Thuis

De Nationale Voorleesdagen

Van 25 januari t/m 4 februari zijn De Nationale Voorleesdagen. Op allerlei plekken in Nederland worden kinderen voorgelezen.

In de bibliotheek in Utrecht vindt een voorleesochtend met muziek plaats. Lees hier meer.

In Winschoten vindt het Prentenboekjes Festival plaats. Stap de verhalen binnen van figuren uit bekende prentenboeken zoals Dikkie Dik en Gonnie het gansjeKlik hier voor meer info. 

De openbare bibliotheek in Amsterdam biedt gedurende de Nationale Voorleesdagen verschillende leesactiviteiten aan. Zo kun je iedere ochtend naar het Nationale Voorleesontbijt en lezen verschillende bekende Nederlandse schrijvers voor. Klik hier om te zien waar in Amsterdam deze activiteiten worden gehouden. 

Lees jij je kind vaak voor? Voorlezen is niet alleen goed voor de ontwikkeling van het brein van je kind, maar versterkt ook de band tussen kind en ouder. Lees hieronder een aantal handige voorleestips:

– Lees voor op een rustige plek en op een geschikt moment. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan.
– Praat met elkaar over de kaft. Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal.
– Zorg voor interactie. Laat je kind gerust iets vragen tijdens het voorlezen. Of wijs illustraties aan en vraag bijvoorbeeld of je kind weet welk dier wordt afgebeeld en welk geluid het dier maakt. 
– Moeilijke woorden? Leg ze op een eenvoudige manier uit aan je kind. Ook handig: laat je kind het verhaal vertellen aan zijn broertje of zusje. Op deze manier begrijpen kinderen het verhaal beter.

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram