×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 48: Liek schreef een boek over het verlies van haar twee kinderen

Vriendin 48: Liek schreef een boek over het verlies van haar twee kinderen
24.11.2015 - Redactie Vriendin

‘Ik wilde weten: hoe pak je de draad weer op?’


In twee jaar tijd verloor Liek (50) haar twee jongste kinderen Indy en Noa. In het begin was ze vooral bezig met ‘overeind blijven’. Later lukte het haar om het verhaal over dit verlies op papier te zetten. “Ik wilde opschrijven hoe zwaar de dagelijkse dingen zijn als je intens aan het rouwen bent. En hoe fijn het is om juist dan lieve mensen om je heen te hebben.”

Liek: “Het voelt als de dag van gisteren dat Indy stierf. In mijn hoofd blijft hij altijd elf maanden. Na zijn overlijden wilde ik mijn verhaal op papier zetten, maar dat ging niet zomaar. Dat duurde jaren. Een tijd waarin ik ook de diagnose MS kreeg en we ook nog eens onze dochter Noa verloren. Zij was toen pas vier maanden oud...”

Met een kop thee zit Liek aan haar keukentafel. Boven haar hoofd prijken prachtige foto’s van haar drie kinderen: Esmée, inmiddels 21, en babyfoto’s van Indy en Noa. Ze kijkt ernaar, schudt haar hoofd en zegt: “Het blijft niet te bevatten dat ze er niet meer zijn, maar het is wel zo.” Haar boek Woorden schieten niet tekort ligt voor haar op tafel. Het verscheen afgelopen zomer en Liek is er trots op. “Ik heb er lang over gedaan om het te kunnen maken. Indy overleed in 1998 en Noa in 2000. De eerste tijd was ik vooral bezig mijn leven weer een beetje op de rit te krijgen. Opstaan, eten maken, voor Esmée zorgen, gewoon overeind blijven. Het kostte veel tijd en energie om de chaos in mijn hoofd te kunnen ordenen. Al mijn emoties en gedachten liepen door elkaar. Verdriet, gemis, radeloosheid en paniek wisselden elkaar af. Pas toen ik voelde dat er meer rust in mijn lijf kwam, was ik eraan toe om het hele verhaal op papier te zetten. Na het overlijden van de kinderen maakte ik aantekeningen, ik beschreef wat er was gebeurd en hoe ik me daarbij voelde. In 2010 begon ik serieus met schrijven. Ik moest de diepte in, terug in de tijd, terug naar hoe ik me toen voelde en dat deed vreselijk veel pijn. Af en toe kon ik mijn computer wel door het raam smijten. Ik wilde opschrijven hoe mijn leven verderging na het verlies van de kinderen. Hoe zwaar de dagelijkse dingen zijn als je intens aan het rouwen bent. En hoe fijn en belangrijk het is om juist dan lieve mensen om je heen te hebben.”

Lees haar hele verhaal in Vriendin 48 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!