ik heb 1 zoon met pdd-nos en vind het soms heftig. In de vriendin staat dat je haar boek kunt winnen maar zie op d site de actie niet staan. Graag zou ik hieraan meedoen. Allereerst om zelf het boek te lezen en het daarna te gebruiken voor mijn vrijwillgerswerk bij het autisme informatie centrum.
  Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |