Placeholder

Recept voor Ella Mae’s bramenjam

Officieel mag je geen bramen plukken in de natuur, maar zolang je niet meer plukt dan een bakje vol, ziet Staatsbosbeheer je oogst door de vingers. Genoeg voor een potje jam of voor wat bramen op yoghurt of ijs.

Officieel mag je geen bramen plukken in de natuur, maar zolang je niet meer plukt dan een bakje vol, ziet Staatsbosbeheer je oogst door de vingers. Genoeg voor een potje jam of voor wat bramen op yoghurt of ijs.

Je vindt deze zomer Ella Mae’s tuinkalender in Vriendin. Lees ook: Recept voor gefrituurde courgettes.

Nodig voor ongeveer 600 ml bramenjam: • 500 gram bramen • 200 gram geleisuiker speciaal • 1 el citroensap • 3 of 4 schone (uitgekookte) potjes

Was de bramen en pureer ze met een staafmixer. Als je geen pitjes in je jam wilt, kun je de bramenpuree zeven. • Doe de bramenpuree met suiker en citroensap in een pan. • Breng aan de kook terwijl je voortdurend blijft roeren. Laat zo’n twee 2 minuten doorkoken, blijf roeren. • Giet de nog hete bramenjam in de schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. • Laat goed afkoelen en zet rechtop. Het deksel klikt als je dit doet, nu zijn ze vacuüm gezogen. • Schrijf de datum op de deksels met een watervaste stift. • Ongeopend blijft de jam een jaar goed. Bewaar de potjes op een donkere plek. Bewaar de jam na openen in de koelkast.