Persoonlijke verhalen

Vriendin 48: verslaggever Jaap van Deurzen gaat volgend jaar met pensioen

Jaap van Deurzen (64) reist voor RTL nieuws niet alleen stad en land af, hij is ook veel in het buitenland. Nog even dan: volgend jaar gaat de leukste verslaggever van Nederland met pensioen.

Wilde je altijd al journalist worden?
“Eigenlijk wel. Het vak van journalist kende ik uit Kuifje, dat wilde ik ook! Als jongetje van tien schreef ik verhaaltjes op mijn kamer die ik daarna aan mijn moeder liet lezen. Maar ik kwam uit een arbeidersgezin uit Rotterdam en daar werd je eigenlijk opgevoed voor de haven. Mijn moeder zei: ‘Als je journalist wilt worden, moet je naar de hbs’ en dat was niet haalbaar. Toen ben ik maar reisleider geworden.”

Is dat niet heel wat anders?
“Reisleider is een combinatie van verhaaltjes vertellen en op pad zijn. En ook wel een beetje in the picture staan. Destijds, ik was 27, had ik een Deense vriendin en werkte ik voor een Deens reisbureau in Ierland. Daar was ik buschauffeur en reisleider, met een microfoon voor mijn gezicht. Ik ben ook nog in Griekenland geweest, en in Italië heb ik de Denen de skipistes laten zien. Heel leuk. En best bijzonder voor een arbeidersjongen, ja. Maar op een gegeven moment wilde ik wat anders doen en ben ik stukjes gaan schrijven die ik naar de krant stuurde. Naar de Amsterdamse krant Het Parool en naar Opzij.”

Opzij is een vrouwenblad.
“Klopt! Ik was inmiddels getrouwd met Ineke en had kinderen. Ik vond schrijven leuk en stuurde stukjes naar Opzij over mijn vrouw en dochter onder de naam Josfineke van Deurzen. Zo werd ik columnist voor Opzij. Ik werd op een gegeven moment gebeld waar die rekening naartoe moest. Ik kreeg er 75 gulden voor. Nou ja, toen kwam de aap uit de mouw; ze vonden het wel heel grappig maar wilden geen man als vrouw.”

Vond je dat niet moeilijk, om in de huid van een vrouw te kruipen?
“Nee, niet echt. Toen het schrijven voor Opzij ophield, heb ik Viva onder hetzelfde pseudoniem benaderd. Die vonden mijn stukjes heel leuk, maar vonden dat ik te veel op de kinderen focuste. Of ik niet meer over mijn vrouw-zijn wilde schrijven. En even langs wilde komen. Ik heb mijn vrouw nog gevraagd of zij naar het gesprek wilde gaan, maar dat durfde ze niet. Dat was het einde van mijn vrouwelijke columnistenschap.”

Lees het hele interview in Vriendin 48. 

Reageer op dit artikel

Instagram