Placeholder

Tips: hoe voorkom ik een woninginbraak?

Van de 50.000 inbraken per jaar kunnen we er maar liefst 7.500 zelf voorkomen. Hoe? Vriendin sprak Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woninginbraak van de politie, voor tips in deze donkere dagen.

Van de 50.000 inbraken per jaar kunnen we er maar liefst 7.500 zelf voorkomen. Hoe? Vriendin sprak Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woninginbraak van de politie, voor tips in deze donkere dagen.

1. Denk nooit dat er bij jou niks te halen valt
Sybren: “Uit een onderzoek onder woninginbrekers is gebleken dat zij vooral snel naar binnen willen. Ze zoeken een huis waar ze makkelijk kunnen inbreken en gaan binnen pas kijken welke buit er te halen valt. Mensen denken vaak dat er bij hen niet wordt ingebroken omdat de hoeveelheid waardevolle spullen die zij in huis hebben beperkt is, maar zo denkt een inbreker niet.”

2. Sluit alle ramen en deuren als je weggaat
“Van alle gepleegde inbraken is de oorzaak bij 15% insluiping door deuren die open staan. Inbrekers zijn ook niet bang voor een openstaand raam op de eerste verdieping. Sterker nog, ze zijn er heel goed in om via een raam op de eerste verdieping binnen te komen. Ze klimmen gewoon via de kliko of regenpijp naar boven, dus laat dat raam vooral niet open.”

3. Doe je deur op slot
“Doe altijd de deur op slot, ook als je eventjes boven de was of strijk staat te doen. Vooral in de zomer zijn inbrekers daar heel alert op, dus hou hier rekening mee. Natuurlijk moet je ook je deur op slot doen als je weggaat, niet alleen als je thuis bent. Even de hond uitlaten: deur op slot. Met een plastic pasje tussen de deurpost en de deur kunnen inbrekers anders zo binnenkomen. Vooral de achterdeur is favoriet, en maar liefst 60% van de inbraken wordt gewoon in de eigen wijk gepleegd. Wees daarom alert!”

4. Doe altijd een lichtje aan als je de deur uit gaat
“Heel simpel, maar doe een lichtje aan als je weggaat of laat thuis bent. Ik zie in mijn eigen omgeving vaak woningen waar het pikkedonker is, en daarmee maak je het voor een inbreker makkelijker. Inbrekers zoeken nooit de confrontatie op, dus ze gaan altijd op zoek naar woningen waar niemand thuis is. En dat is niet meer alleen ’s nachts, maar de laatste jaren juist in de late middag- en avonduren.”

5. Ga voor een speciaal cilinderslot
“Vooral de laatste vijf jaar zien we dat de cilinder vaak uit het slot op de voordeur wordt gedraaid. Dit doen inbrekers met een speciaal apparaatje, ook gebruikt door slotenmakers. Ze draaien de cilinder eruit en kunnen dat snel en vrijwel zonder lawaai doen. Als bewoner kun je een speciaal cilinderslot en beslag van hard staal kopen, zodat de cilinder er niet meer kan worden uitgehaald. Vaak denken mensen dat maatregelen duur zijn, maar zo’n slot heb je al voor zo’n 100 euro. Als je de voor- en achterdeur hiervan voorziet, slaat de inbreker jouw huis wel over. Mensen kunnen gelukkig heel veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer van een woninginbraak worden.” 

Je vindt meer tips en informatie over woninginbraken op de site van de campagne Maak het ze niet te makkelijk.