×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 5: Mariska (29) zorgt voor haar zieke moeder

Vriendin 5: Mariska (29) zorgt voor haar zieke moeder
02.02.2016 - Redactie Vriendin

‘Ik ben zo blij dat ik dit nog voor mijn moeder kan doen.’


Als puber wilde Mariska zo min mogelijk te maken hebben met haar moeder. Ook later had ze weinig contact met haar. Tot de gezondheid van haar moeder achteruitging en Mariska besefte dat ze haar niet kwijt wil. “Wat ik vroeger zo gemist heb, halen we nu in.”

"Als puber had ik een slechte band met mijn moeder. Mijn ouders scheidden toen ik zeven was en samen met mijn broer, die tien jaar ouder is, bleef ik bij mijn moeder wonen. Het contact met mijn vader verwaterde, maar bij mijn moeder hadden we het goed. Ze zorgde heel goed voor ons, maar wel voornamelijk op praktisch gebied. Emotioneel ging het wat stroever, want mijn moeder had van huis uit niet geleerd over gevoelens te praten. Dat deed ze ook niet met ons. Op de basisschool was alles nog redelijk normaal, maar toen ik in de puberteit kwam, begonnen de ruzies. Mijn moeder en ik hadden ruzie over van alles en nog wat, zelfs door de onbelangrijkste dingen kon het al ontsporen. Als ik meiden hoorde zeggen dat hun moeder hun beste vriendin was, vond ik dat onbegrijpelijk. Bij mij was dat absoluut niet het geval. En dat kwam niet alleen door mijn moeder hoor, ik was echt niet makkelijk. Zo liet ik op m’n zestiende een tatoeage zetten toen mijn moeder in het ziekenhuis lag, terwijl ik wist dat ze dat echt niet wilde. Ik was opstandig en het werd steeds ongezelliger. We konden nergens over praten. Op school ging het wel goed. Omdat ik thuis zo lastig was, had mijn moeder eens een gesprek met leerkrachten aangevraagd. Ze stonden perplex toen ze hoorden dat ik tegendraads was: zo kenden ze mij helemaal niet. Het probleem lag echt bij mijn moeder en mij. Het boterde gewoon niet tussen ons.”

Buitengesloten
“Ik weet niet beter dan dat mijn moeder ziek is. Ze had al diabetes en doordat ze zwangerschapsvergiftiging kreeg toen ze zwanger was van mij, werd ze daarnaast nog nierpatiënt. Hierdoor kon ze weinig, was ze vaak moe en moest ze regelmatig naar het ziekenhuis, voor dialyse. Ik heb nooit serieus gedacht dat ze het mij kwalijk nam dat ze ziek was, maar misschien heeft het wel een rol gespeeld in onze verstandhouding zonder dat ik het doorhad. Zo riep mijn broer regelmatig dat het mijn schuld was dat ze ziek was. Mijn moeder had dat vaak niet door, maar als ze het al een keer hoorde, zei ze er niets over. Ik had het liefst van haar gehoord dat dat helemaal niet waar was.

Lees het hele verhaal in Vriendin 5.

Zorg jij net als Mariska voor een ziek familielid? Deel je verhaal op ons forum. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |