Persoonlijke verhalen

Vriendin 33: het hele gezin De Vries ging gezonder leven

Er moest iets veranderen bij de familie De Vries. Vijf maanden geleden gooiden ze hun leefstijl om. Nu bewegen ze meer, eten ze gezonder en vooral veel minder. Het resultaat: het gezin is al meer dan zestig kilo afgevallen! En ze zijn nog niet klaar. “We doen niet aan een crashdieet, deze nieuwe manier van leven willen we voorgoed vasthouden.”

'Samen vielen we al meer dan zestig kilo af' 

Ruud: “Toen Marie-José en ik trouwden in 2002, woog ik 170 kilo. Ik ben als kind veel met mijn overgewicht gepest, maar nog steeds krijg ik er opmerkingen over. Op mijn werk denkt iedereen maar alles te kunnen zeggen. Ik ben een Rotterdammer, ik heb een grote mond. Mensen denken dat je veel kunt hebben, maar natuurlijk raakt het je wel als je weer eens een kwetsende opmerking naar je hoofd geslingerd krijgt.  Ik heb van die 170 kilo uiteindelijk 40 kilo eraf gekregen. Dat heb ik onder meer gedaan door mijn kaken met een beugel op elkaar te laten zetten – dat gebeurde rond die tijd nog. En ik heb een maagband en een maagverkleining gehad. 130 kilo is alleen nog steeds geen gezond gewicht voor een man van mijn lengte. Er moest nog meer af.” Marie-José: “Ik ben, in tegenstelling tot Ruud, nooit gepest. In mijn familie komt overgewicht veel voor. Ik geloof dan ook dat mijn gewicht deels genetisch bepaald is. Daniël woog negen pond bij zijn geboorte, Sem maar liefst elf pond. Maar ik ben ook realistisch: ik hou gewoon van ongezond eten, wij allemaal. Het was de schoolarts die vorig jaar aan de bel trok. Achter onze rug om heeft ze de huisarts ingeschakeld en zo is het balletje gaan rollen. Op vrijdagmiddag kregen we een brief van de GGD; de maandagochtend erop zouden ze langskomen voor een gesprek en we moesten daar allemaal bij aanwezig zijn. Ruud was des duivels.”

Het laatste zetje
Ruud: “Ik voelde me aangevallen. Het deed mij pijn dat we als gezin werden veroordeeld, ondanks dat ik ook wel voelde dat er iets moest gebeuren. Marie-José moest die bewuste maandag gewoon werken en de kinderen moesten natuurlijk naar school. Ik heb de deur open gedaan in mijn zwembroek. ‘Nou, hier ben ik. Dikke de Vries’, heb ik gezegd. ‘Kom maar binnen.’ Dat deed ze natuurlijk niet, ze maakte rechtsomkeert. De GGD-arts heeft Stichting Veilig Thuis ingeschakeld en ons kindermishandeling verweten. Als je dat leest, ga je kapot van binnen. We houden zo veel van onze kinderen, we doen alles voor ze. Toch was dit het laatste zetje dat ik nodig had. Ik stelde mijn vrouw en kinderen voor om ons probleem gezamenlijk aan te pakken. We zouden de instanties een stap voor zijn.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 33. Ook afgevallen met het hele gezin? Vertel in het formulier hieronder jullie verhaal. 

Reageer op dit artikel

Anoniem

Ik vind het super en enorm knap dat jullie zo jullie leven om hebben gegooid.

Ik ken het wat ruud heeft meegemaakt ben ik niet om mijn gewicht gepest maar wel omdat ik met mensen met gewicht omging en ik hierdoor het pispaaltje was.

Wat een enorm sterk gezin en vooral dat de kinderen zo goed mee doen!

En echt topprestatie van allemaal.

Maar wat herken ik mij in het verhaal van ruud. 🙁

Zet hem op mooi gezin jullie kennen het (y)

Beantwoorden

Instagram