×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 11: Lisa hield haar ivf-behandelingen geheim

Vriendin 11: Lisa hield haar ivf-behandelingen geheim
16.03.2016 - Redactie Vriendin

'Niemand hoeft te weten dat onze zoons via ivf zijn verwekt'


Lisa (38) en Daan (36) hebben drie zoons, Bram (12), Jens (8) en Ruben (6), die met ivf zijn verwekt. Op haar ouders na weet niemand hiervan. "Stiekem gaf ik mezelf op de wc een injectie als er visite was."

Lisa: “Mijn nichtje biechtte tijdens mijn derde zwangerschap op dat ze onvruchtbaar was, maar dat zij en haar man geen zin hadden de ‘medische molen’ in te gaan, omdat dat ‘toch niets zou uithalen’. Op dat moment wilde ik niets liever dan mijn positieve ervaringen met haar delen en haar aanmoedigen juist medische hulp te zoeken en voor ivf te gaan. Maar ik hield mijn mond. Ik durfde haar niet aan te kijken uit angst dat mijn ogen iets verraadden. Ik wilde haar per se niet vertellen dat al onze kinderen met behulp van ivf zijn verwekt en dat wij hen zonder die hulp ook nooit zouden hebben gehad. Dat zou verraad zijn, naar vrienden en familie, die hier niets van afweten, maar vooral naar onze kinderen zelf.”

Meteen raak
“Daan en ik waren twee jaar samen toen we besloten dat we kinderen wilden. Voor die tijd bestond ons leven uit veel werken, sporten en op vakantie gaan, maar we hadden allebei een sterke kinderwens. We pasten regelmatig op nichtjes en neefjes met wie we naar pretparken gingen en die bij ons logeerden. Nu was ons huis verbouwd en we waren echt aan kinderen toe. Ik stopte met de pil en verwachtte eigenlijk dat het meteen raak was. Maar ik werd toch ongesteld. Net als de maand erna en de zes maanden daarna. Ik was steeds erg verdrietig als ik ontdekte dat het weer was mislukt. Dus toen ik 25 was, besloot ik naar de huisarts te gaan voor hulp. Ik wilde niet nog jarenlang aanmodderen en tevergeefs proberen.

Ik las op internet dat je het minstens een jaar geprobeerd moest hebben zwanger te raken, wilde je serieus genomen worden door de huisarts. Dus loog ik er maar een paar maanden bij. We werden direct doorgestuurd voor onderzoek. Bij mij was het in orde, maar de hoeveelheid zaadcellen van Daan was minder en ook trager dan zou moeten. Niet schokkend laag, maar daardoor waren we wel verminderd vruchtbaar en zou zwanger raken moeizaam gaan. Het kon over drie weken raak zijn, zei onze arts, maar ook pas over acht jaar. Zelf had ik al veel gelezen op de fora van Freya, een site voor vruchtbaarheidsproblemen, en ik wist dat we in aanmerking zouden kunnen komen voor ivf. Bij deze reageerbuisbevruchting worden één of meer eicellen buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen, waarna de embryo’s in de baarmoeder terug worden geplaatst. Met een verwijzing voor ivf op zak ben ik meteen gaan kijken welk ziekenhuis de kortste wachtlijst had. Dat was het VU in Amsterdam, waar we vrijwel direct terecht konden. We kregen een intakegesprek, moesten nog wat testen doen en ik kreeg hormoonspuiten mee, waarmee ik mezelf moest injecteren om eitjes op te wekken. Negen maanden later konden we terecht voor de terugplaatsing. Bij de allereerste poging was het raak! We waren dolgelukkig.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 11 van deze week.

Heb je net als Lisa je omgeving niets verteld over je ivf-behandelingen en wil je reageren of zelf je verhaal vertellen? Dat kan op ons forum. 

Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

4Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 16 mrt '16 19:52

  Je moest 9 dagen wachten voor een terugplaatsing? Bij ons was dat slechts een paar dagen. Jammer dat je je nicht nooit iets hebt verteld, dit had ook haar hetzelfde geluk kunnen brengen.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 17 mrt '16 13:53

  Nee je verteld niemand iets,maar nu plaats je het in vriendin.Dat is top voor de kinderen joh
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 17 mrt '16 13:55

  Niemand mag t weten...je verteld wel je verhaal nu in vriendin....Eerlijk ook voor de kinderen om het nu op internet te lezen
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 19 mrt '16 14:39

  Waarom hou je dit geheim voor je kinderen? Hiervoor hoef je je toch niet te schamen? Ik denk dat dit juist aangeeft van hoezeer ze gewenst zijn!
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!