Persoonlijke verhalen

Vriendin 49: Epke Zonderland combineert turnen, studeren en werken

Hij is de populairste turner van ons land, studeert geneeskunde en treedt in de kerstvakantie op in The christmas show van RTL. Daarnaast vond Epke Zonderland (30) ook nog de tijd om met zijn grote liefde Linda te trouwen. Hoe doet de vrolijke Fries dat allemaal?

‘Straks moet ik echt een keuze gaan maken’ 
 

Dat Epke Zonderland het druk heeft, is nog zwak uitgedrukt. Naast zijn carrière als topsporter studeert hij namelijk ook geneeskunde. Daarvoor loopt hij momenteel co-schappen, een fulltimebaan. Het turnen heeft hij volgens eigen zeggen op een laag pitje gezet, wat betekent dat hij ‘alleen nog maar’ elke avond én in het weekend traint. In de turnhal in Heerenveen die naar hem is vernoemd, dat dan weer wel! En alsof zijn leven nog niet druk genoeg is, besloot hij ook ja te zeggen tegen het aanbod om op te treden in The christmas show, een groot livespektakel van RTL in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het was dus nog een hele uitdaging om tijd te vinden voor dit interview…

Hoe combineer je je turncarrière met een zware studie als geneeskunde? “Dat is best een uitdaging, ja. In het begin van de opleiding was het makkelijker, toen had ik meer theorielessen en die probeerde ik dan een beetje om de trainingen heen te plannen. Daarnaast was het veel zelf-studie. Maar daarna begon de masterperiode, met een half jaar on- derzoek en dan co-schappen. Nu moet ik keuzes maken. Ik wissel het af: in de periodes van co-schappen kies ik voor mijn studie en zet ik de sport op een lager pitje. Ik doe nu bijvoorbeeld even niet mee aan wedstrijden. In andere periodes ga ik daar wél weer vol voor en neem dan vrij van co-schappen. Gelukkig is die keuze aan mij.” 

‘Ik haal heel veel plezier uit mijn sport’ 
 

Hoe ga je dat straks doen, als jeje opleiding hebt afgerond? Kun je ook een baan als arts nog steeds combineren met een turncarrière? “Nee, dan moet ik echt een keuze maken. Nadat ik een specialisatie kies, ga ik echt aan het werk: al doende leren, zeg maar. Daar gaat zo veel tijd en energie in zitten, dat is niet meer te combineren. Als alles volgens plan verloopt, rond ik over anderhalf jaar mijn opleiding af. Ik zou het werken dan nog even kunnen uitstellen om me een periode volledig op het turnen te richten, bijvoorbeeld als ik ervoor kies om voor de Olympische Spelen in Tokio te gaan. Maar dat weet ik nu nog niet. Ik ben voor een turner best oud en bekijk nu per jaar of het goed gaat.”

Weet je al wel wat voor arts je wilt worden? “Ik denk aan orthopedie. Toen ik deze opleiding begon, had ik al in mijn hoofd om iets chirurgisch te gaan doen, een actieve benadering van de geneeskunde. Door mijn eigen sport ben ik geïnteresseerd in het hele bewegingsapparaat. Ik zou me bijvoorbeeld kunnen specialiseren in het behandelen van sporters, waardoor ik toch een connectie houd met sport.” 

Lees verder in Vriendin 49 
Lees ook: 'Verslaggever Jaap van Deurzen gaat volgend jaar met pensioen'

Foto: Ruud Hoornstra

Reageer op dit artikel

Instagram