Persoonlijke verhalen

Vriendin 45: De rollen zijn omgedraaid, nu verzorgt Heidi haar ouders

“Het voelt fijn om iets terug te kunnen doen”

10 november is Dag van de Mantelzorg. Heidi (43) is één van die mantelzorgers. Haar moeder is ernstig ziek en ook haar vaders gezondheid gaat achteruit. Ieder weekend rijdt Heidi 150 kilometer naar haar ouders om voor ze te zorgen. “Zij waren er vroeger ook altijd voor mij.”

“Mijn moeder is ernstig ziek. Ze heeft longemfyseem, hart- en nierfalen en longkanker. Een paar jaar geleden is ze ook nog behandeld voor darmkanker. Van een trotse vrouw met een verzorgd uiterlijk is ze in een paar jaar tijd veranderd in een heel klein vogeltje van nog maar 36 kilo. Ze toont geen emoties meer, ze is helemaal afgestompt. Als je haar ziet, denk je: ze haalt de volgende morgen niet eens. Het is mensonterend, eigenlijk. Mensen zeggen soms tegen mij: ‘Je moet blij zijn dat je je moeder nog hebt.’ Maar om eerlijk te zijn heb ik mijn moeder al heel lang niet meer. Ze is helemaal op.

Twee jaar geleden kreeg mijn vader een hersenbloeding en sindsdien gaat ook hij achteruit. Hij kan de situatie niet meer overzien. Hij onthoudt niets meer en als er iets onverwachts gebeurt, is hij helemaal van slag. Ik merk dat het zorgen voor mijn moeder en zijn eigen gezondheid hem allemaal te veel wordt.

Doordat het met mijn ouders niet goed gaat, zijn de rollen sinds een paar jaar omgedraaid. Ik zorg nu voor mijn ouders in plaats van andersom. Ik ben elke dag met ze bezig. Ze zijn continu in mijn gedachten. Ik vind het onvoorstelbaar hoe snel het leven kan veranderen. Een paar jaar geleden voelde ik mij nog echt hun kind.”

Lees het hele verhaal van Heidi in Vriendin 45 en praat mee op het forum.

 

Reageer op dit artikel

Zou jij de taak van mantelzorger op je nemen?

Instagram