Jeuk door de eikenprocessierups! Dit kun je ertegen doen

De eikenprocessierups is het gesprek van de dag. Niet zo gek: het is dit jaar een ware plaag op sommige plekken en de brandharen kunnen voor heftige jeuk zorgen. Heb jij er last van?

De eikenprocessierups is het gesprek van de dag. Niet zo gek: het is dit jaar een ware plaag op sommige plekken en de brandharen kunnen voor heftige jeuk zorgen. Heb jij er last van?

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van aan nachtvlinder. De rupsen hebben brandharen die behoorlijk kunnen irriteren als je ermee in aanraking komt. Zoals de naam verraadt, komt de rups voor bij eikenbomen. Toch hoef je niet per se bij een eikenboom in de buurt te komen om last te krijgen, door de wind verplaatsen de brandharen zich. Als je in het gras ploft of als je aan het wandelen of fietsen bent, kun je als je pech hebt net zo goed in aanraking komen met de brandharen.

Klachten door de eikenprocessierups

De meest voorkomende klachten zijn jeuk en huiduitslag. Er kunnen rode bultjes ontstaan en de jeuk kan tot wel twee weken aanhouden. Bij sommige mensen raken de ogen en/of luchtwegen geïrriteerd.

Lees ook: dit wondermiddel helpt tegen jeuk van een eikenprocessierups

Dit kun je doen tegen jeuk door de eikenprocessierups

Ben jij één van de pechvogels die in aanraking is gekomen met de brandharen?

  1. Zorg dat er geen brandharen meer op je huid zitten. Je kunt ze het best verwijderen met plakband. Plak plakband op je huid en trek het eraf, de brandharen zullen meekomen.
  2. Spoel je huid en ogen en was je kleding. De brandharen blijven lang actief, dus je wilt er zo snel mogelijk vanaf.
  3. Krab niet. Deze tip is natuurlijk een dooddoener als je jeuk hebt, maar probeer echt van je huid af te blijven.
  4. Je kunt de jeuk verzachten met een crème met aloë vera. Je kunt ook de gel uit het blad van de plant gebruiken. Soms kan antihistamine de jeuk verlichten.
  5. Werkt crème van de drogist niet goed genoeg? De huisarts kan een crème met cortisonecrème voorschrijven.

Foto: Unsplash