Thuis

Wijnproeverij aan huis

Ben jij iemand die wel van een glaasje wijn houdt? Hij wordt nog lekkerder als je ‘m op de juiste manier proeft. Vriendin leert je hoe je dat doet.

Altijd al willen weten hoe je wijn moet proeven? Wijnproeven is helemaal niet moeilijk als je dit stappenplan volgt:

  1. Maak een ronddraaiende beweging met het glas en laat de wijn rondwalsen. Aromastoffen komen uit de wijn los en stijgen uit het glas.
  2. Steek je neus diep in het glas en ruik.
  3. Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door je mond gaan, over je tong en langs je gehemelte. Hap wat lucht naar binnen, dat heet slurpen, met wijn moet je juist slurpen. Op deze manier komen de stoffen uit de wijn vrij en proef je of de wijn droog is of zoet en of het zoet en zuur in evenwicht zijn. Wijn moet altijd in evenwicht zijn!
  4. Je kunt nu de wijn doorslikken of uitspugen. Als je op een proeverij bent, is het vanzelfsprekend dat je de weer wijn uitspuugt. Er zijn dan zoveel wijnen dat je na de zesde of het tiende glas wijn niet meer goed kunt proeven. 

Een goede wijn kun je herkennen aan de lange nasmaak die er ontstaat op je tong, een slechte wijn heeft een korte nasmaak en zal sneller wegebben. Zo weet je voor de volgende keer of je de wijn opnieuw moet kopen of niet! Al is het natuurlijk het belangrijkst dat je de wijn lekker vindt!

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Hoeveel glazen wijn drink jij per dag?

Nooit

Jammer dat die optie er niet tussen staat maar ik drink soms 1 glaasje wijn per 2 maanden 😀

Instagram