Persoonlijke verhalen

Vriendin 52: Marjo’s schoonmoeder voelt als een vriendin én moeder

‘Ik hou meer van mijn schoonmoeder dan van mijn eigen moeder’

Lang bleef Marjo (32) hopen op een teken van liefde van haar moeder. Haar schoonmoeder vulde die leegte in. "Zij zegt tenminste wel 'ik hou van jou'."

Marjo: “De allereerste ontmoeting met mijn schoonmoeder was een soort blind date. Stephan en ik kenden elkaar een paar weken en zaten met elkaar te skypen toen ik hem voorstelde ’s avonds naar de film Hairspray te gaan. ‘Nou schat,’ zei hij, ‘ik ben erg verliefd op je en wil alles voor je doen, maar ik trek de grens bij een chicklitfilm.’ Maar hij wist wel een goede vervanger: zijn moeder. Zij hield ook erg van dit soort films. Hij trok haar voor de Skype-camera, zodat ik haar alvast even zag en zei: ‘Zo, dat is geregeld. Jullie gaan vanavond samen naar de bios.’
Op het afgesproken tijdstip stapte ik met trillende benen de huiskamer van zijn ouders binnen. Wat was zijn moeder voor vrouw? Zou ze me leuk vinden? En wat vond ze van mijn verleden? Ik was 24 jaar en had een vrij bewogen leven achter de rug. Inmiddels had ik twee kinderen van twee verschillende vaders. Maar ze stapte op me af, gaf me een knuffel en vroeg of ik klaar was voor een gezellige avond uit.
In de auto nam ze meteen het woord. Ze had van Stephan gehoord dat ik in het begin van onze relatie had verzwegen dat ik twee kinderen had. Stephan was daar zo boos over geweest, dat hij het bijna had uitgemaakt. ‘Doe dat nooit meer’, zo hield ze me voor. ‘Stephan kan absoluut niet tegen oneerlijkheid.’ Ze vertelde dat ze een goed woordje voor me had gedaan. Dat was voldoende geweest om Stephan te doen besluiten onze relatie niet te verbreken.
Ik wist niets van haar inmenging af, maar vond het lief dat ze het voor mij had opgenomen, terwijl ze me helemaal nog niet kende. En vooral opvallend, omdat mijn eigen moeder me mijn hele leven lang had afgevallen. Mijn moeder liet geen kans voorbijgaan mij te kleineren of op mij af te geven. Bijzonder dat deze vrouw die mij nog niet kende, het wel voor mij opnam.”

Turbulente jeugd
“Mijn jeugd was op zijn zachtst gezegd turbulent. Ik ben gerboren op Curaçao en woonde mijn eerste jaren bij mijn oma. Mijn ouders waren veel aan het werk en mijn moeder liet e opvoeding aan haar moeder over. Toen ik vijf was, verhuisden we naar Nederland. Ik vond het vreselijk: een vreemd land waar ik niemand kende en ik miste mijn oma’s liefde. We verhuisden van de ene plek naar de andere, totdat we ons vestigden in het zuiden. Ons huis daar werd een soort doorgangshuis. Familie en vrienden uit Curaçao die ook naar Nederland emigreer- den, kwamen eerst tijdelijk bij ons wonen. Door al die tantes en kennissen over de vloer, groeiden mijn ouders uit elkaar."

Lees het hele verhaal in Vriendin 52 van deze week of praat mee op het forum.

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Lautje2702

Ik heb niet het hele verhaal gelezen maar allen dit stukje. Wat mag jij blij zijn met zo’n schoonmoeder. Ik heb geen contact meer met mijn moeder maar heb ook helemaal niks met mijn schoonmoeder. Zie haar hooguit 2x per jaar. En dat is prima. Had ik maar zo’n schoonmoeder als jij.

Beantwoorden

Instagram