Persoonlijke verhalen

Vriendin 48: Esther werd verliefd op haar therapeut

Misbruik van vertrouwen

Voor de behandeling van een burn-out ging Esther (42) naar een haptonoom. Ze werd verliefd op hem, iets waar hij achteraf niet professioneel op reageerde. “In therapie ben je erg kwetsbaar, daar mag een hulpverlener geen misbruik van maken.”

Esther: “Eigenlijk ging het al bij de intake helemaal mis. Ik had me volledig gefixeerd op die therapie, klampte me aan alles vast wat mijn nare gevoel kon doen verdwijnen. Ik zag Tom als een soort God die al mijn problemen op zou lossen. Dat vertelde ik hem ook. En tijdens de therapiessies kwam ook naar voren dat dat een probleem van mij was, dat ik snel de neiging had om mij aan iemand vast te klampen. Ik keek daarom ook reikhalzend uit naar de volgende sessie, het kon me allemaal niet snel genoeg gaan. Maar aan de andere kant verwarden de therapiesessies me nogal. Ik had al vrij snel het gevoel dat er iets niet klopte. Tom stelde vragen die ik niet goed kon plaatsen. Zo vroeg hij me, terwijl ik op de behandeltafel lag, of ik wist dat hij misbruik kon maken van de situatie. Ik vond dat nogal vreemd. Tijdens diezelfde sessie ging hij op de behandeltafel dicht tegen me aanzitten. Hij legde een arm om me heen en vroeg me wat ik daarbij voelde. Ik zat als een bang vogeltje ineengedoken op de tafel, had de neiging om hem weg te duwen. ‘Je bent helemaal verstijfd, dat is toch niet normaal?’ zei Tom. Ik wist niet wat ik moest doen, dacht dat dit erbij hoorde. Aanraking hoort immers bij haptonomie. Maar niet op die manier, hoorde ik achteraf van andere mensen die ook weleens voor een sessie bij een haptonoom waren geweest…”

Lees het hele verhaal van Esther in Vriendin 48 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Herken jij het verhaal van Esther?

Nee

Nee, geen ervaringen mee… Moet ik ook wel zeggen dat mijn 1e 2 fysiotherapeuten 50+ waren, en bij de laatste fysiopraktijk werken alleen maar meiden.

Instagram