Wat zet jij op tafel: wel of geen plofkip? Lezeressen vertellen

Wat zet jij op tafel: wel of geen plofkip? Lezeressen vertellen

Heerlijk, kip. En zo makkelijk in zo veel gerechten. Maar wat kies je: goedkope kip uit de supermarkt of kip die diervriendelijker heeft geleefd? Lezeressen vertellen.

Heerlijk, kip. En zo makkelijk in zo veel gerechten. Maar wat kies je: goedkope kip uit de supermarkt of kip die diervriendelijker heeft geleefd? Lezeressen vertellen.

‘Na een maand detoxen ging bij mij de knop om’

Linda (36, visagist/stylist) heeft een relatie met Bart (35) en is moeder van Dean (9), Levi (8) en Senna (4)

Plantaardig eten

“Voor ons werk, ik werk samen met mijn vriend Bart die fotograaf is, komen we regelmatig met mensen in contact met mensen die zich bezighouden met gezonde voeding, daar bijvoorbeeld kookboeken over schrijven die ze weleens meegeven. Dat inspireerde ons om bewuster te gaan eten. Nadat we een keer samen een maand hebben gedetoxt, ging er bij mij een knop om. Ik hou echt wel van vlees, maar vind het niet nodig het iedere dag te eten. We eten nu vaker vegetarisch of kiezen voor een vleesvervanger. Die vleesvervangers zijn veel lekkerder dan ik dacht. De kinderen proeven het verschil niet eens, dus wie zijn wij dan om een dier te laten sterven terwijl je ook plantaardig kunt eten? Bart sport sinds anderhalf jaar fanatiek. En om spieren te kweken moet je veel eiwitten eten. Soms at hij wel 400 gram kip per dag.”

Geen kip nodig

“Ik maakte me best zorgen over alle rommel die je daarmee mogelijk binnenkrijgt. Een kip groeit in korte tijd heel hard: hoeveel hormonen komen daar aan te pas? We worden in mijn ogen niet voor niets steeds langer. Ik was bang dat Bart in zijn wens meer spiermassa te kweken zijn eigen lijf vergiftigde met kiloknallers. We vroegen het Arie Boomsma, die we toevallig in die periode moesten fotograferen. Hij leeft heel gezond en weet veel over voeding. Mijn gevoel was juist, zei hij. Het is echt niet goed voor je om goedkope kip te eten. We hebben ons er verder in verdiept en kwamen erachter dat je geen of nauwelijks kip nodig hebt om aan je eiwitten te komen. Die kun je ook uit plantaardige producten zoals peulvruchten, noten en zaden halen. Sindsdien kopen we geen goedkope kip meer. Ik wil het niet voor onszelf en al helemaal niet voor mijn kinderen. Als we met het gezin kip eten, kies ik voor biologisch. Daar hangt wel een prijskaartje aan, maar we eten het dan ook veel minder vaak.”

Dilemma: mogen jouw kinderen onbeperkt snoepen?

‘Dat er hormonen in kip worden gespoten, is een fabel’

Anne (28, beleidsmedewerker bij de Branchevereniging Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie), heeft een relatie met Roy (33)

Goede kwaliteit

“Ik heb altijd in een slagerij gewerkt en door die achtergrond koop ik mijn vlees liever daar dan in de supermarkt. De slager kan precies vertellen waar zijn vlees vandaan komt. Toch koop ik weleens kip in de supermarkt en dan kies ik voor wat wij ‘reguliere kip’ noemen – kip zonder ster. Nederlandse bedrijven moeten aan strenge Europese wetgeving voldoen. Dat is een heel degelijke standaard en Nederland stelt vaak ook nog bovenwettelijke eisen. De kwaliteit van onze reguliere kip is dus echt gewaarborgd. Het gebruik van antibiotica bij de productie van reguliere kip is de laatste jaren sterk gereduceerd. Wat dat betreft heeft de pluimveesector enorme stappen gemaakt.”

Geen hormonen

“En dat er hormonen in deze kip worden gespoten is een fabel. Dat is in Europa namelijk verboden, maar hormonen worden bijvoorbeeld ook in derdewereldlanden niet gebruikt. Dat kippen snel groeien komt doordat ze veel voer krijgen en niet bewegen. Als je dierenwelzijn belangrijk vindt, dan is biologische kip een goede keuze. Deze kippen leven langer, hebben meer ruimte tot hun beschikking en komen buiten. Heb je duurzaamheid hoog in het vaandel staan, dan is kip een heel goede keuze in vergelijking met ander vlees, maar biologische kip juist een wat minder goede keuze binnen het kipassortiment. Deze dieren worden namelijk ouder, mogen alleen biologisch voer eten en gebruiken meer ruimte. Er is meer landbouwgrond nodig voor een biologische kip, omdat ze speciaal voer krijgen. De CO2-voetafdruk is bij biologische kip een stuk groter dan voor reguliere kip.”

Wil je duurzaam leven? Op deze 4 blogs vind je handige tips

Tekst: Hester Zitvast. Foto: Pexels

Dit verhaal komt uit Vriendin 17. Daarin lees je ook de verhalen van andere lezeressen.