×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 12: Kim is onvruchtbaar en stoort zich aan de moederschapschallenge

Vriendin 12: Kim is onvruchtbaar en stoort zich aan de moederschapschallenge
23.03.2016 -

Veel trotse moeders delen foto’s van hun kroost op social media. Leuk, vindt Kim (35), maar ze wil ook graag aandacht voor iets anders: ongewilde kinderloosheid. “Want daarop rust nog steeds een taboe.”


Na de ijsblokjeschallenge, confettichallenge en de plakbandchallenge, was ’ie er ineens: de moederschapschallenge. Moeders die op Facebook via foto’s laten zien dat ze trots zijn op hun kinderen en vervolgens andere trotse moeders taggen hetzelfde te doen. Dat niet iedereen deze challenge kan waarderen, blijkt uit de Facebook-post van Kim Schomaker (35) uit Goor. Daarin schrijft ze dat ze de challenge confronterend en kwetsend vindt. Voor Kim is het moederschap niet iets vanzelfsprekends. Een paar jaar geleden werd bij haar de diagnose prematuur ovarieel falen (POF) gesteld, wat betekent dat ze vervroegd in de overgang zit. Op de post kreeg Kim veel steun en bijval van vrouwen die net als zij kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Volgens Kim is het anno 2016 nog altijd taboe om te praten over vruchtbaarheidsproblematiek en kinderloosheid. “Wie niet op de natuurlijke manier zwanger kan worden, kan misschien de eerste paar maanden rekenen op steun en begrip van de omgeving, maar daarna is dat voorbij en mijdt iedereen het onderwerp”, aldus Kim. Met haar post vraagt ze aandacht voor dit probleem waar jaarlijks veel vrouwen tegenaan lopen. En ze hoopt dat het eindelijk eens uit de taboesfeer komt.

Het was op een vrijdagochtend dat Kim Facebook opende, waar ze een post zag van de zoveelste vrouw die meedeed aan de moederschapschallenge. Ineens was ze het zat. Zelf probeert ze met haar man Leon al jaren een kindje te krijgen. Geërgerd post ze een reactie op haar Facebook-pagina. “Je bent als moeder toch sowieso trots op je kinderen? Daar heb je toch geen challenge voor nodig? Bovendien kunnen die berichten en foto’s onnodig confronterend en kwetsend zijn voor vrouwen die niet zo makkelijk of zelfs geen kinderen kunnen krijgen.” Honderden reacties krijgt Kim op haar post, duizenden keren wordt haar bericht geliked en gedeeld. Overdonderend, noemt ze het zelf. “Ik heb blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. Veel vrouwen denken hier net zo over als ik. De aandacht die ik krijg, heeft me een boost gegeven. Ik breek graag een lans voor meer openheid en begrip over het onderwerp kinderloosheid. Want op geen of niet zo makkelijk kinderen kunnen krijgen rust nog steeds een taboe, is mijn ervaring." 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 12. 

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Louise1981 wo 23 mrt '16 16:42

  Helemaal mee eens!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_10153959287751668 wo 23 mrt '16 16:56

  Of vrouwen die graag moeder willen worden maar waarbij dat alleen kan dmv een sperma donor. Maar in Nederland mag dat niet anoniem dus is er een groot te kort. Waardoor de wachtlijsten zo groot en lang zijn dat je er zelfs niet meer op geplaatst kan worden.
  Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |