Thuis

Drink je gezond

Gemiddeld drinken we drie koppen thee en drie koppen koffie per dag. Prima, want je favoriete drankjes brengen je onverwachte gezondheidsvoordelen!

Zelfs tegen kanker?
In Japan en China drinken ze veel thee en daar is het kankersterftecijfer laag. Toeval of niet? Er is nog geen hard bewijs voor, maar er wordt wel gesuggereerd dat thee de kans op kanker verkleint. Zo zou de polyfenol (een stofje afkomstig van planten) die in thee zit een remmend effect hebben op kankercellen. En ook de antioxidanten die veelal in groene thee zitten, kunnen groei de van tumoren onderdrukken.

Koffie laat je niets meer vergeten
Wanneer je dagelijks een paar bakjes koffie drinkt, zo’n drie tot vijf kopjes, loop je minder risico om de ziekte van Alzheimer te krijgen, volgens Amerikaans onderzoek. Dit komt door de vele polyfenolen (dit zijn natuurlijke, supergezonde stofjes van planten afkomstig) en de cafeïne die in koffie zitten. Deze werken ontstekingsremmend en zorgen ervoor dat de hersencellen minder snel achteruit gaan.

Minder kans op diabtes
Drie of meer koppen thee per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met veertig procent, aldus een onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Dit komt door de antioxidanten die in thee zitten. Deze beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen van binnen- en buitenaf. Groene thee bevat iets meer antioxidanten dan de traditionele zwarte thee. Er zitten ook veel antioxidanten in koffie

Thee verkleint de kans op hart- en vaatziekten
Als je meerdere koppen zwarte thee per dag drinkt, heb je ongeveer dertig procent minder kans op slagader- verkalking (een vernauwing van de slagaders), zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Ook dit komt door de vele antioxidanten die in thee zitten.

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram