Thuis

Meer hersenactiviteit bij mensen die hun dromen onthouden

Weet jij als je ’s ochtends wakker wordt vaak wat je die nacht hebt gedroomd? Dan heb jij meer hersenactiviteit dan mensen die hun dromen niet onthouden.

Dit blijkt uit onderzoek onder 41 mensen. Ze werden bestudeerd toen ze sliepen en wakker waren. 21 deelnemers herinnerden gemiddeld 5 ochtenden in de week wat ze gedroomd hadden. De rest wist maar 2 keer per week waar hun dromen over gingen.

De 21 mensen die hun dromen onthielden hadden zowel tijdens het slapen als overdag meer verhoogde hersenactiviteit. Mogelijk zorgt de verhoogde hersenactiviteit ervoor dat mensen die hun dromen beter onthouden vaker wakker worden ‘s nachts. Want ze zijn 2 keer zo vaak wakker als mensen die hun dromen niet onthouden. Hierdoor weten ze ‘s ochtends beter wat ze die nacht hebben gedroomd. De hersenen van deze mensen reageren ook vaker op geluiden, zowel tijdens hun slaap als wanneer ze wakker zijn.

Waarom de een z'n dromen wel onthoudt en de ander niet, is toch nog niet helemaal duidelijk. Volgens de onderzoekers zou het ook kunnen dat mensen die regelmatig hun dromen onthouden simpelweg meer dromen hebben dan anderen. Toch fijn om te weten dat je hersenen je niet per se in de steek laten als je je droom niet meer kunt herinneren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er nachtmerries van krijgt…

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Onthoud jij vaak je dromen?

Ja, heel vaak

Ik weet het ook heel vaak nog wat ik heb gedroomd ,want het is vaak echt niet te begrijpen zo raar dat je kan dromen .

Instagram