Thuis

Pasgeboren olifantje Sanuk uit Artis zet eerste stapjes buiten

Afgelopen 16 oktober was het feest in Artis: babyolifantje Sanuk kwam ter wereld. Vandaag mocht het olifantje voor het eerst de buitenlucht in. Vriendin was erbij en stelde een aantal vragen aan olifantenverzorgster Christien Graven.

Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van het olifantje. Hoe gaat het nu met haar?
"Het gaat heel erg goed met Sanuk. Ze is een heel actief klein ding en heeft het hartstikke naar haar zin. Nee, druk maken om haar hoeven we ons absoluut niet."

Hoe verliep de bevalling? Ging alles goed?
"De bevalling ging soepel. We zagen een aantal dagen voor de bevalling dat haar moeder, Thong Tai, ander gedrag vertoonde. Bij ons ging toen het belletje rinkelen, binnen een paar dagen zou het wel kunnen gebeuren. De bevalling ging heel vlot. Binnen twee minuten was de kleine er."

Wat dacht je toen je Sanuk voor het eerste zag?
"Ik was in één klap verliefd. Ik wachtte er al een paar dagen op, want ik wist dat de bevalling elk moment kon beginnen. Toen het moment eindelijk daar was en ik de kleine frummel zag, werd ik toch wel een beetje emotioneel.''

Het is de vierde keer in de geschiedenis dat er een olifant wordt geboren in Artis. Hoe bijzonder is dit?
"Dit is zeker bijzonder. Wij hebben in de dierentuin twee koeien (vrouwtjesolifanten) die drachtig kunnen worden en wij hadden het geluk dat we een mannetje konden krijgen. Thong Tai is uiteindelijk drachtig geworden. In de periode voor het drachtig worden en tijdens het dragen van de babyolifant, zat ik even in spanning. Toen alles goed bleek te gaan, was ik erg blij."

Het olifantje heeft de naam Sanuk gekregen. Zit er achter deze naam een betekenis?
"Jazeker! Bij het vorige babyolifantje vroegen wij de bezoekers om een naam te verzinnen. Deze keer hebben wij er toch voor gekozen om dit zelf te doen. De keuze viel op de Thaise naam Sanuk, wat staat voor gezellig."

Wist je dat…
een vrouwtjesolifant een koe wordt genoemd en een mannetjesolifant een bul?
– een olifant maar liefst 21 maanden zwanger is?
– de eerste melk (biest) die het jong van de moeder krijgt erg belangrijk is? In deze melk zitten belangrijke afweerstoffen die het jong nodig heeft.
 

Foto: Artis

Reageer op dit artikel

Instagram