Persoonlijke verhalen

Vriendin 47: Suus schrijft over haar leven als alleenstaande moeder

‘Als single moeder mag je ook fouten maken’

Ja, ze is ‘de dochter van’. Maar vooral is Suus Ruis (39) schrijfster en alleenstaande moeder van Caesar (5). Ze werkt aan twee nieuwe boeken, en probeert ondertussen zwanger te worden van een anonieme zaaddonor. “Het verlangen om nog een keer moeder te worden zit zo diep.”

Suus schreef Wat ze je niet vertellen over mama zijn: een openhartig, maar bovenal grappig boek over haar leven als alleenstaande werkende moeder. “Ik voel me vaak Bridget Jones met kind. Altijd te laat, een ouderavond vergeten, tot twee uur ’s nachts met discodip in mijn haar staan bikkelen in de keuken omdat Caesar een bepaald soort cupcake wil uitdelen op zijn verjaardag. Ik ben een verschrikkelijke stuntel. Gelukkig heb ik een kind met humor, minstens één keer per dag liggen we samen in een deuk. Het gebeurt weleens dat Caesar in zijn broek plast van het lachen en daarna verzucht: ‘Jij bent zó grappig, mama, ik stikte bijna.’ Ik kan geen groter compliment krijgen dan dat. Lol maken met je kind is ontzettend belangrijk en fouten maken is menselijk. Zolang je je kind met liefde opvoedt, is het goed.”

Lees het verhaal van Suus in Vriendin 47 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Hoe doe jij het als single moeder?

Ik ben geen single moeder

Respect. Lijkt me vreselijk zwaar.

Ik ben geen single moeder

maar de opvoeding komt wel op mij alleen neer. ik werk niet, maar als werkende moeder zou de opvoedtaken meer verdeeld moeten worden.respect dus voor haar!

Op deze manier:...

Het valt mee, met heel veel liefde geven, er altijd voor ze zijn en mezelf de komende 10 jaar nog even opzij schuiven, maar dat heb ik er 100% voor over..Mijn 2 kinderen zijn alles voor me, meisje van 12 en een jongen van bijna 10.

Op deze manier:...

Ik ben getrouwd, maar ook als getrouwde vrouw sta ik er alleen voor. Een nietsnut van een man, die er nooit voor me is geweest. die alleen maar de leuke dingen in het leven wilt. In voor en tegenspoed. Wel, in de 19 jaar dat we nu getrouwd zijn, heb ik heel wat tegenspoed gehad, waar ik compleet alleen in stond. De tijd is nu voorbij. Ik ben bezig om een echtscheiding aan te vragen. Ik heb hem het huis al uitgegooid. Voor mij veranderd alleen het feit dat ik nu eindelijk rust krijg. De tijd is gekomen om aan mezelf te gaan denken. 23 jaar heb ik aan hem weggegooid. Twee kinderen van 11 en 17 jaar. Die nu ook eindelijke de benodigde rust krijgen. Het wordt een financiele afgrond waar ik in ga. Zal mijn kinderen niet meer het gene kunnen geven wat ze willen, ondanks dat ik 24 uur werk, en mijn baan op de tocht staat. Hoe ik rond moet gaan komen weet ik niet. Maar dat ik de beslissing heb genomen om nu officieel een single moeder te worden, geeft mij al een rust gevoel…. Respect voor een single moeder, als ‘nog’ getrouwde vrouw, weet ik absoluut dat het niet makkelijk is…. xxx

Instagram