Placeholder

Volkstuinblog: kapucijners én vegetarisch recept ‘captains dinner’

Ze komt uit een tuindersfamilie, maar dacht dat ze zelf geen groene vingers had.Tot ze een volkstuintje nam. Ontwerpster, styliste en volkstuinblogster Marieke de Geus: “Als ik hier ben, heb ik meteen een vakantiegevoel.” Marieke blogt over haar volkstuin, lees je mee?

Ze komt uit een tuindersfamilie, maar dacht dat ze zelf geen groene vingers had.Tot ze een volkstuintje nam. Ontwerpster, styliste en volkstuinblogster Marieke de Geus: “Als ik hier ben, heb ik meteen een vakantiegevoel.” Marieke blogt over haar volkstuin, lees je mee?

Blauwschokkers (Pisum sativum), als er één gewas is dat altijd lukt, is dit het wel. Perfect voor een beginnende tuinder zoals ik, want er mag best wel iets mislukken maar een succesje oogsten is toch wel fijner. De (biologische) zaden kun je in het voorjaar planten, van maart tot half mei. Er zijn 2 soorten: korte gewassen (stam) en hoge gewassen (rijs). Omdat ik er wel van houd om de hoogte in te gaan, koos ik voor het laatste.

Geen captains dinner voor de slakken
Blijkbaar houden de slakken niet van een ‘captains dinner’ uit de volkstuin. Werden de prille, jonge plantjes van doperwten en sperziebonen meteen gekortwiekt zodra ze boven de grond uitstaken, de kapucijners lieten ze links liggen. De planten groeiden als kool en schoten omhoog, langs mijn houtje-touwtje frame gemaakt van bamboestokken en touw.

Geur en kleur
En ineens, staat het gewas in bloei. Wat een feest van geur en kleur. De toppen van de plant en de bloemen zijn eetbaar, mooi in een salade, maar liever laat je ze uitgroeien tot de paarse peulen. En wat is de natuur toch slim: de plant grijpt zichzelf vast met ‘tentakeltjes’ en klimt vanzelf omhoog.

Net een cadeautje
Wanneer de peulen dik aanvoelen is het tijd om te plukken. En dan begint het uitpakken!

Captains dinner maar dan anders
Een klassiek recept met kapucijners is Captains Dinner: met uitgebakken spek en ui plus iets zuurs zoals augurk of zilverui. Ik dacht: er moet toch ook een vegetarische variant te bedenken zijn? Haloumi, een harde, zoute kaas die je kunt grillen of bakken leek mij wel geschikt! Wil je dit recept maken? Neem dan hier een kijkje. 


Over Marieke 

"Mijn volkstuin in Amsterdam, wanneer ik daarover vertel reageren veel mensen met 'wat leuk!' Maar al snel volgen er veel vragen: “kun je er ook slapen? heb je een moestuin? is er een wachtlijst?" Volkstuinieren is voor mij een ontdekkingstocht. Ik vertel over mijn kleine huisje en grote tuin en ga op pad. Want kijken in andermans tuinen is ook leerzaam (en leuk!). Lees mee en laat je inspireren".

Meer lezen? Neem een kijkje op Volkstuinverhalen.nl