×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Pas op voor slimme verkopers via de telefoon

Pas op voor slimme verkopers via de telefoon
21.03.2014 -

Stel je voor: je wordt gebeld door een onbekend nummer. Je neemt op en je hoort onverstaanbaar de bedrijfsnaam met de mededeling dat zij een mooi aanbod voor jou hebben. Je wordt nieuwsgierig maar bent ook op je hoede: is het aanbod niet te mooi om waar te zijn?


Een verkoper herkent een verrast reactie maar al te goed en weet beduuste slachtoffers goed te bespelen. Als een vriendelijke verkoper je aan de telefoon vraagt of je geld besparen belangrijk vindt, zeg jij natuurlijk 'ja'. Wat je dan nog niet weet is dat je het daardoor voor jezelf veel moeilijker maakt om de volgende vraag met 'nee' te beantwoorden. Niet alleen omdat je al een voorzetje hebt gegeven, maar ook omdat de verkoper je met het aanbod overvalt. In een impuls ga je soms ergens op in, terwijl je de dienst of het product helemaal niet wil of nodig hebt.

Hij voert het gesprek aan de hand van een script. Van tevoren heeft hij al bedacht welke bezwaren je kunt hebben om niet in te gaan op het aanbod en hoe hij daar op gaat reageren. De verkoper heeft daardoor in eerste instantie de regie in het gesprek. Om je over te halen op het aanbod in te gaan, gebruikt hij verschillende strategieën. Een standaardopeningszin is bijvoorbeeld:‘Gefeliciteerd, u heeft een prijs gewonnen. U ontvangt een gratis exemplaar van ons product.’

Wil je weten of het bedrijf dat jou belt betrouwbaar is en je niet ongewenst spullen opgestuurd krijgt? Stel dan de volgende vragen tijdens het gesprek:

 • Wie bent u en van welk bedrijf bent u?
 • Wat is precies het product of dienst?
 • Wat kost dit eenmalig? Wat kost het per maand of per jaar?
 • Zitten er geen extra kosten aan vast?
 • Hoe lang zit je aan het product vast?
 • Wat is de opzegtermijn is, mocht ik niet meer gebruik willen maken van de dienst?
 • Op welke manier gaat de betaling, via een acceptgiro of een automatisch incasso?
 • Kan ik deze informatie op papier krijgen?

Krijg je na het stellen van deze vragen een slecht gevoel en wil je een eind maken aan het verkoopgesprek? Vertel de verkoper rustig dat je vriendelijk bedankt voor het aanbod maar geen interesse hebt. Soms blijft de verkoper doorvragen, ook als je duidelijk hebt gemaakt dat je geen interesse hebt. Je kunt dan ophangen. Dit voelt misschien wat onbeleefd, maar denk dan maar zo: het is ook onbeleefd van de verkoper om door te gaan met het verkoopgesprek, terwijl je duidelijk hebt gezegd dat je dat niet wil.

Foto: iStock

Plaats een reactie

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  San-dra1971 zo 23 mrt '14 03:00

  Gelijk zeggen dat je geen interesse hebt en de verbinding verbreken. In discussie gaan met dit soort mensen heeft geen enkele zin. Het probleem is, dat mensen aardig gevonden willen worden. Maar daar moet je je niks van aantrekken. Ik vind namelijk ook niet iedereen aardig. Als ik iets wil hebben dan ga ik daar zelf wel achteraan, dat wil ik niet opgedrongen krijgen. Gelukkig word ik weinig gebeld voor dot soort onzin :-)
  Reageer!
Luister de leukste kersthits: Vriendin Kerst Afspeellijst

06.12.2017 - We vroegen lezeressen naar hun favoriete kersthit. Wij maakten een afspeellijst op YouTube en Spotify die je de komende weken eindeloos kan afspelen.

Luisteren
De allermooiste Kerst reclames

02.12.2017 - Nu december aangebroken is, kunnen we weer volop genieten van deze feestmaand. De sfeervolle winkelstraten, lekker thuis onder een dekentje met warme chocomel en niet te vergeten de prachtige Kerst reclames. We hebben de mooiste reclames van de afgelopen jaren uitgekozen.

Lees meer!

2

Wat is jouw favoriete kerstnummer? Stem voor de Vriendin Kerst Afspeellijst

29.11.2017 - Na Sinterklaas mogen de kerstliedjes weer uit de speakers galmen. Daarom maken wij op YouTube en Spotify de Vriendin Kerst Afspeellijst. Help ons mee door jouw favoriete liedje in te sturen.

Stem

1

Nu in de winkels: Vriendin Winterspecial

29.11.2017 - De mooiste verhalen, fijnste puzzels en winterse beauty trends vind je in de nieuwe Vriendin Winterspecial. Lekker veel pagina's voor maar € 3,50. Abonnees betalen slechts € 2,95 in de webshop.

Lees meer
Top 10 sinterklaaswensen van kinderen

25.11.2017 - Tegenwoordig zijn de computers, robots en technisch speelgoed niet meer weg te denken. Maar wat staat bij kinderen nou echt bovenaan hun verlanglijstje? Intertoys verzamelde 36.000 verlanglijstjes en maakte daaruit een top 10, die toch best verrassend is!

Lees meer
Happy Anniversary Trip: Disneyland Paris viert feest met 5 Vriendin-lezeressen

23.11.2017 - Disneyland Paris bestaat 25 jaar en Vriendin 20 jaar en dat is reden voor een groot feest. Vijf lezeressen die iets te vieren hebben mochten met hun familie of vriendinnen op Happy Anniversary Trip naar Disneyland Paris.

Lees meer

5

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

14

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |