Placeholder

Recept voor pittige linzenburgers met zoete aardappelfrietjes uit de oven

Geen trek in vlees? Maak dan deze vegetarische linzenburger met zoete aardappelfrietjes. Smullen!

Geen trek in vlees? Maak dan deze vegetarische linzenburger met zoete aardappelfrietjes. Smullen!

Boodschappenlijstje:

Voor de burgers
1 blik linzen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
2 el olijfolie
2 sjalotjes, fijngesnipperd
1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
2 teentje knoflook, geperst
3 el havermout
1 el paneermeel
halve tl gemalen komijn
1 tl gedroogde tijm
2 el lijnzaad
klein bosje peterselie, fijngesneden
een beetje bloem, voor het bakken
4 zachte volkorenbroodjes
sla of bladspinazie, tomaat, rode ui en ketchup, voor erbij

Voor de ovenfriet:
2 zoete aardappels, geschild en in reepjes gesneden
2 el olijfolie
zout en peper naar smaak
halve tl gedroogde oregano

Aan de slag!
Begin eerst met het maken van de ovenfriet. Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe alle ingrediënten in een kom met passend deksel of in een afsluitbare plastic zak. Schud alles flink door. Verdeel de gekruide zoete aardappels in één laag over de bakplaat. Bak de aardappels gedurende 12 minuten. Haal ze uit de oven, keer ze om en laat ze nog 8-10 minuten bakken. Halverwege de kooktijd begin je met het maken van de burgers. Doe de linzen in een keukenmachine. Verhit één eetlepel van de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalotjes, rode chilipepertje en knoflook zacht. Voeg dit mengsel aan de linzen toe, samen met de rest van de ingrediënten (behalve de bloem). Druk op de pulseknop van je keukenmachine totdat alles goed gemengd is, maar niet gepureerd. Stort het mengsel in een kom en kneed het even door met natte handen. Maak (ook met natte handen) 4 burgers van dit mengsel. Verhit de andere eetlepel olie in de koekenpan, haal de burgers door de bloem en bak ze in 3-5 minuten per kant bruin. Serveer ze op een volkorenbroodje met sla of bladspinazie, tomaten, rode uienringen en ketchup. Vergeet de gezonde frietjes niet!

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Hanneke Boers. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, H&M.