Thuis

Terug van vakantie? Zo houd je het vakantiegevoel vast

Wil je dat fijne vakantiegevoel nét even wat langer vasthouden? Dat kan, ook met dit weer. We hebben een paar tips op een rijtje gezet.

1. Maak een glimlachlijst
Denk aan je laatste vakantie. Welke herinneringen wekken een glimlach bij je op? Schrijf de vijf mooiste op. Als je dit lijstje ophangt op een plek waar je het vaak ziet (op het toilet, naast een spiegel in de gang, in de keuken), kijk je er vaak naar. Dat zorgt meteen voor een goed humeur, stelt Sibe Doosje, humoronderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Je kunt de glimlachlijst ook samen met je gezin maken, om met z’n allen na te genieten van de vakantie. Of maak een lijst van andere dingen waar je blij van wordt.

Lees ook ► Een positievere mindset: geniet van alles wat je al hebt

2. Nog even samen weg
Vrije dagen over, maar amper nog budget? Tik op www.uitenthuismetkids.nl ‘goedkope en gratis uitjes’ in en je krijgt een lijst met uitjes in Nederland waarvoor je (bijna) niets hoeft te betalen. Beklim de Pyramide van Austerlitz bijvoorbeeld, of ga los in het Klauterwoud in Vlaardingen. Krentenbollen mee en je hebt een dag lol voor een prikkie.

3. Herzie je schema
De kern van het vakantiegevoel is dat je even niets hoeft en helemaal vrij bent. Terugkomen van vakantie is een goed moment om kritisch naar je (sociale) verplichtingen te kijken. Geeft je boekenclub je energie of kost het vooral tijd? Is familiebezoek gezellig of slopend? Als je je schema wilt aanpassen om meer tijd voor jezelf te hebben, kan dat het best aan het eind van de zomer. Dan begint het schooljaar en het verenigingsen clubseizoen. Het is makkelijker je op dit moment af te melden dan halverwege.

4. Ruim goed op
Ontdekte je op de camping hoe verbazingwekkend weinig spullen je eigenlijk nodig hebt? Eens stevig opruimen kan een heerlijk opgelucht en vrij gevoel geven. Weg met al die overtollige borden en apparaten. Zeg nu zelf: hoe vaak heb je ooit zelf ijs, pasta of slush puppies gemaakt?

Lees ook ► Doen: je kledingkast uitmesten

5. Eet zoals op vakantie 
Paëlla, köfte, souvlaki, flammkuchen, Zweedse gehaktballetjes: je kunt het allemaal thuis maken. Bekijk hier verschillende recepten. Een radiozender uit het bijbehorende vakantieland streamen, een lekker drankje erbij en je bent weer even helemaal van de wereld.

6. Erger je niet 
Kinderen die nog niet naar bed willen, een man diezijn spullen overal laat slingeren: wedden dat je je daar op vakantie niet aan ergerde? Probeer ergernissen ook thuis los te laten. Het is geen ramp als niet alles perfect loopt, als de boel maar loopt en iedereen uiteindelijk gevoed en geknuffeld in bed ligt.

7. Behoud je vakantielook
• Houd je kleurtje op peil met een zelfbruiner.
• Draag vrolijke nagellak, óók op je teennagels.
• Kleur je haar met highlights voor die net-terug-van-de-zon-uitstraling.
• Eet zacht zomerfruit voor de nodige vakantievitaminen.

Lees ook ► 6 manieren om je vakantieherinneringen te bewaren
 

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram