Placeholder

Zangeres Elize over haar ouderlijk huis: ‘Ik heb hier een geweldige jeugd gehad’

In woonmaand oktober vertelt zangeres en presentatrice Elise van der Horst, beter bekend als Elize, over haar jeugd in Bussum. En over de korte periode waarin ze weer bij haar ouders woonde, nadat ze terugkwam uit Los Angeles. ‘Ik besefte dat ik meer tijd met ze wil doorbrengen’ Elise van der Horst (36) voelt zich…

In woonmaand oktober vertelt zangeres en presentatrice Elise van der Horst, beter bekend als Elize, over haar jeugd in Bussum. En over de korte periode waarin ze weer bij haar ouders woonde, nadat ze terugkwam uit Los Angeles. ‘Ik besefte dat ik meer tijd met ze wil doorbrengen’

Elise van der Horst (36) voelt zich nog steeds thuis in het huis waar ze haar jeugd doorbracht. Logisch, want haar ouders wonen er nog steeds. Terwijl haar moeder ons verzorgt zoals alleen een moeder dat kan, met thee en heerlijke crackers met kaas en tonijnsalade (en ons quasi-bestraffend toespreekt met: “Jullie moeten wel eten hoor!”) vertelt Elize uitgebreid over hoe ze opgroeide in dit heerlijke huis in Bussum,  in een liefdevol gezin.  

Je bent na acht jaar in Los Angeles gewoond te hebben, sinds kort weer terug in Nederland. Waarom ben je teruggekomen?
“Eigenlijk ging ik er ooit maar voor drie maanden naartoe. Maar omdat ik het er zo leuk vond en meteen verliefd werd op LA, besloot ik er te blijven. Uiteindelijk duurde dat acht jaar, waarin ik heb genoten: mijn werk liep goed en ik had er fijne vrienden. Maar ik wist altijd dat ik ooit terug zou gaan naar Nederland en hoewel ik er nog prima had kunnen blijven, voelde dit als het juiste moment. Mijn ouders worden ouder en ik besefte dat ik tijd met ze wil doorbrengen.” 

Maar je hebt ze toch wel regelmatig gezien in die acht jaar?
“Zeker! Maar ze hadden er moeite mee toen ik emigreerde. Mijn vader vliegt niet omdat hij vliegangst heeft, dus hij is me nooit komen opzoeken. Hetzelfde geldt voor mijn tante, eigenlijk mijn tweede moeder. Dus kwam ik meerdere keren per jaar naar Nederland. Dan werkte ik wat en zocht als een gek alle familie en vrienden op, terwijl ik iedereen bijpraatte over wat ik allemaal had gedaan. Toen de vader van een goede vriend in Nederland plotseling overleed terwijl hij in LA zat, dacht ik: ik zou het mezelf kwalijk nemen als er iets gebeurt en ik te weinig tijd met mijn ouders heb doorgebracht. Mijn broer verwachtte zijn derde kind, ik wilde hier zijn als dat zo ver was. En toen mijn beste vriendin belde dat ze zwanger was, wilde ik dat ook meemaken. Dus moest ik gewoon weer naar Nederland.” 

Wennen, na acht jaar?
“Nogal! Ik kwam in maart terug en toen was het nog flink koud. Acht jaar lang heb ik geen winterjas gehad, die had ik daar niet nodig. Ik had het voortdurend koud en sliep op een elektrisch dekentje, haha. Mijn spullen uit LA stonden nog op een boot, dat duurde drie maanden; ik had hier één koffer waar ik elke dag voor stond en dacht: wat moet ik nu weer aan? De eerste paar maanden woonde ik bij mijn ouders, in mijn oude kamer. In het begin moest ik even mijn draai vinden, maar toen na een maand dat onrustige eruit was, ging ik de tijd met mijn ouders ontzettend waarderen. ’s Ochtends koffiedrinken met mijn moeder, even kletsen met mijn vader, elke dag samen eten… ik werd er zo blij van! Toen ik daarna naar Amsterdam vertrok, miste ik ze echt.”

Wat heb je achtergelaten in Amerika?
“Mooi weer! En een mooie carrière. Ik heb daar prachtige klussen gedaan: als model deed ik campagnes voor grote merken, maar ik werkte ook met twee bands en ben met een daarvan de wereld over gereisd. Ik heb een ep gemaakt en clips opgenomen, twee televisieprogramma’s gepresenteerd en muziek geschreven voor andere tv-programma’s en -promo’s. Mensen hier zeggen soms: ‘Ach, is het niet gelukt daar?’ Dan denk ik: je moest eens weten! Ik heb veel en met leuke mensen gewerkt, heerlijk gewoond, het is méér dan gelukt. Sommigen denken dat ik daar kwam om door te breken, maar dat is nooit mijn ambitie geweest. Ik wil het gewoon leuk hebben; lekker werken, maar ook vrij hebben en genieten van mijn leven. Nu doe ik het andersom: ik woon hier en neem nog steeds klussen aan in LA, ik ben nu net weer terug. Doordat ik een green card heb, hoef ik er niet meer de hele tijd te zijn, maar kan ik toch nog terug verhuizen als ik zou willen.” 

Wat mis je het meest aan LA?

“Vooral het klimaat, de natuur, de lifestyle en natuurlijk mijn vrienden. En het werk, maar dat heb ik hier ook. Die vrienden kan ik opzoeken en veel van hen komen regelmatig naar Amsterdam. Het scheelt ook dat ik altijd heel trouw ben geweest aan mijn vrienden en familie hier, dus ik kwam meteen terug in een warm bad. Vond ook meteen een appartement dat precies bij me paste. Ik had letterlijk nét een lijstje gemaakt met wat ik wilde, iedereen lachte me nog uit en zei dat ik dat nooit zou vinden binnen mijn budget. Maar de volgende dag belde een vriend met het nieuws dat zijn ouders gingen verhuizen en hun appartement beschikbaar kwam. Precies waar en hoe ik het wilde! Alsof het zo heeft moeten zijn…”

Dit interview komt uit de Vriendin van deze week.