×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Pas op voor slimme verkopers via de telefoon

Pas op voor slimme verkopers via de telefoon
21.03.2014 -

Stel je voor: je wordt gebeld door een onbekend nummer. Je neemt op en je hoort onverstaanbaar de bedrijfsnaam met de mededeling dat zij een mooi aanbod voor jou hebben. Je wordt nieuwsgierig maar bent ook op je hoede: is het aanbod niet te mooi om waar te zijn?


Een verkoper herkent een verrast reactie maar al te goed en weet beduuste slachtoffers goed te bespelen. Als een vriendelijke verkoper je aan de telefoon vraagt of je geld besparen belangrijk vindt, zeg jij natuurlijk 'ja'. Wat je dan nog niet weet is dat je het daardoor voor jezelf veel moeilijker maakt om de volgende vraag met 'nee' te beantwoorden. Niet alleen omdat je al een voorzetje hebt gegeven, maar ook omdat de verkoper je met het aanbod overvalt. In een impuls ga je soms ergens op in, terwijl je de dienst of het product helemaal niet wil of nodig hebt.

Hij voert het gesprek aan de hand van een script. Van tevoren heeft hij al bedacht welke bezwaren je kunt hebben om niet in te gaan op het aanbod en hoe hij daar op gaat reageren. De verkoper heeft daardoor in eerste instantie de regie in het gesprek. Om je over te halen op het aanbod in te gaan, gebruikt hij verschillende strategieën. Een standaardopeningszin is bijvoorbeeld:‘Gefeliciteerd, u heeft een prijs gewonnen. U ontvangt een gratis exemplaar van ons product.’

Wil je weten of het bedrijf dat jou belt betrouwbaar is en je niet ongewenst spullen opgestuurd krijgt? Stel dan de volgende vragen tijdens het gesprek:

 • Wie bent u en van welk bedrijf bent u?
 • Wat is precies het product of dienst?
 • Wat kost dit eenmalig? Wat kost het per maand of per jaar?
 • Zitten er geen extra kosten aan vast?
 • Hoe lang zit je aan het product vast?
 • Wat is de opzegtermijn is, mocht ik niet meer gebruik willen maken van de dienst?
 • Op welke manier gaat de betaling, via een acceptgiro of een automatisch incasso?
 • Kan ik deze informatie op papier krijgen?

Krijg je na het stellen van deze vragen een slecht gevoel en wil je een eind maken aan het verkoopgesprek? Vertel de verkoper rustig dat je vriendelijk bedankt voor het aanbod maar geen interesse hebt. Soms blijft de verkoper doorvragen, ook als je duidelijk hebt gemaakt dat je geen interesse hebt. Je kunt dan ophangen. Dit voelt misschien wat onbeleefd, maar denk dan maar zo: het is ook onbeleefd van de verkoper om door te gaan met het verkoopgesprek, terwijl je duidelijk hebt gezegd dat je dat niet wil.

Foto: iStock

Plaats een reactie

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  San-dra1971 zo 23 mrt '14 03:00

  Gelijk zeggen dat je geen interesse hebt en de verbinding verbreken. In discussie gaan met dit soort mensen heeft geen enkele zin. Het probleem is, dat mensen aardig gevonden willen worden. Maar daar moet je je niks van aantrekken. Ik vind namelijk ook niet iedereen aardig. Als ik iets wil hebben dan ga ik daar zelf wel achteraan, dat wil ik niet opgedrongen krijgen. Gelukkig word ik weinig gebeld voor dot soort onzin :-)
  Reageer!
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
Gratis Vriendin-posters: leuk om in te lijsten

14.08.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Zien!
Linkshandigendag: trucjes voor linkshandigen op een rij

13.08.2017 - Het kan weleens onhandig zijn om als linkshandige door het leven te gaan. Slechts 10 procent van de wereldbevolking is linkshandig, dus dagelijkse producten worden ontworpen voor rechtshandigen mensen. Echt een heel groot drama is het niet, maar vandaag op Linkshandigendag staan we even stil bij handige trucjes en leuke feitjes.

Lees meer
Hoera! Het is Internationale Kattendag en dat vieren we met jullie mooiste foto's

08.08.2017 - Omdat de Vriendin-redactie dol is op huisdieren en omdat het 8 augustus Internationale Kattendag is, hebben we hier jullie mooiste kattenfoto’s verzameld. We vroegen jullie om foto's op Facebook en kregen meer dan 700 foto's!

Zien
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer
De 10 grappigste uitspraken van jullie kinderen

07.08.2017 - Vorige week vroegen we jullie op Facebook om de grappigste uitspraken van jullie kinderen. We hebben hard gelachen om de reacties. Daarom delen we er 10.

Lees meer
Deze is voor de mannen: zo vind je een perfect cadeautje

04.08.2017 - Mannen opgelet! Kost het altijd veel moeite om een cadeautje voor je vrouw of vriendin te vinden? Wij hebben een slimme truc gevonden.

Lees meer
Op deze Facebookpagina vind je de leukste uitspraken van kinderen

03.08.2017 - Ze zijn gênant, grappig en soms heel slim: de uitspraken van kinderen. De volgende Facebookpagina verzamelt leuke uitspraken.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 105 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

 • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
 • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
 • Een gevulde goodiebag
 • Leuke extra’s!