Persoonlijke verhalen

Vriendin 39: De moeder van Heidi overleed aan COPD

‘Ik verloor niet alleen mijn moeder, maar ook mijn beste vriendin’

De moeder van Heidi (46) betekende alles voor haar; ze was echt een vriendin. Toen zij ziek werd, hoopten ze lang dat ze beter zou worden. Maar haar gezond­heid ging achteruit toen Heidi voor de liefde naar Zeeland verhuisde. “Ze zou nooit hebben gewild dat ik nu met zo’n schuldgevoel rondloop.”

Heidi: “Soms haal ik de gedenkdoos tevoorschijn, die ik zelf heb samen­ gesteld. Dan laat ik de dingen die erin zitten één voor één door mijn handen gaan. Zoals de lievelingsnachtjapon van mijn moeder, het bidprentje met een foto van haar, en haar vest waar haar favoriete luchtje Nina Ricci nog in hangt. Dan voelt het alsof ik even héél dicht bij haar ben. Op 1 maart 2014 heb ik mijn moeder verloren. Mijn moeder, die óók mijn beste vriendin was. Onze band was hecht. Ik ben enig kind. Mijn vader was voor zijn werk vaak maandenlang in het buitenland, waardoor mijn moeder en ik veel samen waren. Ik kijk terug op een geweldige jeugd. We deden veel leuke dingen, vriendinnen waren bij ons thuis van harte welkom en het was altijd gezellig. Toen ik ouder werd, bleven mijn moeder en ik onafscheide­lijk. Ik hoefde me niet zo nodig van haar los te maken, voelde die behoefte helemaal niet. Ik trouwde, kreeg twee zoons, maar bleef bij mijn ouders in de buurt wonen. Mijn moeder en ik zagen elkaar elke dag, soms wel drie keer. We gingen naar de markt, naar de bingo, boodschappen doen, een blokje om met de hond, op vakantie… Ze was ook heel betrokken bij mijn gezin. Ze paste op de kinderen, zodat ik kon werken. En ook als ik een keer ziek was, ving ze mijn kinderen op. Mijn moeder was enorm zorgzaam. Ze dacht altijd aan anderen, cijferde zichzelf weg.”

Akelige hoest
“In 2000 had mijn moeder last van een akelige hoest en ze had het steeds vaker benauwd. Na verschillende onderzoeken bleek ze COPD te hebben: een longziekte die nooit meer overgaat. Bij COPD zijn je longen beschadigd, waardoor je minder goed kunt ademen. Mijn moeder heeft haar hele leven gerookt, vermoedelijk is dat de oorzaak geweest. COPD is echt een rotziekte, maar aanvankelijk drong de ernst nog niet zo tot me door. Mijn moeder lag niet op bed, je zag niks aan haar.

Lees het hele verhaal in Vriendin 39 en praat mee op het forum. 

Reageer op dit artikel

Instagram