Placeholder

Cruiser gezien?

Deborah’s fietsdroom is wreed verstoord door een dief.

Deborah’s fietsdroom is wreed verstoord door een dief.

‘Heb jij mijn fiets gezien?’
Deborah belt mij met deze vraag als Adriana en ik bij mijn schoonmoeder op visite zijn.
‘Die stond gisteravond nog buiten’, zeg ik.
‘Heeft Nico hem meegenomen?’ probeert ze weinig hoopvol.
‘Niet dat ik weet.’
‘Da’s ook lekker, dan is hij gestolen!’
Ik voel een vermoeiende zucht in mijn borst hangen.
Dirk en ik waren er al zo lang zat van dat die fiets altijd buiten stond.

Deborah verzuimde meestal haar fiets binnen te zetten. Geen gezellig gezicht in onze knusse tuin. En we bleven waarschuwen: ‘Als hij weg is…’
De sleutel van het hok veroorzaakte ook een bron van ergernis. Geregeld was hij nergens te vinden. (Ik moet bekennen dat ik mij daar tevens schuldig aan heb gemaakt.)
Ik besloot voor alle hokgebruikers een sleutel te laten bijmaken. Het kostte vijftien euro, maar zo hoefde niemand meer geërgerd in het sleutelpotje te graaien en konden de fietsen bij thuiskomst direct in het hok gezet worden.
Maar de fiets van Deborah bleef buiten staan.

Het ‘eigen-schuld-dikke-bult-gevoel’ komt bij mij naar boven. En ik wil zo graag mededogend zijn, de aard van een boeddhistische monnik bezitten.

Ik nip aan mijn koffie, terwijl Adriana een puzzel in elkaar zet.
Ineens ben ik boos op de dief die zomaar ons hek opende, ons terrein op stapte en de fiets van mijn kind meenam. Ik krijg toch medelijden met Deborah die nu moet lopen en aangifte moet doen bij de politie.
Deborah wilde die beachcruiser zo graag, dat ze haar oude tweewieler poetste en via Marktplaats verkocht.
Door vijftig euro bij te leggen, kon ze aan een Cruiser komen. Bij de Action kocht ze een rekje. Met behulp van Dirk plaatste ze het voor op haar fiets. Even later kwam er een rieten mand bij. De mand heeft ze nooit op het rekje bevestigd. Waarschijnlijk om dezelfde reden als waarom zij haar fiets niet in het hok zette.
Het mandje is nu het enige onderdeel van Deborah’s fietsdroom dat de roof overleefd heeft. Er zitten geen gekleurde plastic bloemen aan de mand. Verder wijst zowel mandje als gestolen fiets met rekje op een ordinaire modetrend. Maar wel één waar moeite voor gedaan is!

Nu heeft Deborah moeite gedaan voor een goedkope, oude Batavus, met een slag in het wiel. En ergens fietst er iemand op een Cruiser rond, met rekje, zonder mandje. De Cruiser van mijn dochter!