Placeholder

3 vragen over hyperventilatie + winactie

Hyperventilatie is meer dan alleen een kwestie van verkeerd ademhalen. Stress, perfectionisme en een negatief zelfbeeld spelen een grotere rol dan je denkt.

Hyperventilatie is meer dan alleen een kwestie van verkeerd ademhalen. Stress, perfectionisme en een negatief zelfbeeld spelen een grotere rol dan je denkt.

Wat is hyperventilatie?
Tijdens een normale ademhaling is de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide (koolzuurgas) in je lijf in balans. Bij hyperventilatie (hyper betekent letterlijk: te veel) raakt die balans verstoord.
Doordat je te diep, te snel of te veel ademhaalt, stijgt de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarbij daalt de hoeveelheid koolzuurgas. En het is dit laatste, een tekort aan koolzuurgas in je lichaam, dat tot allerlei nare reacties kan leiden: benauwdheid, duizeligheid, pijn op de borst, tintelingen,
hartkloppingen, hoofdpijn en misselijkheid. Al deze klachten kunnen voelen als een hartaanval, en dat maakt hyperventilatie een beangstigende ervaring.

Wat kun je zelf doen?
Ademhalingsoefeningen lijken de oplossing, dát is immers wat verkeerd gaat. Maar er komt meer bij kijken, zegt fysiotherapeut Lenaerts. Je moet aan de slag met de onderliggende oorzaken: die hoge lat, perfectionistische gedachten. Een paar keer per dag oefenen met een rustige buikademhaling (drie tellen inademen, zes tellen uit) is prima, maar laat dit ook weer los. Het levert alleen maar extra spanning op als je de hele dag op je ademhaling let. Ook ontspanningsoefeningen helpen. Maar het belangrijkste is om na te gaan waar je perfectionisme en de spanning vandaan komen. Waarom ben je zo streng voor jezelf?

Is het gevaarlijk?
Als je het gevoel hebt dat je een hartaanval krijgt, kan dat heel beangstigend zijn. Het lijkt alsof je
doodgaat. Toch is hyperventilatie niet levensbedreigend. Wel kun je in een vicieuze cirkel van angst terechtkomen: je bent van een eerste aanval zo geschrokken, dat alleen al terugdenken daaraan je lichaam alweer op scherp zet. Of je bent zo bang vooreen nieuwe aanval, dat ook dat weer een prikkel kan zijn.

Meet weten over hyperventilatie? Vriendin geeft vijf exemplaren weg van Hyperventilatie ontkracht, geschreven door fysiotherapeut Chris Lenaerts. Winnen? Vul onderstaand formulier in!