Persoonlijke verhalen

‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Marleen: “Je hoort vaak dat tweelingen een heel intense band hebben. Dat ze voelen dat ze tweeling zijn. Dat hebben Miranda en ik nooit zo ervaren. Ja, we zijn dol op elkaar en heel close, maar we weten al van kleins af aan dat we allebei óók compleet anders zijn.” Miranda: “Ik ben best introvert, Marleen is juist extravert. Zij kon vroeger uren buiten spelen en hutten bouwen, ik zat net zo lief lekker in mijn kamer te lezen of ik bleef binnen om te knutselen. 

Onrust
Miranda: “Marleen en ik zijn geadopteerd uit Sri Lanka toen we twee weken oud waren. Mijn ouders hadden te horen gekregen dat ze geen kinderen konden krijgen en stonden altijd al open voor adoptie. Toen ze uiteindelijk hoorden dat ze ons mochten adopteren, waren ze dolblij.” Hun ouders reisden naar Sri Lanka, waar ze bij een hotel de piepkleine meisjes voor het eerst zagen. De adoptie ging via een of cieel adoptiebureau. De eerste ontmoeting was indrukwekkend. Marleen: “Mijn moeder vertelde dat ze het zo erg vond voor onze biologische moeder, die ons huilend aan haar gaf.” Tijdens de overdracht van de baby’s was het verboden om foto’s te maken. Omdat de ouders van Miranda en Marleen hun dochters later zo veel mogelijk informatie willen meegeven over hun adoptie, maakt hun vader toch een foto. Stiekem. Op die foto zie je een Sri Lankaanse vrouw met de twee meisjes in haar armen. Het is uitgerekend die foto, die later zo veel vragen zal oproepen. 

 

'Vroeger begrepen we elkaar vaak niet door onze verschillende karakters.' 

 

Twijfel
Drie jaar geleden vraagt Marleen het zich voor het eerst af: zijn we wel een tweeling? Die twijfel wordt veroorzaakt door een Spoorloos-uitzending. Marleen: “In die uitzending was een Sri Lankaans meisje op zoek naar haar biologische moeder. Ook zij had wat gegevens van haar en een foto, maar na onderzoek bleek dat de vrouw naar wie ze al die jaren had gekeken op de foto haar moeder helemaal niet was! Het bleek te gaan om een acting mother, iemand die doet alsof ze een kind afstaat, terwijl dat eigenlijk helemaal niet van haar is, maar is gekidnapt uit een ziekenhuis of is verhandeld. Tijdens het kijken, draaide mijn maag zich om. Ik moest zo hard huilen en dacht voor het eerst: zie je wel, dáárom lijk ik niet op die vrouw op de foto! En een fractie van een seconde dacht ik: maar klopt het dan wel dat we tweeling zijn?” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 37.

Reageer op dit artikel

Instagram