×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Pas op voor slimme verkopers via de telefoon

Pas op voor slimme verkopers via de telefoon
21.03.2014 -

Stel je voor: je wordt gebeld door een onbekend nummer. Je neemt op en je hoort onverstaanbaar de bedrijfsnaam met de mededeling dat zij een mooi aanbod voor jou hebben. Je wordt nieuwsgierig maar bent ook op je hoede: is het aanbod niet te mooi om waar te zijn?


Een verkoper herkent een verrast reactie maar al te goed en weet beduuste slachtoffers goed te bespelen. Als een vriendelijke verkoper je aan de telefoon vraagt of je geld besparen belangrijk vindt, zeg jij natuurlijk 'ja'. Wat je dan nog niet weet is dat je het daardoor voor jezelf veel moeilijker maakt om de volgende vraag met 'nee' te beantwoorden. Niet alleen omdat je al een voorzetje hebt gegeven, maar ook omdat de verkoper je met het aanbod overvalt. In een impuls ga je soms ergens op in, terwijl je de dienst of het product helemaal niet wil of nodig hebt.

Hij voert het gesprek aan de hand van een script. Van tevoren heeft hij al bedacht welke bezwaren je kunt hebben om niet in te gaan op het aanbod en hoe hij daar op gaat reageren. De verkoper heeft daardoor in eerste instantie de regie in het gesprek. Om je over te halen op het aanbod in te gaan, gebruikt hij verschillende strategieën. Een standaardopeningszin is bijvoorbeeld:‘Gefeliciteerd, u heeft een prijs gewonnen. U ontvangt een gratis exemplaar van ons product.’

Wil je weten of het bedrijf dat jou belt betrouwbaar is en je niet ongewenst spullen opgestuurd krijgt? Stel dan de volgende vragen tijdens het gesprek:

 • Wie bent u en van welk bedrijf bent u?
 • Wat is precies het product of dienst?
 • Wat kost dit eenmalig? Wat kost het per maand of per jaar?
 • Zitten er geen extra kosten aan vast?
 • Hoe lang zit je aan het product vast?
 • Wat is de opzegtermijn is, mocht ik niet meer gebruik willen maken van de dienst?
 • Op welke manier gaat de betaling, via een acceptgiro of een automatisch incasso?
 • Kan ik deze informatie op papier krijgen?

Krijg je na het stellen van deze vragen een slecht gevoel en wil je een eind maken aan het verkoopgesprek? Vertel de verkoper rustig dat je vriendelijk bedankt voor het aanbod maar geen interesse hebt. Soms blijft de verkoper doorvragen, ook als je duidelijk hebt gemaakt dat je geen interesse hebt. Je kunt dan ophangen. Dit voelt misschien wat onbeleefd, maar denk dan maar zo: het is ook onbeleefd van de verkoper om door te gaan met het verkoopgesprek, terwijl je duidelijk hebt gezegd dat je dat niet wil.

Foto: iStock

Plaats een reactie

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  San-dra1971 zo 23 mrt '14 03:00

  Gelijk zeggen dat je geen interesse hebt en de verbinding verbreken. In discussie gaan met dit soort mensen heeft geen enkele zin. Het probleem is, dat mensen aardig gevonden willen worden. Maar daar moet je je niks van aantrekken. Ik vind namelijk ook niet iedereen aardig. Als ik iets wil hebben dan ga ik daar zelf wel achteraan, dat wil ik niet opgedrongen krijgen. Gelukkig word ik weinig gebeld voor dot soort onzin :-)
  Reageer!

1

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

30.09.2017 - Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).

Lees meer
Download gratis een lief kaartje voor je broer of zus

28.09.2017 - Aanstaande zaterdag (30 september) is het Nationale Broer en Zus-dag. Tijd om jouw broer en/of zus in het zonnetje te zetten. Wij maakten verschillende kaartjes die je gratis kunt downloaden en printen.

Gratis kaartje

1

De Vriendin Woonspecial ligt nu in de winkels

27.09.2017 - Inspiratie voor jouw huis vind je nu in de nieuwste Vriendin Woonspecial. 62 pagina's binnenkijken, woontips van 5 woondeskundigen en ontdek de nieuwste trends.

Lees meer
10 feitjes om je maandagmiddag wat op te vrolijken

25.09.2017 - Zie je op tegen de donkere herfstdagen? Of voel je je even down? Lees dan snel deze feitjes even door. Deze vrolijke feitjes zorgen gegarandeerd voor een lach op je gezicht en maken deze grauwe dagen wat dragelijker.

Lees meer
Op dit Instagram-account vind je de meest bizarre schmink-voorbeelden

22.09.2017 - Halloween komt steeds dichterbij. Om alvast in de stemming te komen, delen we dit Instagram-account met bizarre beelden.

Zien!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |