×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 12: Kim is onvruchtbaar en stoort zich aan de moederschapschallenge

Vriendin 12: Kim is onvruchtbaar en stoort zich aan de moederschapschallenge
23.03.2016 -

Veel trotse moeders delen foto’s van hun kroost op social media. Leuk, vindt Kim (35), maar ze wil ook graag aandacht voor iets anders: ongewilde kinderloosheid. “Want daarop rust nog steeds een taboe.”


Na de ijsblokjeschallenge, confettichallenge en de plakbandchallenge, was ’ie er ineens: de moederschapschallenge. Moeders die op Facebook via foto’s laten zien dat ze trots zijn op hun kinderen en vervolgens andere trotse moeders taggen hetzelfde te doen. Dat niet iedereen deze challenge kan waarderen, blijkt uit de Facebook-post van Kim Schomaker (35) uit Goor. Daarin schrijft ze dat ze de challenge confronterend en kwetsend vindt. Voor Kim is het moederschap niet iets vanzelfsprekends. Een paar jaar geleden werd bij haar de diagnose prematuur ovarieel falen (POF) gesteld, wat betekent dat ze vervroegd in de overgang zit. Op de post kreeg Kim veel steun en bijval van vrouwen die net als zij kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Volgens Kim is het anno 2016 nog altijd taboe om te praten over vruchtbaarheidsproblematiek en kinderloosheid. “Wie niet op de natuurlijke manier zwanger kan worden, kan misschien de eerste paar maanden rekenen op steun en begrip van de omgeving, maar daarna is dat voorbij en mijdt iedereen het onderwerp”, aldus Kim. Met haar post vraagt ze aandacht voor dit probleem waar jaarlijks veel vrouwen tegenaan lopen. En ze hoopt dat het eindelijk eens uit de taboesfeer komt.

Het was op een vrijdagochtend dat Kim Facebook opende, waar ze een post zag van de zoveelste vrouw die meedeed aan de moederschapschallenge. Ineens was ze het zat. Zelf probeert ze met haar man Leon al jaren een kindje te krijgen. Geërgerd post ze een reactie op haar Facebook-pagina. “Je bent als moeder toch sowieso trots op je kinderen? Daar heb je toch geen challenge voor nodig? Bovendien kunnen die berichten en foto’s onnodig confronterend en kwetsend zijn voor vrouwen die niet zo makkelijk of zelfs geen kinderen kunnen krijgen.” Honderden reacties krijgt Kim op haar post, duizenden keren wordt haar bericht geliked en gedeeld. Overdonderend, noemt ze het zelf. “Ik heb blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. Veel vrouwen denken hier net zo over als ik. De aandacht die ik krijg, heeft me een boost gegeven. Ik breek graag een lans voor meer openheid en begrip over het onderwerp kinderloosheid. Want op geen of niet zo makkelijk kinderen kunnen krijgen rust nog steeds een taboe, is mijn ervaring." 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 12. 

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Louise1981 wo 23 mrt '16 16:42

  Helemaal mee eens!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_10153959287751668 wo 23 mrt '16 16:56

  Of vrouwen die graag moeder willen worden maar waarbij dat alleen kan dmv een sperma donor. Maar in Nederland mag dat niet anoniem dus is er een groot te kort. Waardoor de wachtlijsten zo groot en lang zijn dat je er zelfs niet meer op geplaatst kan worden.
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!