Placeholder

Hoe stop ik met piekeren?

Lig je vaak ’s avonds in bed te bedenken wat er allemaal mis kan gaan? En kom je vaak de volgende ochtend tot de ontdekking dat het allemaal wel meevalt, maar doe je ’s avonds weer precies hetzelfde? Voor piekerprinsessen als jij hebben wij hier wat advies voor je.

Lig je vaak ’s avonds in bed te bedenken wat er allemaal mis kan gaan? En kom je vaak de volgende ochtend tot de ontdekking dat het allemaal wel meevalt, maar doe je ’s avonds weer precies hetzelfde? Voor piekerprinsessen als jij hebben wij hier wat advies voor je.

De ‘wat als…?’-gedachte
Het is normaal om na te denken over bepaalde zaken, maar er is een verschil tussen gewoon denken en piekeren. Veel en vaak piekeren leidt namelijk nergens toe.

‘Als iets niet goed zit, moet je er iets aan doen. Maar train jezelf om je niet druk te maken. Dat leidt tot niets’ – Ernest Hemmingway, bekend Amerikaans schrijver (1899-1961).

Hier heeft hij een goed punt, want piekeren kost veel tijd en energie. Bovendien levert het alleen maar extra stress op door de negatieve neerwaartse spiraal waarin je terecht komt. Overmatig piekeren, en dan voornamelijk over de toekomst, heeft ook veel te maken met angst. Piekeraars blijven vaak hangen in ‘wat als…?’-gedachten en kunnen deze gedachten moeilijk loslaten. Denk je te veel aan de negatieve gevolgen van iets, dan kan dit angstgedachten en -gevoelens stimuleren.

Waarom piekeren we?
Onderzoekers hebben twee oorzaken van piekeren gevonden. Ten eerste geloven piekeraars dat ze de negatieve gevolgen van dingen verminderen door van het ergste uit te gaan. Daarnaast geloven ze dat tobben een positief effect heeft, zoals het behouden van de controle en het vinden van oplossingen. Toch weten we heel goed dat piekergedachten niet altijd oplossingsgericht zijn en dat het de volgende ochtend allemaal minder erg is dan je dacht.

Tips tegen piekeren:

 

1. Het piekerkwartiertje
Plan dagelijks twee keer een piekerkwartier in. Dit doe je op vaste tijdstippen en op een oncomfortabele plek. Ga bijvoorbeeld op die nare houten stoel zitten en pieker er flink op los. De rest van de dag stel je al je piekergedachten uit naar deze kwartiertjes. Desnoods schrijf je tussendoor keywords op, zodat je die kunt gebruiken voor de piekerkwartiertjes.

2. Van ‘ik moet’ naar ‘ik wil’
We maken vaak ‘to do’ lijstjes en hopen dat dit helpt tegen de stress. Dit is echter niet zo. Door de vele dingen die op het lijstje staan, kun je stress voelen en begin je weer met piekeren. Daarom is het belangrijk om alle taken die op het lijstje staan anders te benaderen. Vervang ‘ik moet de was doen’ door ‘ik wil de was doen’. Jíj wordt namelijk gelukkiger van een opgeruimd huis. Hierdoor ga je je taken minder snel zien als een verplichting en krijg je minder snel stress.

3. Beweeg!
De meeste piekeraars zitten veel in hun hoofd. Het is daarom belangrijk om ook met je lijf bezig te zijn. Ga lekker een stukje hardlopen of trek wat baantjes in het zwembad. Zo leid je je gedachten af en heb je ook nog eens je work-out gedaan!

4. Praat erover
Als je het idee hebt dat je je gedachten niet zelfstandig onder controle kunt krijgen en deze je dagelijks leven beïnvloeden, kun je de hulp inschakelen van een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen bij het trainen minder of anders te piekeren. Hierdoor kun je leren de lading van angsten en gedachten te relativeren. Ga naar je huisarts om mogelijkheden te bespreken.

Tekst: Laura Plug