×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Opmerkingen die je kind meer beïnvloeden dan je denkt

Opmerkingen die je kind meer beïnvloeden dan je denkt
19.05.2016 -

Je wilt als moeder het allerbeste voor je kind. Maar soms bereik je met een opmerking nou juist het tegenovergestelde van wat je in gedachte had.


In Vriendin 20 bespreken we acht dingen die je beter niet tegen je kind kunt zeggen. Maar wij zullen je vandaag van nog een aantal tips voorzien. 

Het komt weleens voor dat je wat wilt zeggen over het gedrag van je kind. Wanneer je hier niet zorgvuldig mee om gaat, kan dit voor je kind voelen als een aanval op zijn of haar persoonlijkheid. Kinderen voelen dit sterk aan en zullen je de volgende keer écht niet meer serieus nemen. "Mama vindt me toch al druk, dus ik ga me dan ook maar zo gedragen" denken ze dan.

Kinderen imiteren ons
Je leert je kinderen bewust, maar vaak ook onbewust dingen aan, vertelt Petra Teerink, ontwikkelingspsycholoog en pedagoog bij Parentingcompany. Dit begint eigenlijk al bij de geboorte. "Imiteren is dé manier om te te leren en de kunst af te kijken van mensen die het wel al begrijpen". Kinderen willen wanneer ze klein zijn, heel graag kunnen wat jij kan. Dit blijf je zien, ook naarmate je kinderen ouder worden. Let daarom extra goed op kleine dingen wanneer je je kind in de buurt hebt. Ben je bijvoorbeeld veel met je mobiel bezig? Of reageer je altijd heel angstig op honden? Kijk hier mee uit wanneer je kind er is, zeker als je niet wilt dat ze het overnemen. 

Sommige opmerkingen kunnen voor jou vanzelfsprekend zijn, maar dit kan soms een hele andere wending krijgen, vertelt Ria Bos, preventiedeskundige en trainer bij De Jutters, Jeugd GGZ.

Zeur niet zo
Wanneer kinderen slecht of gewoon helemaal niet luisteren, kan daar een onderliggende boodschap aan ten grondslag liggen. Er is bijvoorbeeld iets gebeurd op school en je kind is op zoek naar aandacht. Maar soms heb je dit als moeder niet door, omdat je een ontzettend drukke dag hebt gehad. Al snel floept er een opmerking  uit. Maar dit kan je kind een ontzettend onzeker gevoel geven. Je vergeet onbewust naar je kind te luisteren, op een moment dat ze dit juíst nodig hebben.

Grenzen stellen
Het is uiteraard ook van belang dat je als ouder grenzen stelt. Dit betekent niet dat je niet van je kind houdt, maar het is juist goed om de relatie te onderhouden. Wanneer je duidelijke regels opstelt, weet je kind ook wat hij of zij kan verwachten, geeft opvoedinformatie Amsterdam aan. Wanneer je kind zich vervolgens aan een bepaalde regel houdt, is er ook weer tijd om te belonen. Hier bereik je veel meer mee. 

Als je dit doet, krijg je een snoepje
Kies er nooit voor je kind lekker te maken met iets. Wanneer je wilt dat je kind iets doet, is het beter dit niet te koppelen aan een beloning. Je wilt natuurlijk dat je kind zich zonder morren aan de regels houdt of iets voor jou doet. Dit doe je door te investeren in een goede band met je kind. Zorg dat je samen plezier hebt, luistert naar elkaar en begrip hebt voor elkaar. Benader het dus positief: ‘Als je dat opruimt, hebben we tijd voor een spelletje!’

'Grote mensen-dingen'
Maar ook bepaalde situaties kun je beter anders aanpakken. 'Grote-mensen-dingen’ bespreken waar je kind bij is bijvoorbeeld. Gaat het financieel niet zo lekker? Uit je zorgen dan niet waar je kind bij is. “Het hoort meer dan je denkt. Ook telefoongesprekken kunnen kinderen feilloos volgen. Wanneer jij je ergens zorgen over maakt en je kind hoort dit, kan dit angstgevoelens oproepen bij hem en krijgt het de wildste fantasieën. Dus houd die grote-mensen-dingen voor je en bespreek ze als je kind er niet bij is,” aldus Ria Bos.

Bron: Opvoedinformatie Amsterdam, De Jutters, Parentingcompany, opvoedadvies.blogspot
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Luister de leukste kersthits: Vriendin Kerst Afspeellijst

06.12.2017 - We vroegen lezeressen naar hun favoriete kersthit. Wij maakten een afspeellijst op YouTube en Spotify die je de komende weken eindeloos kan afspelen.

Luisteren
De allermooiste Kerst reclames

02.12.2017 - Nu december aangebroken is, kunnen we weer volop genieten van deze feestmaand. De sfeervolle winkelstraten, lekker thuis onder een dekentje met warme chocomel en niet te vergeten de prachtige Kerst reclames. We hebben de mooiste reclames van de afgelopen jaren uitgekozen.

Lees meer!

2

Wat is jouw favoriete kerstnummer? Stem voor de Vriendin Kerst Afspeellijst

29.11.2017 - Na Sinterklaas mogen de kerstliedjes weer uit de speakers galmen. Daarom maken wij op YouTube en Spotify de Vriendin Kerst Afspeellijst. Help ons mee door jouw favoriete liedje in te sturen.

Stem

1

Nu in de winkels: Vriendin Winterspecial

29.11.2017 - De mooiste verhalen, fijnste puzzels en winterse beauty trends vind je in de nieuwe Vriendin Winterspecial. Lekker veel pagina's voor maar € 3,50. Abonnees betalen slechts € 2,95 in de webshop.

Lees meer
Top 10 sinterklaaswensen van kinderen

25.11.2017 - Tegenwoordig zijn de computers, robots en technisch speelgoed niet meer weg te denken. Maar wat staat bij kinderen nou echt bovenaan hun verlanglijstje? Intertoys verzamelde 36.000 verlanglijstjes en maakte daaruit een top 10, die toch best verrassend is!

Lees meer
Happy Anniversary Trip: Disneyland Paris viert feest met 5 Vriendin-lezeressen

23.11.2017 - Disneyland Paris bestaat 25 jaar en Vriendin 20 jaar en dat is reden voor een groot feest. Vijf lezeressen die iets te vieren hebben mochten met hun familie of vriendinnen op Happy Anniversary Trip naar Disneyland Paris.

Lees meer

5

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

14

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |