×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 11: Lisa hield haar ivf-behandelingen geheim

Vriendin 11: Lisa hield haar ivf-behandelingen geheim
16.03.2016 - Redactie Vriendin

'Niemand hoeft te weten dat onze zoons via ivf zijn verwekt'


Lisa (38) en Daan (36) hebben drie zoons, Bram (12), Jens (8) en Ruben (6), die met ivf zijn verwekt. Op haar ouders na weet niemand hiervan. "Stiekem gaf ik mezelf op de wc een injectie als er visite was."

Lisa: “Mijn nichtje biechtte tijdens mijn derde zwangerschap op dat ze onvruchtbaar was, maar dat zij en haar man geen zin hadden de ‘medische molen’ in te gaan, omdat dat ‘toch niets zou uithalen’. Op dat moment wilde ik niets liever dan mijn positieve ervaringen met haar delen en haar aanmoedigen juist medische hulp te zoeken en voor ivf te gaan. Maar ik hield mijn mond. Ik durfde haar niet aan te kijken uit angst dat mijn ogen iets verraadden. Ik wilde haar per se niet vertellen dat al onze kinderen met behulp van ivf zijn verwekt en dat wij hen zonder die hulp ook nooit zouden hebben gehad. Dat zou verraad zijn, naar vrienden en familie, die hier niets van afweten, maar vooral naar onze kinderen zelf.”

Meteen raak
“Daan en ik waren twee jaar samen toen we besloten dat we kinderen wilden. Voor die tijd bestond ons leven uit veel werken, sporten en op vakantie gaan, maar we hadden allebei een sterke kinderwens. We pasten regelmatig op nichtjes en neefjes met wie we naar pretparken gingen en die bij ons logeerden. Nu was ons huis verbouwd en we waren echt aan kinderen toe. Ik stopte met de pil en verwachtte eigenlijk dat het meteen raak was. Maar ik werd toch ongesteld. Net als de maand erna en de zes maanden daarna. Ik was steeds erg verdrietig als ik ontdekte dat het weer was mislukt. Dus toen ik 25 was, besloot ik naar de huisarts te gaan voor hulp. Ik wilde niet nog jarenlang aanmodderen en tevergeefs proberen.

Ik las op internet dat je het minstens een jaar geprobeerd moest hebben zwanger te raken, wilde je serieus genomen worden door de huisarts. Dus loog ik er maar een paar maanden bij. We werden direct doorgestuurd voor onderzoek. Bij mij was het in orde, maar de hoeveelheid zaadcellen van Daan was minder en ook trager dan zou moeten. Niet schokkend laag, maar daardoor waren we wel verminderd vruchtbaar en zou zwanger raken moeizaam gaan. Het kon over drie weken raak zijn, zei onze arts, maar ook pas over acht jaar. Zelf had ik al veel gelezen op de fora van Freya, een site voor vruchtbaarheidsproblemen, en ik wist dat we in aanmerking zouden kunnen komen voor ivf. Bij deze reageerbuisbevruchting worden één of meer eicellen buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen, waarna de embryo’s in de baarmoeder terug worden geplaatst. Met een verwijzing voor ivf op zak ben ik meteen gaan kijken welk ziekenhuis de kortste wachtlijst had. Dat was het VU in Amsterdam, waar we vrijwel direct terecht konden. We kregen een intakegesprek, moesten nog wat testen doen en ik kreeg hormoonspuiten mee, waarmee ik mezelf moest injecteren om eitjes op te wekken. Negen maanden later konden we terecht voor de terugplaatsing. Bij de allereerste poging was het raak! We waren dolgelukkig.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 11 van deze week.

Heb je net als Lisa je omgeving niets verteld over je ivf-behandelingen en wil je reageren of zelf je verhaal vertellen? Dat kan op ons forum. 

Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

4Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 16 mrt '16 19:52

  Je moest 9 dagen wachten voor een terugplaatsing? Bij ons was dat slechts een paar dagen. Jammer dat je je nicht nooit iets hebt verteld, dit had ook haar hetzelfde geluk kunnen brengen.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 17 mrt '16 13:53

  Nee je verteld niemand iets,maar nu plaats je het in vriendin.Dat is top voor de kinderen joh
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 17 mrt '16 13:55

  Niemand mag t weten...je verteld wel je verhaal nu in vriendin....Eerlijk ook voor de kinderen om het nu op internet te lezen
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 19 mrt '16 14:39

  Waarom hou je dit geheim voor je kinderen? Hiervoor hoef je je toch niet te schamen? Ik denk dat dit juist aangeeft van hoezeer ze gewenst zijn!
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |