Persoonlijke verhalen

Wat als je uitstrijkje niet goed is?

Als je tussen de 30 en 60 jaar bent, krijg je elke 5 jaar een oproep om een uitstrijkje te laten maken. Gelukkig is de uitslag meestal goed. Maar wat als het toch mis is?

Hoeveel vrouwen krijgen een afwijkende uitslag na een uitstrijkje? 
Zo'n 75% van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een afwijkende uitslag, en dat is best veel. Als je zo'n uitslag krijgt, roept dat vragen op. Bovendien schrik je er waarschijnlijk flink van. Alleen al omdat je wordt doorgestuurd naar een gynaecoloog voor nader onderzoek, terwijl je meestel helemaal geen klachten hebt.

Antwoorden op 6 andere vragen lees je in Vriendin 3. Wil je meer informatie? Kijk dan op de site van de Nederlandse Vereniging voor Obstetetrie en Gynaecologie: www.nvog.nl. Hier vind je een aantal goede folders, waaronder 'Het uitstrijkje van de baarmoederhals'.

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Heb jij wel eens een afwijkende uitslag gehad na een uitstrijkje?

Nee, gelukkig niet

Hey is elke keer weer spannend om op de uitslag te wachten!

Ja, maar er was niks aan de hand

Moest binnen 3 maanden terugkomen, daarna een half jaar en toen was er niets meer aan de hand. Waren wat onrustige cellen šŸ˜‰

Ja, en het was ernstig

Baarmoederhals kanker. Binnen 2 weken onder het mes. Maar meestal is het niet zo ernstig hoor, dus raak niet gelijk in paniek.

Instagram