×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 12: Kim is onvruchtbaar en stoort zich aan de moederschapschallenge

Vriendin 12: Kim is onvruchtbaar en stoort zich aan de moederschapschallenge
23.03.2016 -

Veel trotse moeders delen foto’s van hun kroost op social media. Leuk, vindt Kim (35), maar ze wil ook graag aandacht voor iets anders: ongewilde kinderloosheid. “Want daarop rust nog steeds een taboe.”


Na de ijsblokjeschallenge, confettichallenge en de plakbandchallenge, was ’ie er ineens: de moederschapschallenge. Moeders die op Facebook via foto’s laten zien dat ze trots zijn op hun kinderen en vervolgens andere trotse moeders taggen hetzelfde te doen. Dat niet iedereen deze challenge kan waarderen, blijkt uit de Facebook-post van Kim Schomaker (35) uit Goor. Daarin schrijft ze dat ze de challenge confronterend en kwetsend vindt. Voor Kim is het moederschap niet iets vanzelfsprekends. Een paar jaar geleden werd bij haar de diagnose prematuur ovarieel falen (POF) gesteld, wat betekent dat ze vervroegd in de overgang zit. Op de post kreeg Kim veel steun en bijval van vrouwen die net als zij kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Volgens Kim is het anno 2016 nog altijd taboe om te praten over vruchtbaarheidsproblematiek en kinderloosheid. “Wie niet op de natuurlijke manier zwanger kan worden, kan misschien de eerste paar maanden rekenen op steun en begrip van de omgeving, maar daarna is dat voorbij en mijdt iedereen het onderwerp”, aldus Kim. Met haar post vraagt ze aandacht voor dit probleem waar jaarlijks veel vrouwen tegenaan lopen. En ze hoopt dat het eindelijk eens uit de taboesfeer komt.

Het was op een vrijdagochtend dat Kim Facebook opende, waar ze een post zag van de zoveelste vrouw die meedeed aan de moederschapschallenge. Ineens was ze het zat. Zelf probeert ze met haar man Leon al jaren een kindje te krijgen. Geërgerd post ze een reactie op haar Facebook-pagina. “Je bent als moeder toch sowieso trots op je kinderen? Daar heb je toch geen challenge voor nodig? Bovendien kunnen die berichten en foto’s onnodig confronterend en kwetsend zijn voor vrouwen die niet zo makkelijk of zelfs geen kinderen kunnen krijgen.” Honderden reacties krijgt Kim op haar post, duizenden keren wordt haar bericht geliked en gedeeld. Overdonderend, noemt ze het zelf. “Ik heb blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. Veel vrouwen denken hier net zo over als ik. De aandacht die ik krijg, heeft me een boost gegeven. Ik breek graag een lans voor meer openheid en begrip over het onderwerp kinderloosheid. Want op geen of niet zo makkelijk kinderen kunnen krijgen rust nog steeds een taboe, is mijn ervaring." 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 12. 

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Louise1981 wo 23 mrt '16 16:42

  Helemaal mee eens!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_10153959287751668 wo 23 mrt '16 16:56

  Of vrouwen die graag moeder willen worden maar waarbij dat alleen kan dmv een sperma donor. Maar in Nederland mag dat niet anoniem dus is er een groot te kort. Waardoor de wachtlijsten zo groot en lang zijn dat je er zelfs niet meer op geplaatst kan worden.
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |