×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 48: Liek schreef een boek over het verlies van haar twee kinderen

Vriendin 48: Liek schreef een boek over het verlies van haar twee kinderen
24.11.2015 - Redactie Vriendin

‘Ik wilde weten: hoe pak je de draad weer op?’


In twee jaar tijd verloor Liek (50) haar twee jongste kinderen Indy en Noa. In het begin was ze vooral bezig met ‘overeind blijven’. Later lukte het haar om het verhaal over dit verlies op papier te zetten. “Ik wilde opschrijven hoe zwaar de dagelijkse dingen zijn als je intens aan het rouwen bent. En hoe fijn het is om juist dan lieve mensen om je heen te hebben.”

Liek: “Het voelt als de dag van gisteren dat Indy stierf. In mijn hoofd blijft hij altijd elf maanden. Na zijn overlijden wilde ik mijn verhaal op papier zetten, maar dat ging niet zomaar. Dat duurde jaren. Een tijd waarin ik ook de diagnose MS kreeg en we ook nog eens onze dochter Noa verloren. Zij was toen pas vier maanden oud...”

Met een kop thee zit Liek aan haar keukentafel. Boven haar hoofd prijken prachtige foto’s van haar drie kinderen: Esmée, inmiddels 21, en babyfoto’s van Indy en Noa. Ze kijkt ernaar, schudt haar hoofd en zegt: “Het blijft niet te bevatten dat ze er niet meer zijn, maar het is wel zo.” Haar boek Woorden schieten niet tekort ligt voor haar op tafel. Het verscheen afgelopen zomer en Liek is er trots op. “Ik heb er lang over gedaan om het te kunnen maken. Indy overleed in 1998 en Noa in 2000. De eerste tijd was ik vooral bezig mijn leven weer een beetje op de rit te krijgen. Opstaan, eten maken, voor Esmée zorgen, gewoon overeind blijven. Het kostte veel tijd en energie om de chaos in mijn hoofd te kunnen ordenen. Al mijn emoties en gedachten liepen door elkaar. Verdriet, gemis, radeloosheid en paniek wisselden elkaar af. Pas toen ik voelde dat er meer rust in mijn lijf kwam, was ik eraan toe om het hele verhaal op papier te zetten. Na het overlijden van de kinderen maakte ik aantekeningen, ik beschreef wat er was gebeurd en hoe ik me daarbij voelde. In 2010 begon ik serieus met schrijven. Ik moest de diepte in, terug in de tijd, terug naar hoe ik me toen voelde en dat deed vreselijk veel pijn. Af en toe kon ik mijn computer wel door het raam smijten. Ik wilde opschrijven hoe mijn leven verderging na het verlies van de kinderen. Hoe zwaar de dagelijkse dingen zijn als je intens aan het rouwen bent. En hoe fijn en belangrijk het is om juist dan lieve mensen om je heen te hebben.”

Lees haar hele verhaal in Vriendin 48 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

5

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |