Placeholder

Nationale Tapas Week: 3 heerlijke recepten

Het is weer de meest smaakvolle week van het jaar! De hele week staat in het teken van culinaire hoogstandjes uit Spanje. Veel restaurants in Nederland hebben speciale menu’s deze week en ook wij delen ons tapas menu met jullie.

Het is weer de meest smaakvolle week van het jaar! De hele week staat in het teken van culinaire hoogstandjes uit Spanje. Veel restaurants in Nederland hebben speciale menu’s deze week en ook wij delen ons tapas menu met jullie.

Minipaprika’s uit de oven, gevuld met geitenkaas en spinazie
 

Ingrediënten: 8 minipaprika’s • potje gesneden bladspinazie (330 g), goed uitgelekt • 200 g zachte geitenkaas • 2 teentjes knofl ook, uitgeperst • mespunt chilipoeder • mespunt gemalen komijn • zout en peper • goede extra vierge olijfolie, om mee te bedruppelen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd van de paprika’s de bovenkant af, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Meng de spinazie, geitenkaas, knofl ook, chilipoeder, gemalen komijn en zout en peper in een kom. Verdeel het mengsel over de paprikahelften, leg ze op eenmet bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15-20 minuten. Bedruppel met deolijfolie en serveer.

Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 15-20 minuten

Catalaans tomatenbroodmet serranoham

Ingrediënten: 4 dikke sneden zuurdesembrood • ½ knofl ookteentje • 2 zeer rijpe tomaten, doormidden gesneden • goede extra vierge olijfolie, om te bedruppelen • fijne zeezoutvlokken (bijvoorbeeld Fleur de Sel of Maldon) • 4 plakjes serranoham • versgemalen peper

Bereiding
Leg de sneden brood een paar minuten onder de grill en draai ze daarna om. Houd ze goed in de gaten zodat ze niet verbranden! Wrijf één kant van de nog hete sneden in met knofl ook en vervolgens met de doormidden gesneden tomaten. Knijp de tomaten goed uit op het brood. Bedruppel met de olijfolie en breng op smaak met een beetje zout. Beleg elke snee met een plakje serranoham, druppel er nog een beetje olijfolie over en bestrooi met versgemalen peper.

Bereidingstijd: 10 minuten

Gehaktballetjes gevuld met amandel-olijven

Ingrediënten: 300 g half-om-halfgehakt • 1½ tl gedroogde oregano • ½ tl gerookt paprikapoeder • ½ tl uienpoeder • mespunt gemalen kaneel • 1 teentje knofl ook, geperst • 2 el paneermeel • 1 ei, geklutst • zout en peper • 12 amandel-olijven • 2 el olijfolie • fijngesneden platte peterselie, als garnering • kant-en-klare aioli, voor erbij

Bereiding
Meng het gehakt, oregano, paprikapoeder, uienpoeder, kaneel, knofl ook, paneermeel, ei en zout en peper in een kom. Draai twaalf balletjes van het mengsel. Maak in elk balletje een opening, vul met een olijf en kneed het balletje weer dicht. Leg ze op een bord en laat ze een uurtje in de koelkast opstijven. Verhit de olijfolie in een koekepan en bak de balletjes rondom bruin en gaar in ongeveer 12 minuten. Bestrooi met fi jngesneden platte peterselie en serveer. Heerlijk met aioli.

Bereidingstijd: 35 minuten
Wachttijd: 60 minuten

Toch uiteten?
21 Pinchos in Rotterdam
Barça in Amsterdam
Bistro de Tasca in Markelo
Café Duende in Amsterdam
El Hermano de Kique in Amsterdam
Hotel-restaurant-tapasbar Ambiente in Vlissingen
La cosina de España in IJsselsteijn
La Tapa in Den Haag
Las Tapas Leeuwarden in Leeuwarden
Lokanta Proeflokaal in Rotterdam
Oresti’s Taverna in Amsterdam
Restaurant ’t Molenhuys in Rijkevoort
Restaurant Caramba in Amsterdam
Restaurant Destino in Rotterdam
Restaurant Doncurado in ’s-Hertogenbosch
Restaurant Doncurado in Tilburg
Restaurant Pikoteo in Amsterdam
Spanish Harlem in Haarlem
Tapasbar Bodega 59 in De Koog (Texel)
Tapasbar Bodega-Bodega in Laren
Tapasbar Retiro in Arnhem
Tapasrestaurant Cava Andalusië in Deventer