×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 5: Mariska (29) zorgt voor haar zieke moeder

Vriendin 5: Mariska (29) zorgt voor haar zieke moeder
02.02.2016 - Redactie Vriendin

‘Ik ben zo blij dat ik dit nog voor mijn moeder kan doen.’


Als puber wilde Mariska zo min mogelijk te maken hebben met haar moeder. Ook later had ze weinig contact met haar. Tot de gezondheid van haar moeder achteruitging en Mariska besefte dat ze haar niet kwijt wil. “Wat ik vroeger zo gemist heb, halen we nu in.”

"Als puber had ik een slechte band met mijn moeder. Mijn ouders scheidden toen ik zeven was en samen met mijn broer, die tien jaar ouder is, bleef ik bij mijn moeder wonen. Het contact met mijn vader verwaterde, maar bij mijn moeder hadden we het goed. Ze zorgde heel goed voor ons, maar wel voornamelijk op praktisch gebied. Emotioneel ging het wat stroever, want mijn moeder had van huis uit niet geleerd over gevoelens te praten. Dat deed ze ook niet met ons. Op de basisschool was alles nog redelijk normaal, maar toen ik in de puberteit kwam, begonnen de ruzies. Mijn moeder en ik hadden ruzie over van alles en nog wat, zelfs door de onbelangrijkste dingen kon het al ontsporen. Als ik meiden hoorde zeggen dat hun moeder hun beste vriendin was, vond ik dat onbegrijpelijk. Bij mij was dat absoluut niet het geval. En dat kwam niet alleen door mijn moeder hoor, ik was echt niet makkelijk. Zo liet ik op m’n zestiende een tatoeage zetten toen mijn moeder in het ziekenhuis lag, terwijl ik wist dat ze dat echt niet wilde. Ik was opstandig en het werd steeds ongezelliger. We konden nergens over praten. Op school ging het wel goed. Omdat ik thuis zo lastig was, had mijn moeder eens een gesprek met leerkrachten aangevraagd. Ze stonden perplex toen ze hoorden dat ik tegendraads was: zo kenden ze mij helemaal niet. Het probleem lag echt bij mijn moeder en mij. Het boterde gewoon niet tussen ons.”

Buitengesloten
“Ik weet niet beter dan dat mijn moeder ziek is. Ze had al diabetes en doordat ze zwangerschapsvergiftiging kreeg toen ze zwanger was van mij, werd ze daarnaast nog nierpatiënt. Hierdoor kon ze weinig, was ze vaak moe en moest ze regelmatig naar het ziekenhuis, voor dialyse. Ik heb nooit serieus gedacht dat ze het mij kwalijk nam dat ze ziek was, maar misschien heeft het wel een rol gespeeld in onze verstandhouding zonder dat ik het doorhad. Zo riep mijn broer regelmatig dat het mijn schuld was dat ze ziek was. Mijn moeder had dat vaak niet door, maar als ze het al een keer hoorde, zei ze er niets over. Ik had het liefst van haar gehoord dat dat helemaal niet waar was.

Lees het hele verhaal in Vriendin 5.

Zorg jij net als Mariska voor een ziek familielid? Deel je verhaal op ons forum. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |