×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Opmerkingen die je kind meer beïnvloeden dan je denkt

Opmerkingen die je kind meer beïnvloeden dan je denkt
19.05.2016 -

Je wilt als moeder het allerbeste voor je kind. Maar soms bereik je met een opmerking nou juist het tegenovergestelde van wat je in gedachte had.


In Vriendin 20 bespreken we acht dingen die je beter niet tegen je kind kunt zeggen. Maar wij zullen je vandaag van nog een aantal tips voorzien. 

Het komt weleens voor dat je wat wilt zeggen over het gedrag van je kind. Wanneer je hier niet zorgvuldig mee om gaat, kan dit voor je kind voelen als een aanval op zijn of haar persoonlijkheid. Kinderen voelen dit sterk aan en zullen je de volgende keer écht niet meer serieus nemen. "Mama vindt me toch al druk, dus ik ga me dan ook maar zo gedragen" denken ze dan.

Kinderen imiteren ons
Je leert je kinderen bewust, maar vaak ook onbewust dingen aan, vertelt Petra Teerink, ontwikkelingspsycholoog en pedagoog bij Parentingcompany. Dit begint eigenlijk al bij de geboorte. "Imiteren is dé manier om te te leren en de kunst af te kijken van mensen die het wel al begrijpen". Kinderen willen wanneer ze klein zijn, heel graag kunnen wat jij kan. Dit blijf je zien, ook naarmate je kinderen ouder worden. Let daarom extra goed op kleine dingen wanneer je je kind in de buurt hebt. Ben je bijvoorbeeld veel met je mobiel bezig? Of reageer je altijd heel angstig op honden? Kijk hier mee uit wanneer je kind er is, zeker als je niet wilt dat ze het overnemen. 

Sommige opmerkingen kunnen voor jou vanzelfsprekend zijn, maar dit kan soms een hele andere wending krijgen, vertelt Ria Bos, preventiedeskundige en trainer bij De Jutters, Jeugd GGZ.

Zeur niet zo
Wanneer kinderen slecht of gewoon helemaal niet luisteren, kan daar een onderliggende boodschap aan ten grondslag liggen. Er is bijvoorbeeld iets gebeurd op school en je kind is op zoek naar aandacht. Maar soms heb je dit als moeder niet door, omdat je een ontzettend drukke dag hebt gehad. Al snel floept er een opmerking  uit. Maar dit kan je kind een ontzettend onzeker gevoel geven. Je vergeet onbewust naar je kind te luisteren, op een moment dat ze dit juíst nodig hebben.

Grenzen stellen
Het is uiteraard ook van belang dat je als ouder grenzen stelt. Dit betekent niet dat je niet van je kind houdt, maar het is juist goed om de relatie te onderhouden. Wanneer je duidelijke regels opstelt, weet je kind ook wat hij of zij kan verwachten, geeft opvoedinformatie Amsterdam aan. Wanneer je kind zich vervolgens aan een bepaalde regel houdt, is er ook weer tijd om te belonen. Hier bereik je veel meer mee. 

Als je dit doet, krijg je een snoepje
Kies er nooit voor je kind lekker te maken met iets. Wanneer je wilt dat je kind iets doet, is het beter dit niet te koppelen aan een beloning. Je wilt natuurlijk dat je kind zich zonder morren aan de regels houdt of iets voor jou doet. Dit doe je door te investeren in een goede band met je kind. Zorg dat je samen plezier hebt, luistert naar elkaar en begrip hebt voor elkaar. Benader het dus positief: ‘Als je dat opruimt, hebben we tijd voor een spelletje!’

'Grote mensen-dingen'
Maar ook bepaalde situaties kun je beter anders aanpakken. 'Grote-mensen-dingen’ bespreken waar je kind bij is bijvoorbeeld. Gaat het financieel niet zo lekker? Uit je zorgen dan niet waar je kind bij is. “Het hoort meer dan je denkt. Ook telefoongesprekken kunnen kinderen feilloos volgen. Wanneer jij je ergens zorgen over maakt en je kind hoort dit, kan dit angstgevoelens oproepen bij hem en krijgt het de wildste fantasieën. Dus houd die grote-mensen-dingen voor je en bespreek ze als je kind er niet bij is,” aldus Ria Bos.

Bron: Opvoedinformatie Amsterdam, De Jutters, Parentingcompany, opvoedadvies.blogspot
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Leer je kat trucjes met dit Instagram-account

22.08.2017 - Jaloers op hondeneigenaren die hun viervoeters allerlei trucjes leren? Niet nodig. Je kunt je kat ook van alles leren.

Lees meer
Deze moeder is héél blij dat de scholen weer beginnen en gaat viral

21.08.2017 - Ben jij blij als de kinderen weer naar school gaan? Deze moeder heel erg.

Zien
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
Gratis Vriendin-posters: leuk om in te lijsten

14.08.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Zien!
Linkshandigendag: trucjes voor linkshandigen op een rij

13.08.2017 - Het kan weleens onhandig zijn om als linkshandige door het leven te gaan. Slechts 10 procent van de wereldbevolking is linkshandig, dus dagelijkse producten worden ontworpen voor rechtshandigen mensen. Echt een heel groot drama is het niet, maar vandaag op Linkshandigendag staan we even stil bij handige trucjes en leuke feitjes.

Lees meer
Hoera! Het is Internationale Kattendag en dat vieren we met jullie mooiste foto's

08.08.2017 - Omdat de Vriendin-redactie dol is op huisdieren en omdat het 8 augustus Internationale Kattendag is, hebben we hier jullie mooiste kattenfoto’s verzameld. We vroegen jullie om foto's op Facebook en kregen meer dan 700 foto's!

Zien
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer
De 10 grappigste uitspraken van jullie kinderen

07.08.2017 - Vorige week vroegen we jullie op Facebook om de grappigste uitspraken van jullie kinderen. We hebben hard gelachen om de reacties. Daarom delen we er 10.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 105 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

UPDATE

De eerste deelnemers van de Vriendin Shopdag in Tilburg zijn bekend!

Profiteer op zaterdag 9 september van mooie kortingen of andere leuke voordelen bij o.a. Miss Etam, La Ligna, Shoeby, Vero Moda, Triumph, Siebel Juweliers, Intersport, Roy Donders, unieke Tilburgse winkels en diverse horecagelegenheden zoals restaurants en Jack’s Casino.

De komende weken komen hier nog meer deelnemers bij….