×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 48: Liek schreef een boek over het verlies van haar twee kinderen

Vriendin 48: Liek schreef een boek over het verlies van haar twee kinderen
24.11.2015 - Redactie Vriendin

‘Ik wilde weten: hoe pak je de draad weer op?’


In twee jaar tijd verloor Liek (50) haar twee jongste kinderen Indy en Noa. In het begin was ze vooral bezig met ‘overeind blijven’. Later lukte het haar om het verhaal over dit verlies op papier te zetten. “Ik wilde opschrijven hoe zwaar de dagelijkse dingen zijn als je intens aan het rouwen bent. En hoe fijn het is om juist dan lieve mensen om je heen te hebben.”

Liek: “Het voelt als de dag van gisteren dat Indy stierf. In mijn hoofd blijft hij altijd elf maanden. Na zijn overlijden wilde ik mijn verhaal op papier zetten, maar dat ging niet zomaar. Dat duurde jaren. Een tijd waarin ik ook de diagnose MS kreeg en we ook nog eens onze dochter Noa verloren. Zij was toen pas vier maanden oud...”

Met een kop thee zit Liek aan haar keukentafel. Boven haar hoofd prijken prachtige foto’s van haar drie kinderen: Esmée, inmiddels 21, en babyfoto’s van Indy en Noa. Ze kijkt ernaar, schudt haar hoofd en zegt: “Het blijft niet te bevatten dat ze er niet meer zijn, maar het is wel zo.” Haar boek Woorden schieten niet tekort ligt voor haar op tafel. Het verscheen afgelopen zomer en Liek is er trots op. “Ik heb er lang over gedaan om het te kunnen maken. Indy overleed in 1998 en Noa in 2000. De eerste tijd was ik vooral bezig mijn leven weer een beetje op de rit te krijgen. Opstaan, eten maken, voor Esmée zorgen, gewoon overeind blijven. Het kostte veel tijd en energie om de chaos in mijn hoofd te kunnen ordenen. Al mijn emoties en gedachten liepen door elkaar. Verdriet, gemis, radeloosheid en paniek wisselden elkaar af. Pas toen ik voelde dat er meer rust in mijn lijf kwam, was ik eraan toe om het hele verhaal op papier te zetten. Na het overlijden van de kinderen maakte ik aantekeningen, ik beschreef wat er was gebeurd en hoe ik me daarbij voelde. In 2010 begon ik serieus met schrijven. Ik moest de diepte in, terug in de tijd, terug naar hoe ik me toen voelde en dat deed vreselijk veel pijn. Af en toe kon ik mijn computer wel door het raam smijten. Ik wilde opschrijven hoe mijn leven verderging na het verlies van de kinderen. Hoe zwaar de dagelijkse dingen zijn als je intens aan het rouwen bent. En hoe fijn en belangrijk het is om juist dan lieve mensen om je heen te hebben.”

Lees haar hele verhaal in Vriendin 48 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen.“Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |