Thuis

Tips voor meer zelfvertrouwen

Je hebt wel eens van die dagen dat je niet lekker in je vel zit, alles mis lijkt te gaan en je onzeker wordt. Het is belangrijk om te zorgen dat deze onzekerheden je leven niet beheersen. Tijd om je zelfvertrouwen eens een flinke boost te geven!

1. Houding:
De belangrijkste stap voor meer zelfvertrouwen is een goede houding. Dat betekent: een rechte rug en geen slappe schouders. Wanneer je schouders naar voren hangen, wordt je ademhaling afgesneden, wat je slaperig en ongeïnteresseerd kan maken.

2. Glimlach:
Glimlachen is aanstekelijk en je komt er gelukkig en zelfverzekerd door over. Mensen reageren ook positief op een glimlach. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen vriendelijker klinken aan de telefoon als ze glimlachen. En ook hier geldt weer dat je je vaak lekkerder in je vel voelt door te lachen, zelfs als je even een dip hebt.

3. Accepteer complimenten:
Veel mensen die een laag zelfbeeld hebben kunnen moeilijk complimentjes ontvangen. Als iemand een goed bedoeld compliment maakt, kun je al snel denken: ‘Ja, dat zegt hij wel, maar dat meent hij vast niet’. Maak de volgende keer dat je een compliment krijgt oogcontact, lach en zeg: ‘dankjewel.’ Als dit je goed afgaat, kun je de volgende keer een stapje verder gaan. Zegt iemand bijvoorbeeld dat je een leuk jasje aan hebt, zeg dan: ‘Bedankt, ik vind hem ook erg leuk.’ Dit komt niet ijdel of arrogant over, maar laat juist zien dat je complimenten kunt accepteren.

4. Positief denken:
Vaak denk je veel te negatief over jezelf zonder dat je het door hebt. Je denkt telkens: ‘Dit lukt mij nooit’ of ‘Ik ben een loser’. Met zulke gedachten haal je jezelf naar beneden en zullen sommige dingen helemaal niet lukken! Zet deze negatieve gedachten om naar positieve gedachten. In plaats van te denken dat het niet lukt, kun je ook denken: ‘Dit gaat mij lukken!’ of ‘Ik ben goed zoals ik ben’. Het helpt om deze gedachten een aantal keer hardop te zeggen tegen jezelf. Op een gegeven moment zal je dit echt gaan geloven en verdwijnen de negatieve gedachten.

5. Bewegen en fit blijven:
Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je zelfvertrouwen! Door te sporten en te bewegen, worden je spieren sterker, waardoor je houding verbetert. Als je regelmatig sport zul je je steeds energieker voelen en neemt je zelfvertrouwen toe. Dit komt ook omdat je tijdens het sporten een goed gevoel krijgt omdat je weer een nieuw doel hebt behaald, bijvoorbeeld een uurtje langer door hebt getraind dan normaal.

6. Hou een lijstje bij:
Schrijf elke dag een leuke, positieve gebeurtenis op in een schriftje. Een positieve gebeurtenis waarbij je tevreden was over jezelf, wat je trots of blij maakte. Bijvoorbeeld een taak die je na tijden eindelijk hebt uitgevoerd of een complimentje dat je hebt gekregen van je baas. Als je elke dag iets opschrijft word je je veel bewuster van zaken die goed gaan of je een positief gevoel geven. 

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Heb jij een gouden tip voor meer zelfvertrouwen?

Mijn gouden tip is...

…..gewoon jezelf blijven.;)

Instagram