×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 7: Maria heeft het erfelijke brugadasyndroom

Vriendin 7: Maria heeft het erfelijke brugadasyndroom
17.02.2016 -

‘Door mijn hartafwijking wil ik maar één ding: in volle vaart leven.’


Naast een gevaarlijke afwijking aan haar hart heeft Maria (40) een spier- en een leverziekte. Ze is enorm blij dat ze de veertig heeft gehaald, want de verwachting was heel anders. “Ik kreeg al twee keer te horen dat ik nog maximaal vijf jaar te leven zou hebben...”

In de rustige straat in Hilversum is er één hoekhuis dat meteen opvalt. Dat komt door de grote oude Amerikaanse auto die pontificaal in de betegelde voortuin geparkeerd staat. Dit is het huis van Maria, ze is gek op Amerikaanse oldtimers. Deze auto heeft ze al zestien jaar. Ze kocht hem meteen nadat ze op haar 24ste haar rijbewijs haalde. “Ik wilde per se zo’n grote Amerikaanse bak, ook al raadde iedereen het me af omdat je er altijd problemen mee hebt. En inderdaad: nadat ik ’m had gekocht, stond ’ie meteen op de terugweg stil. Maar dat kon me niet schelen, ik had er mooi wel eentje. En later kocht ik nog een oldtimer.” Maar haar auto staat niet alleen zo prominent in de voortuin omdat ze hem zo leuk vindt. Hij staat ook symbool voor haar leven, dat ze in volle vaart wil leven. Want Maria hoorde tot twee keer toe dat ze nog maar een levensverwachting van enkele jaren had.

Afschuwelijk
In 2009 zat Maria nietsvermoedend in haar kantoor aan huis te werken – ze werkte als freelance grafisch ontwerper – toen de telefoon ging. Het was de vrouw van haar broer Bart, die zei dat ze haar iets heel ergs moest vertellen. “Toen wist ik meteen: mijn broer was overleden. Mijn schoonzus vertelde dat Bart zich die dag niet zo lekker had gevoeld. Het was midden in de zomer en ze hadden een feestje bij vrienden in de tuin. Nadat hij zijn vrienden had geholpen een boomstam weg te slepen, moest hij even bijkomen op een kleedje. Daar verkrampte mijn broer helemaal. Zijn hart is er op dat moment waarschijnlijk al mee gestopt. Hij is ter plekke gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Het was afschuwelijk. Mijn broer was pas 39 jaar.”

Nieuwe schok
Omdat haar broer nog zo jong was, werd er sectie op zijn lichaam verricht. “Daaruit bleek dat Barts aderen helemaal verkalkt waren, iets wat helemaal niet bij zijn leeftijd paste. Dat kon wijzen op een erfelijke afwijking, en daarom moesten wij, zijn broers en zussen, allemaal onderzocht worden.” Zo kwam het dat Maria een paar maanden na het overlijden van haar broer een nieuwe schok kreeg. Uit het onderzoek bleek dat ze, net als haar broer vermoedelijk, het brugadasyndroom heeft, een erfelijke hartafwijking waarbij de kans op een hartstilstand tussen je 35ste en 45ste jaar het grootst is. Ze was toen 34. “Mensen van rond de veertig zitten echt in de gevarenzone. Als het syndroom bij mij niet was ontdekt doordat mijn broer plotseling doodging, had ik grote kans gehad binnen een jaar of vijf, zes te overlijden. Nu kunnen de artsen op tijd ingrijpen als dat nodig is. Vanaf dat moment werd ik dan ook streng gecontroleerd."

Oproep van Maria
 

Maria heeft nog een ziekte: "Eosinofiele fasciitis, een zeldzame ziekte die ervoor zorgt dat niet alleen mijn spierkapsels en peesplaten ontsteken, maar ook mijn huid. Van die ziekte heb ik eigenlijk nog de meeste last, omdat die voor veel pijn zorgt en ik soms niet goed kan bewegen." 
Maria is op zoek naar patiënten die net als zij de zeldzame ziekte eosinofiele fasciitis hebben. Er zijn in Nederland maar weinig mensen die dezelfde ziekte hebben, en Maria wil graag met hen in contact komen om kennis te delen. Wil je reageren, stuur dan een bericht naar post@vriendin.audax.nl onder vermelding van ‘Maria’.

Lees haar hele verhaal in Vriendin 7. 

Plaats een reactie

1Reacties

  • Dit is niet ok!

    sebastiaan.troost zo 4 sep '16 16:26

    Hallo Ik zoek mensen die eosinofiele fasciitis hebben. Het is een extreemmzeldzamemziekte. U kunt mij mailen op sebastiaan_troost@hotmail com. Graag hoor ik wat van u
    Reageer!
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |