Placeholder

DE Kraal

Vandaag is een belangrijke dag voor Angelique en Kyra, want de port-a-cath van Kyra wordt verwijderd. En dat is toch best spannend.

Vandaag is een belangrijke dag voor Angelique en Kyra, want de port-a-cath van Kyra wordt verwijderd. En dat is toch best spannend.

In de komende weken staan er weer een aantal ziekenhuisafspraken op de planning. Een aantal jaarlijkse check-ups, een MRI, een gesprek met de oncoloog en misschien wel het leukste gesprek van allemaal: het gesprek met de chirurg die de port-a-cath van Kyra gaat verwijderen.

Het gesprek verloopt voorspoedig en het is duidelijk een chirurg die kinderen voorop stelt, aangezien hij het gesprek richt tot Kyra en Sam. Bij het vragenvuur dat hij afschiet, houdt Kyra zich op de achtergrond. Maar Sam is in zijn element en kletst er lustig op los. Bij de vraag of hij bij Kyra haar kastje mag verwijderen, komt de chirurg wel iets te dicht bij en vertwijfeld kijkt Sam van Kyra naar mij. Kyra zit ondertussen met een vertwijfeld bange blik in haar ogen op de stoel naast mij. Natuurlijk wil ze dat het kastje er uit gaat, maar ze hand nog niet nagedacht over hoe dat dan zou gaan. Totdat de chirurg het net uitlegde. De chirurg pikt de signalen snel op en samen spreken ze af dat haar kastje op papa's verjaardag eruit wordt gehaald. Ze hoeft dan niet in het ziekenhuis te blijven slapen, maar mag, als alles goed gaat, gewoon in de middag naar huis. Dan kan ze toch nog op tijd zijn voor het feestje van papa.

Na het gesprek met de chirurg gaan we naar de afdeling toe om de kralenketting van Kyra bij te werken. Ieder kindje dat kanker krijgt, krijgt een ketting die de naam Kanjer Ketting draagt. Aan die ketting kan, gedurende de behandeling, kralen gehangen worden. De kralen die ze krijgen staat voor een behandeling, een ingreep en een bepaalde dag zoals een verjaardag etc. En als afsluiting van de ketting kun je 3 verschillende kralen krijgen; wanneer het kindje helaas de ziekte niet heeft mogen overleven, kunnen ouders kiezen uit een vlinder of een hartje en de bloem. De bloem staat voor einde behandeling en ik heb Kyra beloofd dat we deze kraal samen aan de ketting doen als haar kastje eruit gaat. Maar omdat we voorlopig niet meer terug zullen komen op de afdeling, heeft ze hem nu al gekregen. En daar ligt hij dan, bij haar Kanjer Ketting. Een simpele kraal die voor ons zo veel betekenis heeft. En omdat we het lot niet willen tarten gaat hij pas na het verwijderen van het kastje aan de ketting en dan is ook dat gedeelte van ons leven afgesloten. Iets wat we nooit zullen vergeten, altijd bij ons zullen dragen, maar we gaan ons wel voorzichtig richten op de toekomst.